den 21 november

Interpellation

2013/14:146 Stoppad utbildning i fas 3

av Ylva Johansson (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

”Efter ett tillkännagivande från riksdagen för två år sedan öppnades en möjlighet för deltagarna i fas 3 att få möjlighet till viss utbildning i begränsad omfattning. I förra veckan meddelades att denna möjlighet nu stoppas med omedelbar verkan.

Vad avser regeringen att göra för att arbetslösa i fas 3 inte ska förhindras att delta i utbildning som leder till jobb?”

Denna interpellation ställde jag för mindre än en månad sedan och arbetsmarknadsministern svarade den 5 november: ”När det gäller frågan om att arbetslösa inte ska förhindras att delta i utbildning i sysselsättningsfasen har regeringen redan vidtagit åtgärder som möjliggör framför allt arbetsmarknadsutbildningar även fortsättningsvis.”

Detta var alltså beskedet till de långtidsarbetslösa och till de utbildningsanordnare som levererar utbildning den 5 november. Men enligt Arbetsförmedlingen är nu pengarna slut igen och möjligheten till utbildning för långtidsarbetslösa i fas 3 stoppas återigen.

Jag vill därför fråga arbetsmarknadsministern:

Vad avser regeringen att göra för att arbetslösa i fas 3 inte ska förhindras att delta i utbildning som leder till jobb?

Anser arbetsmarknadsministern att dessa lappkast när det gäller besked till både långtidsarbetslösa och utbildningsleverantörer bidrar till att stärka förtroendet för Arbetsförmedlingen?