den 4 december

Interpellation

2013/14:196 Möjligheten att ta del av tv-sändningarna från vinter-OS

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

En majoritet av svenskarna vill kunna ta del tv-sändningarna från stora internationella idrottsevenemang som VM och OS. Att få vara delaktig i dessa händelser är viktigt för många, och de bör därför sändas i tv-kanaler som har en stor tillgänglighet.

Inför sändningarna från vinter-OS i Sotji finns det nu en oro eftersom sändningarna kommer att ske genom Viasats betalkanaler som inte är tillgängliga för alla. De som vill se dessa sändningar måste ingå ett avtal. Tidigare har dessa arrangemang sänts via SVT eller TV4 som kan ses i hela landet, eftersom de sänds fritt. Men vi kan nu se en trend där allt fler arrangemang sänds via betalkanaler.

Enligt nuvarande EU-regler är det möjligt för medlemsländerna att ställa krav på vilka stora evenemang som ska sändas i fria tv-kanaler. Regeringen kan bestämma sig för att göra en evenemangslista där man kräver att ett OS ska sändas i fri tv som en väsentlig del av allmänheten har tillgång till. Flera andra medlemsstater i EU har sådana listor, nämligen Österrike, Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien och Storbritannien.

Jag vill därför fråga kultur- och idrottsministern:

Anser ministern att en majoritet av svenskarna ska få möjlighet att ta del av större idrottsevenemang som vinter-OS via våra fria tv-kanaler?

Avser ministern att vidta åtgärder för att införa en evenemangslista där större idrottsevenemang ingår?