den 4 december

Interpellation

2013/14:197 Tågtrafiken i jul

av Anders Ygeman (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Tågtrafiken har under de senaste vintrarna varit ett av de mest omdebatterade ämnena. Vi har alla sett, eller själva upplevt, hur inställda tåg fyllt perronger och tågstationer med väntande personer – personer som antingen är på väg för att träffa sina släktingar eller som är på väg till sitt arbete.

Vi lever i ett land med långa avstånd och många förlitar sig på att tågen kommer att gå i tid och att resan är säker.

Regeringen har i årets budget dragit ned på anslagen till underhållet av våra järnvägar, och många av de resenärer som tänker resa under vintern oroar sig för om de kommer att komma fram i tid och med vilket färdmedel som de får avsluta sin resa med.

Vi såg i mitten av november hur känsligt det svenska järnvägsnätet är för störningar. Olyckan vid Södra station förlängde restiderna för nästan alla resenärer och skadade ett redan sargat förtroende för den svenska järnvägen. Ett lågt förtroende för järnvägen riskerar att öka resorna med transportmedel som släpper ut högre halter av miljöfarliga ämnen. Ska vi klara av klimatmålen krävs det att regeringen satsar på järnväg, både den befintliga och i form av nyinvesteringar.

Svenska resenärer måste kunna lita på att tågen lämnar stationen i tid, att tågen kommer fram till slutstationen i tid och att resan däremellan är säker. I dag är det tyvärr alldeles för få personer som vågar hoppas på detta.

Infrastrukturministern har tidigare vintrar uppmanat resenärer som ska ge sig ut i jultrafiken att klä sig varmt, ta med sig termos och matsäck.

Jag vill därför fråga infrastrukturministern följande:

Vilket råd ger hon till de resenärer som planerar att ta tåget jul?