den 17 oktober

Interpellation

2013/14:48 Insyn i det kungliga apanaget

av Eva Sonidsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Enligt gällande överenskommelse mellan regeringen och riksmarskalksämbetet görs en årlig redogörelse för hur apanaget till kungahuset har använts samt anslagsfördelningen på de olika verksamhetsområdena.

Detta innebär att i praktiken ca 51 procent av apanaget i dag i granskningshänseende är jämställt med alla andra statliga utgifter, medan resten av apanaget inte finns någon insyn i.

Med detta som bakgrund beslutade riksdagen i december 2011 att regeringen ska genomföra en översyn av den nuvarande överenskommelsen om redovisningen av hovstatens verksamhet. Detta skulle ske inom ramen för de gällande konstitutionella och rättsliga regelverken och verka för en ökad insyn i hovstaten, men samtidigt respektera statschefens privata sfär.

Jag har följande frågor:

Vilka åtgärder har finansministern vidtagit med anledning av riksdagsbeslutet om en översyn av redovisning av hovstatens verksamhet?

Vilka åtgärder har finansministern i övrigt vidtagit för att öka insynen i den del av apanaget som i dag inte redovisas offentligt?