den 7 november

Interpellation

2013/14:96 Antalet utbildningsplatser vid Karlstads universitet

av Gunilla Svantorp (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Mellan 2011 och 2013 skar regeringen ned antalet utbildningsplatser vid svenska lärosäten med 16 000 platser och ytterligare 10 000 platser kommer enligt nuvarande prognoser att vara borta till 2017. Vid Karlstads universitet drar regeringen ned antalet platser med 849 stycken mellan åren 2011 och 2017, vilket motsvarar nästan en tiondel av platserna. Detta sker samtidigt som kraven på utbildning stiger och allt fler jobb kommer att kräva en högre utbildning.

Vi vet att de yngsta universiteten och högskolorna är bra på att samarbete med det lokala och regionala näringslivet och har nära till tillämpning samt spelar en central roll i att försörja näringslivet och offentlig sektor med den kompetens som efterfrågas. Vi vet också att de är duktiga på att lyckas med den breddade rekryteringen av studenter i olika åldrar.

Jag ställde en skriftlig fråga till utbildningsministern om antalet platser vid Karlstads universitet och fick till svar att man måste se på behovet av platser på några års sikt. Och så räknade ministern upp antalet studerande under 34 år. Men vi vet att företagen skriker efter utbildad arbetskraft samtidigt som arbetslösheten stiger varje år med borgerlig regering och det är ett faktum att vi har över 800 000 människor i vårt land som slutat skolan efter grundskolan och som mycket väl behöver fylla på sin kompetens. När antalet förstahandssökande till universiteten slår rekord, 17 700 studenter vill studera i Karlstad, och när man återigen når nya ansökningsrekord med en ökning på 18 procent mot fjolåret så borde regeringen i stället för att sänka skatterna investera i fler utbildningsplatser.

Jag har följande frågor till utbildningsministern:

Tänker ministern verka för att ändra regeringens beslut om att minska antalet platser vid Karlstads universitet?

Tänker ministern verka för att regeringen genom olika åtgärder sätter fokus och ger resurser för att lyckas med den breddade rekryteringen med anledning av den arbetslöshet och det utbildningsbehov som råder?