den 21 november

Interpellation

2013/14:159 Barnets bästa i vårdnadstvister

av Shadiye Heydari (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Barnperspektivet bör genomsyra dagens familjerätt. Därför tycker jag att det är oerhört viktigt att man ständigt arbetar för ett mer jämställt föräldraskap där barnet kan växa upp med sina föräldrar.

Barnens bästa ska stå i centrum vid alla beslut om vård, umgänge och boende enligt föräldrabalken, men man tar tyvärr inte alltid hänsyn till barnets behov av båda föräldrar vid en vårdnadstvist. Enligt rapporten Pappan & föräldraskapet handlar de flesta tvister i regel om att mamman vägrar umgänge och vill ha ensam vårdnad om barnet. Då utmålas oftast pappan som hotfull, våldsam och som en dålig förälder. Här vidtar var fjärde socialtjänst inga extra åtgärder vid misstanke om våld inom familjen och man följer inte heller upp föräldrarnas föräldraförmåga. Därför blir nio av tio mammor boendeförälder och nio av tio pappor blir stämplade som förövare med kränkande lite umgänge eller blir helt borttvingade.

Flertalet domstolar redovisar dåligt vilka riskbedömningar som gjorts, vilket gör det svårt att göra en bedömning av om barnets bästa stått i centrum. Ett annat problem som ofta uppstår är de föräldrar som förvägras rätten att träffa sina barn av vårdnadshavaren, men ändå betalar de underhållsstöd eftersom det inte är relaterat till umgängesrätten. Jag tycker att ett jämställt föräldraskap ska vara ömsesidigt där barnet har rätt till båda sina föräldrar, men det beskriver tyvärr inte dagens lagstiftning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitieminister Beatrice Ask:

Vilka initiativ tänker ministern ta för att säkerställa att barnets bästa bedöms vid beslut om vårdnad och tänker ministern se över lagstiftningen?