den 13 november

Interpellation

2013/14:116 Postservicen i Stockholms skärgård

av Meeri Wasberg (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Om arbetslösheten ska kunna pressas tillbaka behövs fler jobb i hela landet. Varje del av landet måste kunna leva och bidra till Sveriges utveckling. Tyvärr går nu utvecklingen åt fel håll. På många håll i Sverige blir det i dag allt längre till närmaste skola, livsmedelsbutik, bensinmack och serviceställe. Funktioner som haft stor betydelse för människor och företag försvinner.

Även Stockholmsregionen är drabbad. Flera medier har på senare tid rapporterat att Posten från och med årsskiftet vill införa bryggpost till öar utan fast landförbindelse. Bryggpost innebär att man i stället för att lämna posten i alla brevlådor på ön, lämnar posten i en låda på ångbåtsbryggan.

Införandet av bryggpost kommer att få negativa konsekvenser för Stockholms skärgård. På Tjockö i Roslagen vittnar boende om att en begränsning av posten innebär att butiken på ön måste läggas ned, och med den försvinner också bland annat apoteks- och systemombuden. De boende på Tjockö måste hädanefter leta efter sin post i en låda på bryggan och ta sig till närmaste tätort för att få andra servicebehov tillgodosedda.

Nu sprider sig en oro i skärgården. Är Tjockö bara början och kommer fler öar att bli av med sin postutdelning och i förlängningen annan betydande samhällsservice?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet följande:

Anser statsrådet att boende och företag i Stockholms skärgård har rätt till en bra postservice?

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att garantera en bra postservice för boende och företag i Stockholms skärgård?