den 10 december

Fråga

2013/14:177 Taxifusket

av Anders Karlsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Enligt Skatteverket står den svarta omsättningen i taxibranschen för uppemot 1 miljard kronor årligen, och då är inte bidragsfusket inräknat. Det skapar en snedvriden konkurrenssituation som försvårar för de seriösa företagen att överleva. Finansministern beslutade den 25 juli 2012 att ge en utredare i uppdrag att biträda departementet med att ta fram ett förslag till skärpta redovisningskrav för taxinäringen (Fi 2012:E). Resultatet kom den 1 mars 2013 i form av Ds 2013:66, Redovisningscentraler för taxi. Inom Finansdepartementet har en promemoria tagits fram. Det fortsatta beredningsarbetet med promemorian har dock därefter överlämnats till Näringsdepartementet, som den 5 november 2013 inledde ett remissförfarande. Promemorian föreslår att redovisningscentraler ska inrättas och att dessa ska utgöras av privata aktörer som har Transportstyrelsens tillstånd att bedriva verksamheten. En redovisningscentral ska ta emot, lagra och på begäran av Skatteverket utlämna lagrad taxameterinformation. Utredningen föreslår vidare att överföringarna av taxameteruppgifter ska ske digitalt och minst en gång i veckan. Utgångspunkten är att de flesta taxiföretag kommer att möta detta krav med trådlösa överföringar, vilket utredningen ser positivt på.

Det har sölats i frågan, som varit aktuell under hela den borgerliga regeringsperioden. Trafikutskottet gjorde i våras ett tillkännagivande för att driva på. Att frågan nu överlämnats till Näringsdepartementet kan tyda på att regeringens avsikt är att ”slippa” lägga fram en proposition.

Avser statsrådet att ta itu med taxifusket och stödja de seriösa taxiägarna och taxichaufförerna genom att lägga fram en proposition om redovisningscentraler i vår?