den 14 februari

Interpellation

2013/14:290 Vinstläckage i Arbetsförmedlingens verksamhet

av Ali Esbati (V)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Den 6 februari lanserade ledarna för de fyra regeringspartierna på DN Debatt preciserade direktiv för en översyn av Arbetsförmedlingens verksamhet. Genomgången ska vara klar först i början av 2016. En sådan översyn kommer i utgångspunkten inte för tidigt. De omfattande ändringar som regeringen har genomfört i arbetsmarknadspolitiken har hittills ackompanjerats av högre arbetslöshet, sämre matchning och ökad långtidsarbetslöshet.

En viktig del av regeringens reformpolitik på arbetsmarknadsområdet har varit den tvångsmässiga satsningen på ”kompletterande aktörer”, alltså privata företag som har tagit över en större del av förmedlingsverksamheten.

I direktiven för översynen kan man visserligen läsa att den ska ”analysera hur Arbetsförmedlingen använder kompletterande aktörer och vid behov föreslå förändringar i användandet av dessa. Men i kommentarerna från regeringsföreträdares sida finns inget som tyder på att detta ska göras med kritisk blick. Tvärtom säger direktiven också att man ska utreda möjligheten och lämpligheten att konkurrensutsätta vissa delar av Arbetsförmedlingens verksamhet som inte utgörs av myndighetsutövning”, det vill säga en ytterligare privatisering och uppsplittring.

Bara en vecka efter regeringens utspel kunde man i SVT ta del av uppgifter om företaget Personalstrategerna och moderbolaget Happy Business, som tagit emot miljarder från det offentliga för jobbcoachning och arbetslivsinriktad rehabilitering. Förra året genomförde Arbetsförmedlingen, efter medieuppgifter, en granskning som ledde till att ett flertal avtal om arbetslivsinriktad rehabilitering hävdes. Men samtidigt har tydligen nya avtal tecknats på nya områden. De nya uppgifterna visar att de två ägarna har plockat ut runt 20 miljoner kronor från verksamheten, samtidigt som bolaget har gjort förlust.

Detta följer ett mönster som vi har sett i andra branscher där privatisering och konkurrensutsättning av offentligt betalda tjänster har pressats fram. De incitamentsstrukturer som byggs upp inbjuder till det beteende som ovanstående bara är ett exempel på.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson:

Avser ministern att vidta åtgärder för att användningen av så kallade kompletterande aktörer ska begränsas?

Avser ministern att ta initiativ för att kostnader för kontroll av privata aktörer ska tas med i analysen av frågan om kompletterande aktörer?