den 15 november

Fråga

2013/14:121 Upptag från markanvändning i det svenska klimatmålet till 2020

av Matilda Ernkrans (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

I riksdagens beslut om klimatmål för Sverige till 2020 (se 2008/09:MJU28) anges att "upptag och utsläpp till och från skogsbruk och annan markanvändning bör för närvarande inte inkluderas i det nationella målet för 2020".

Beslutet innebär också att målet till 2020 ska nås "genom utsläppsreduktion i Sverige och i form av investeringar i andra EU-länder eller flexibla mekanismer som CDM".

Nu har det kommit till min kännedom att flera av de CDM som Sverige köpt och de utsläppsreduktionsenheter som dessa ger handlar just om att räkna in upptag av koldioxid via trädplantering. Jag delar regeringens uppfattning att dessa stöd är viktiga eftersom det handlar om grundläggande stöd för människors försörjning. Träd binder mark och förser människor med ved. Detta är angelägna biståndsprojekt. Men att dessutom räkna in dessa i Sveriges klimatmål är en annan sak.

Jag har följande fråga till miljöministern:

Anser ministern att CDM-projekt vars utsläppsreduktionsenheter kommer från upptag av koldioxid via trädplantering kan användas för att nå klimatmålet till 2020 utan att detta bryter mot riksdagsbeslutet eller vad regeringen meddelat i propositionen?