Interpellation 2013/14:444 Resursfördelning till skolor

av Cecilia Dalman Eek (S)

till Utbildningsminister Jan Björklund (FP)

 

Situationen i den svenska skolan är allvarlig. Resultaten faller snabbast i OECD-länderna, och allvarligast är den bristande likvärdigheten mellan elever och mellan skolor. Internationell forskning har i över två decennier visat att skolsegregationens effekter måste kompenseras med system som styr resurserna dit där de bäst behövs. De bästa lärarna och de största resurserna ska riktas till de skolor som har de största behoven.

De länder som har höjt sina resultat i PISA-undersökningarna har gjort just den typen av insatser. Under lång tid har Socialdemokraterna krävt att skollagen ska innehålla krav på socioekonomiska hänsyn när kommuner fördelar resurser till skolor. 

I Göteborg har kommunen gjort en särskild satsning för att stärka skolor med stora problem. Ca 70 miljoner riktas till de elva skolor som har lägst resultat och störst behov. Detta är helt i enlighet med vad forskningen säger om hur resurser ska riktas i ett skolsystem med skolvalssystem. Därför är det rimligt att reglerna för finansiering av skolsektorn tar hänsyn till vikten av att rikta särskilda stöd som enbart går till de skolor som har de största behoven.

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att stärka kommuners möjlighet att agera i enlighet med internationell forskning och besluta om kompensatoriska insatser enbart riktade till skolor med de största behoven?