den 18 december

Interpellation

2013/14:216 Stängningen av järnvägen mellan Mellerud och Billingsfors

av Lars Johansson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Skogsindustrin är en viktig näringsgren för Dalsland och närliggande områden. Den sysselsätter en stor grupp människor och är källa till stora inkomster för kommuner, regioner och staten. Därför kom det som en chock att Trafikverket beslutat om att stänga av en av regionens viktigaste järnvägar. Med ett orimligt kort varsel stängs järnvägen mellan Mellerud och Billingsfors ned efter jul.

Denna järnväg används av transporter för främst pappersmassa och det beräknas att det varje år rullar omkring 50 000 ton pappersmassa från pappersbruket i Skåpafors. Detta ska läggas till de ca 1 500 tågvagnar med virke som åker åt motsvarande håll. Det är alltså väldigt stora mängder gods som nu riskerar att behöva transporteras via lastbilar i stället med väldigt mycket högre utsläpp av miljöskadliga ämnen som följd.

Bortsett från att utsläppen nu riskerar att öka så är den plötsliga stängningen av banan ett exempel på att det förekommit väldigt bristande kommunikation från Trafikverket. Green Cargos vd säger sig inte fått någon information om akuta fel på banan innan från Trafikverket och att företaget bara fått fyra dagars varsel om att en stängning skulle ske.

För att få bort så mycket godstrafik som möjligt från vägarna behöver näringslivet tydliga spelregler om vad som komma skall. Att på fyra dagars varsel stänga ned en bana gör att färre företag kommer att våga gå över från lastbilar till godståg.

De anställda inom de berörda industrierna och företagen i regionen behöver tydlig information om vad som nu kommer att hända med deras möjligheter att transportera sitt gods.

Min fråga till infrastrukturministern är:

Vad tänker statsrådet och regeringen göra för att godstransporterna ska kunna fortsätta på denna sträcka?