den 27 november

Fråga

2013/14:146 Den låga andelen brott i nära relationer som klaras upp i Stockholms län

av Mats Pertoft (MP)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Bara var femte anmälan om våld i nära relationer klaras upp i Stockholms län, enligt en ny rapport.

Den politiskt och religiöst obundna stiftelsen Tryggare Sverige har gått igenom 80 000 anmälningar om kvinnomisshandel i landet där samtliga kvinnor misshandlats av en anhörig eller bekant under åren 2008 till 2012. Stockholms län hamnar långt ned i botten av ouppklarade kvinnomisshandelsbrott.

Medan polisen i Stockholm är en av de sämsta i myndigheterna i landet är polisen i Uppsala län en av de bättre polismyndigheterna, med en uppklaringsprocent på ungefär 25 procent under de senaste fem åren. Detta innebär att resultatet går att påverka och att det måste finnas bättre sätt att arbeta, resursmässigt och ledningsmässigt. I Stockholm är det, enligt Tryggare Sverige, knappt vart femte kvinnomisshandelsbrott som klaras upp.

Denna fråga är oerhört viktig och har varit på den politiska dagordningen i decennier. Det är ett stort svek mot de drabbade kvinnorna, och det är oerhört viktigt att alla anmälda brott, som vi vet bara är en bråkdel av de utförda brotten när det gäller våld i nära relationer, klaras upp.

Min fråga till justitieministern är följande:

På vilket sätt avser justitieministern att säkerställa att alla brott i nära relationer i Stockholms län klaras upp i framtiden?