den 18 december

Interpellation

2013/14:212 Övergödningen i Östersjön

av Johan Löfstrand (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

När miljöministern inför miljö- och jordbruksutskottet redovisade regeringens arbete med miljöministermötet inom Helsingforskommissionen (Helcom) så betonade hon de åtgärder som Sverige har för att minska jordbrukets påverkan på övergödningen.

Det handlade mycket om de åtgärder inom landsbygdsprogrammet som ger stöd till odling av fångstgrödor, bevarande av kantzoner och konstgjorda våtmarker.

Detta är åtgärder som bidrar till minskat läckage av näringsämnen från jordbruksmarken till havet.

Dessa åtgärder lyftes fram för att visa de andra länderna vilka åtgärder Sverige vidtaget och inspirera dem till en lika ambitiös politik.

I en debattartikel i Hallands Nyheter den 1 november i år som handlar om arbetet i Helcom så strök Lena Ek under att det är en ”prioriterad fråga för oss att minska näringsläckaget från jordbruket”.

Mina frågor till ministern är:

Kommer ministern och regeringen att informera de övriga länderna i Helcom att den några veckor efter miljöministermötet beslutade att sluta med stöd till kantzoner, konstgjorda våtmarker och fångstgrödor i jordbruket, trots att detta lyftes fram bland de svenska åtgärderna under mötet?

Eller kommer regeringen att sätta in andra åtgärder i stället?