den 19 november

Fråga

2013/14:129 Nedläggningen av Arbetsmiljöverkets kontor i Eskilstuna

av Caroline Helmersson Olsson (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Arbetsmiljöverkets mål är att minska riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetslivet. Det är ett mycket viktigt arbete. Under de senaste åren har verket fått kraftigt reducerade anslag. I dag är budgeten drygt 20 procent lägre än 2006. Nu tvingas Arbetsmiljöverket till ytterligare neddragningar på grund av de minskade anslagen. Antalet distrikt minskas från tio till fem – och ska i fortsättningen kallas för regioner. Eskilstuna är en av de orter som drabbas. Kontoret i Eskilstuna läggs ned, och det nya regionkontoret placeras i Örebro.

Antalet miljöinspektörer har också minskat, från 381 personer till dagens 280. Det har medfört att antalet inspektioner ute på arbetsplatserna har minskat med en fjärdedel. Det är oroväckande. Regeringen har dessutom lagt ned Arbetslivsinstitutet och kraftigt beskurit anslagen till företagshälsovården. Dessa nedskärningar ökar riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetslivet.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson är:

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att minska risken för ohälsa och olycksfall på arbetsplatserna nu när det förebyggande arbetet har fått minskade anslag och Arbetsmiljöverkets kontor i bland annat Eskilstuna läggs ned?