den 26 november

Fråga

2013/14:145 Ärna flygplats och regeringens ärendelista

av Agneta Gille (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Torsdagen den 14 november fattade regeringen beslut i ärendet ”Överklagande i fråga om tillstånd enligt Miljöbalken till befintlig och utökad flygplansverksamhet m.m. vid Uppsala flygplats, Ärna”. På ärendeförteckningen saknades dock denna fråga. 

Syftet med att publicera ärendeförteckningarna på Regeringskansliets hemsida inför sammanträdena är att medier och allmänhet ska kunna hålla sig informerade om aktuella frågor. Det går även att prenumerera på ärendeförteckningarna.

Konstitutionsutskottet behandlade frågan om ärenden ”utom listan” år 2002 (bet. 2002/03:KU10). Av betänkandet framgår att handboken Gula boken: handläggningen av ärenden i Regeringskansliet reglerar bland annat ärendeförteckningar och deras funktion. Ärenden kan i vissa fall placeras ”utom listan” därför att de inte är färdigberedda vid tidpunkten för sammanträdet. De lyfts då in när beredningen är avslutad. När det gäller detta ärende presenterades nyheten i en debattartikel i lokaltidningen – före mötet. Det innebär att ärendet måst ha varit färdigberett före mötet. Därför är det anmärkningsvärt att denna fråga saknades på ärendelistan. 

Min fråga till miljöminister Lena Ek är:

Av vilket skäl fanns ärendet ”Överklagande i fråga om tillstånd enligt Miljöbalken till befintlig och utökad flygplansverksamhet m.m. vid Uppsala flygplats, Ärna” inte med på regeringens ärendeförteckning inför regeringssammanträdet den 14 november 2013?