Interpellation 2013/14:416 Kapacitetsbrister i järnvägsnätet

av Isak From (S)

till Finansminister Anders Borg (M)

 

Dåligt underhållna järnvägar kostar svensk industri miljarder. En färsk rapport avslöjar att kapacitetsbristen är större än vad Trafikverket tidigare redovisat. Det visar sig att utvecklingen har överträffat Trafikverkets prognoser för stambanan genom övre Norrland. Redan år 2012 trafikerades sträckan av den trafikmängd som Trafikverket uppskattat för år 2020. Vidare finns endast sju tåglägen kvar att fördela per dygn på sträckan Boden–Vännäs, räknat i båda riktningarna. Det är alldeles för lite för att kunna möta den kommande efterfrågan. Bansträckningen kommer att närma sig en trafikinfarkt om ett dubbelspår inte påbörjas med spaden i backen före år 2020. Att möta kapacitetsbristen med en utbyggnad av mötesstationer på stambanan genom övre Norrland räcker inte. Ett beslut om Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå är utan tvekan brådskande.

Den bristfälliga investeringsviljan drabbar redan jobben och riskerar svensk industris konkurrenskraft och då också den svenska ekonomin.

Vad avser finansministern att göra för att industriexporten inte ska spåra ur, för att tågen ska gå i tid och för att nya spår ska byggas ?