den 21 oktober

Interpellation

2013/14:51 Ojnare myr som Natura 2000-område

av Helena Leander (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

Häromveckan föreslog regeringen till EU-kommissionen att Arholma-Idö ska ingå i EU:s nätverk av värdefulla naturområden, Natura 2000. Det är ett mycket välkommet beslut. Än mer välkommet vore det dock om regeringen även kunde föreslå Ojnare myr som Natura 2000-område.

Redan 2005 föreslog Länsstyrelsen i Gotlands län att Ojnare myr med sina unikt höga naturvärden borde pekas ut som Natura 2000-område. Detta fick också stöd av Naturvårdsverket, men däremot inte av markägaren Nordkalk, som ville öppna ett kalkbrott i området, och inte heller av den dåvarande regeringen som 2006 föreslog en rad nya Natura 2000-områden men sköt på frågan om Ojnare. Regeringens agerande i urvalsprocessen har sedermera ifrågasatts av EU-kommissionen.

Ojnare myr är ett kalkkärr med gotlandsag som är omgivet av skogstypen västlig taiga och av nordiskt alvar och prekambriska kalkhällmarker. Där finns en stabil population av apollofjäril och svartfläckig blåvinge. Inom området häckar även trana, ängshök, nattkärra, spillkråka, trädlärka och törnskata, för vilka enligt EU:s fågeldirektiv särskilda skyddsområden ska avsättas. Att bevara Ojnare myr är också mycket angeläget för att skydda tillflödena till Bästeträsk – öns största vattentäkt.

Regeringen har inte bara en möjlighet utan också en skyldighet enligt EU:s naturvårdslagstiftning att se till att värdefulla naturområden ges lämpligt skydd. Genom att peka ut Ojnare myr som Natura 2000-område skulle hotet om kalkbrott kunna avvärjas och Nordkalk kunna rikta in sig på något av de andra områden på Gotland som pekats ut som fullgoda alternativ vad gäller kalkkvaliteter, men där skadorna på naturvärden och dricksvattenförsörjning skulle bli betydligt mindre.

Jag vill därför fråga miljöministern följande:

Avser ministern att föreslå Ojnare myr som Natura 2000-område?