den 27 februari

Interpellation

2013/14:314 Kvalitetsutvärderingssystemet för den högre utbildningen

av Jabar Amin (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

För nästan exakt ett år sedan hade jag en debatt i riksdagen med utbildningsminister Jan Björklund. Under debatten kritiserade jag alliansregeringen för att den genom otillbörlig inblandning på departementsnivå hade äventyrat kvalitetsutvärderingssystemet för den högre utbildningen. Eftersom regeringens inblandning konstaterades minska kvaliteten för den högre utbildningen ledde det till att den europeiska organisationen för kvalitetsgranskning, Enqa, redan i september 2012 valde att degradera Sverige från fullvärdig medlem till ”medlem under observation”. I stället för att visa oro över den internationella kritiken svarade utbildningsministern Jan Björklund att ”Sverige är medlem i Enqa, vi fortsätter vara medlem i Enqa – – – Enqa, den europeiska organisationen, har haft synpunkter på det svenska utvärderingssystemet, och vi för en dialog. Det kommer att bli godkänt, det är jag helt övertygad om.”

Sorgligt nog hann i går (den 26 februari 2014) verkligheten i kapp Jan Björklund och alliansregeringen i övrigt. Enqa meddelar nu att Sverige inte får vara medlem i det europeiska nätverket för kvalitetsgranskning efter september i år. Orsaken är bland annat att vårt nuvarande kvalitetsutvärderingssystem lägger för lite vikt vid lärosätenas interna kvalitetsarbete, att kvaliteten inte kan mätas bara med utgångspunkt i examensuppgifterna och att systemet har tillkommit på ett politiskt otillbörligt sätt.

Därmed är regeringens hemsnickrade utvärderingssystem även internationellt. Haveriet för regeringen är därmed ett faktum. Det är viktigt att notera att inför sjösättandet av regeringens hemsnickrade utvärderingssystem, som dessutom är lekmannamässigt och saknar vetenskapligt stöd, kritiserade landets högskolor och universitetet den av Björklund framtagna modellen. Även studentorganisationer riktade hård kritik.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga utbildningsministern:

Vad avser ministern att göra för att tillförsäkra att Sverige får ett kvalitetsutvärderingssystem som håller måttet och som kan få omvärlden att återigen hysa förtroende för oss på detta område?