den 5 december

Fråga

2013/14:163 Det industritekniska gymnasieprogrammet

av Gunilla Svantorp (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

I augusti höll utbildningsministern en presskonferens där budskapet var att regeringen ville förändra det industritekniska programmet på gymnasieskolan. En utredning skulle tillsättas, något som ännu inte blivit av?

Denna presskonferens har skapat oro i de delar av utbildningsvärlden där det industritekniska programmet är viktigt för kompetensförsörjningen. Till exempel har samtliga kommuner i Värmland samt Åmåls kommun, som har en gymnasiesamverkan, reagerat på ministerns budskap och skickat brev till utbildningsutskottet för att framhålla vikten av att bibehålla en bred ingång i programmet, som möjliggör regionens kompetensförsörjning som krävs för de värmländska stål- och verkstadsföretagens produktion och plats i världen som innovativa tänkare och producenter av höglegerat specialstål.

Kommunerna och företagen i Värmland och Åmål ser ett värde i att tillvarata utbildningarnas kärnkompetenser och en fara i att förändra programmet i riktning mot det budskap som framfördes på ministerns presskonferens i augusti.

Jag undrar med anledning av utbildningsministerns presskonferens följande:

Avser ministern och regeringen att förändra det industritekniska programmet på gymnasieskolan?