den 8 november

Fråga

2013/14:105 Situationen i Turkiet när det gäller mänskliga rättigheter

av Eva-Lena Jansson (S)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

Den 7 november besökte Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan Sverige. På regeringens hemsida framgår att på agendan för mötet stod de bilaterala förbindelserna mellan Turkiet och Sverige, Turkiets reformarbete och förhandlingar om EU-medlemskap samt flera aktuella utrikespolitiska frågor, däribland situationen i Syrien.

Under det gångna året har den svåra situationen för journalister och fackligt aktiva i Turkiet uppmärksammats vid flera tillfällen. LO, TCO och Saco har tidigare i år uppmanat regeringen att vara tydlig med att Sverige inte tolererar kränkningar av några mänskliga rättigheter och att Turkiet måste upphöra med att fängsla fackliga ledare på grund av deras fackliga aktiviteter. Svenska Journalistförbundet har framfört att regeringen i samtal med premiärminister Erdoğan bör påtala att det är ohållbart att journalister fängslas på grund av sitt arbete. Journalistförbundet menar vidare att regeringen bör ställa krav på Turkiet när det gäller rättssäkerhet och pressfrihet. Turkiet har enligt uppgift flest fängslade journalister i världen.

Min fråga till statsminister Fredrik Reinfeldt är följande:

Har statsminister Reinfeldt lyft upp situationen i Turkiet när det gäller mänskliga rättigheter med fokus på fackliga rättigheter, yttrandefrihet och pressfrihet med premiärminister Erdoğan vid besöket den 7 november?