den 21 november

Interpellation

2013/14:148 En trygg och säker arbetsmiljö

av Kerstin Nilsson (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Arbetsmiljön har under en lång rad av år blivit tryggare. Nu har denna trend vänt och vi ser allt fler exempel på hur arbetsmiljön åter försämras på flera områden – både i industrin och i tjänstesektorn. Vi konstaterar också att sjukskrivningarna ökar.

Bakgrunden till detta har sin grund i att regeringen nedprioriterat arbetsmiljöarbetet på flera sätt. Det viktiga Arbetslivsinstitutet har lagts ned. Resurserna till Arbetsmiljöverket har kraftigt minskats och detta medför att inspektionerna förändrats både i antal och genom brist på expertkunskap i specifika områden. Utbildningar till regionala skyddsombud har fått stryka på foten.

Nu senast i raden är det företagshälsovården som kommer att få minskade anslag.

Stödet till arbetslivsforskningen har också varit i fara runt om i landet.

Allt arbete med arbetsmiljö är viktigt för att förebygga arbetsrelaterade sjukdomar och förhindra olyckor i arbetet. Forskningen är viktig för att påvisa nya risker som uppkommer i arbetsmiljön.

En stor fara ligger också i att kunskaper, erfarenheter och metoder inte längre når ut till berörda.

Jag har följande fråga:

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att arbetsmiljöarbetet åter får den prioritet som behövs för att Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller arbetsmiljöarbetet så att vi kan minimera att sjukdomar och skador kommer av en sjuk eller farlig arbetsmiljö?