den 19 november

Fråga

2013/14:130 Säpos åtgärder för ökad och underlättad avlyssning

av Maria Ferm (MP)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

I dag rapporterar Sveriges Radios Ekot att Säpo, polisen och andra brottsbekämpande myndigheter är på väg att få direktåtkomst till delar av Sveriges data- och telefontrafik. Det kommer att bli ett helt automatiserat system där myndigheterna på egen hand går in och hämtar trafikdata hos företag som lagrar surf‑, mejl- och samtalsuppgifter. De system som nu förbereds gör det möjligt att omedelbart få fram uppgifter om digital trafik mellan personer. I en tid när människor oroas över att polisen lägger upp otillåtna register, i en tid när FRA samarbetar med NSA om övervakning av svenska medborgare står regeringen passivt vid sidan av och låter integritetsskyddet försvinna steg för steg.

Vi varnade för vad som kunde ske när datalagringsdirektivet genomfördes. Det var en väldigt viktig fråga att den lagrade trafikdatan inte lätt skulle kunna överutnyttjas - nu jobbar Säpo alltså aktivt med att försöka få tillgång till informationen helt automatiskt. Senast i går kom en Novusundersökning som visar att 80 procent av svenska folket tycker att den personliga kommunikationen ska vara fri från övervakning och avlyssning. Samtidigt kommer allt fler uppgifter om allvarliga fel som begås med personuppgifter hos de brottsutredande myndigheterna. System byggs upp utan tillstånd och lagliga syften, loggning över vem som läst uppgifter eller spridit dem har saknats och myndigheter sparar uppgifter för länge. Sedan länge vet vi också att det finns problem med att vissa anställda inom de brottsutredande myndigheterna går brottlighetens ärenden.

Mot bakgrund av det ovan anförda frågar jag justitieministern:

Godtar justitieministern det arbete Säpo med flera nu bedriver, eller avser ministern att vidta någon åtgärd med anledning av detta?