den 6 december

Fråga

2013/14:169 Förstatligande av skolan

av Peter Persson (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Utbildningsministern har i sin roll som partiledare för Folkpartiet liberalerna tagit upp frågan om ett förstatligande av skolan. Grund- och gymnasieskolor skulle inte längre ha kommunerna som huvudman. I det fall ministern avser att förverkliga kravet i rollen som minister torde ett sådant förslag kräva en del preciseringar. Främst handlar det om hur ministern tänker sig om det inte helt obetydliga antalet friskolor som ingår i skolsystemet. Dessa ägs i flera fall av starka, multinationella intressen som sannolikt skulle kräva kompensation.

Om argumentet för förstatligande är likvärdighet i resurstilldelning och inre verksamhet så handlar ju den diskussionen mindre om spänningar inom de kommunala skolorna och mer om skillnaderna mellan de kommunala skolorna och floran av friskolor. Skillnaderna mellan de olika friskolorna är sannolikt också större än inom de kommunala skolorna. Friskolorna är ju i stor utsträckning vinstdrivna verksamheter där ägarna har högst olika uppfattningar om det som modernt kallas corporate social responsibility (CSR), det vill säga – på svenska – företagsetik. Riskkapitalet vill ju klösa ut så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt utifrån uppfattningen att ”money never sleeps.”

Avser ministern med ett förstatligande av skolan enbart de kommunalt ägda skolorna, eller avser statsrådet både de kommunala och privata skolorna (de så kallade friskolorna)?