Regeringens skrivelse 2013/14:204

Riksrevisionens rapport om statens satsningar på Skr.

nationella kvalitetsregister 2013/14:204

Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen.

Stockholm den 3 april 2014

Fredrik Reinfeldt

Göran Hägglund

(Socialdepartementet)

Skrivelsens huvudsakliga innehåll

I skrivelsen redovisar regeringen sin bedömning av Riksrevisionens iakttagelser i rapporten Statens satsningar på nationella kvalitetsregister

– leder de i rätt riktning? (RiR 2013:20). Vidare redovisas regeringens åtgärder med anledning av Riksrevisionens iakttagelser i rapporten.

I och med denna skrivelse anser regeringen att Riksrevisionens rapport är slutbehandlad.

1

Skr. 2013/14:204 Innehållsförteckning  
  1 Ärendet och dess beredning .............................................................. 3
  2 Riksrevisionens iakttagelser och rekommendationer ........................ 3
  3 Kvalitetsregister bidrar till en bättre vård och omsorg...................... 4
  4 Regeringens kommentarer till Riksrevisionens iakttagelser ............. 6
  4.1 Vårdpersonalens incitament att registrera är nyckeln  
    till användbara register ....................................................... 6
  4.2 Den administrativa bördan i vården ................................... 7
  4.3 Uppföljningssystemets omfattning och kostnader.............. 9
  4.4 Om certifiering, harmonisering och likformighet............. 11
  4.5 Prestationsersättning kopplad till registrering i  
    kvalitetsregister ................................................................ 12
  4.6 Öppen redovisning av vårdens kvalitet ............................ 15
  4.7 Satsningens koppling till forskning .................................. 17
  4.8 Säker hantering av personuppgifter.................................. 17
  5 Regeringens bedömning av Riksrevisionens  
  rekommendationer .......................................................................... 18
  5.1 Minska omfattningen av satsningen på  
    kvalitetsregister ................................................................ 18
  5.2 Samlad analys av prestationsersättningarna ..................... 20
  5.3 Statens framtida ansvar för de nationella  
    kvalitetsregistren .............................................................. 21
  Bilaga 1 Riksrevisionens rapport RiR 2013:20 Statens satsningar  
    på nationella kvalitetsregister ............................................... 22
  Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 3 april 2014 ........... 81

2

1 Ärendet och dess beredning Skr. 2013/14:204

Riksrevisionen har granskat statens satsningar på nationella kvalitetsregister i hälso- och sjukvården. Riksrevisionen överlämnade granskningsrapporten Statens satsningar på nationella kvalitetsregister

– leder de i rätt riktning? (RiR 2013:20) till regeringen den 11 december 2013. Granskningsrapporten finns i bilagan.

Ärendet har beretts inom Regeringskansliet.

2Riksrevisionens iakttagelser och rekommendationer

Enligt Riksrevisionens bedömning har statens satsning på nationella kvalitetsregister i hälso- och sjukvården, genom överenskommelser med Sveriges Kommuner och Landsting, inte skapat rätt incitament för vårdverksamheter att registrera i kvalitetsregister och använda uppgifter ur dem för kvalitetsutveckling. Viljan att på relativt kort tid få igång en bred registrering, hög täckningsgrad och ökad användning av kvalitetsregistren för flera olika ändamål förefaller enligt Riksrevisionen motverka statens intention om att vårdverksamheterna själva ska utforma hur de utvecklar vården.

Riksrevisionens slutsats är att vårdpersonalens incitament att registrera är nyckeln till användbara register. Riksrevisionens bedömning är att problemen med att kvalitetsregistren bidrar till ökad administration i vården har underskattats, liksom problemen att vårdenheterna inte ser att uppgifterna som finns i registren är användbara för lokalt kvalitetsarbete, att registren är allt för styrda uppifrån och att många register är läkardominerade. Att det dessutom enligt Riksrevisionen blivit ett ökat fokus på forskning i statens intentioner och även i satsningarna från och med 2010 förstärker enligt Riksrevisionen bilden av att vårdverksamheterna inte står i centrum för statens insatser.

Prestationsersättningen från staten till landstingen inom äldre- och psykiatrisatsningarna är enligt Riksrevisionen problematiska. Prestationsersättningen har visserligen lett till ökad registrering, men det betyder inte att användbarheten ökat. Orsakerna till problem i användningen har enligt Riksrevisionen inte tagits på tillräckligt stort allvar och prestationsersättningarna kommer inte åt problemets kärna. Riksrevisionen menar att de enskilda klinikerna själva i högre utsträckning bör få bestämma huruvida kvalitetsregister ska vara en del av det egna kvalitetsutvecklingsarbetet, eftersom olika kliniker har olika förutsättningar. Prestationsersättningarna resulterar enligt Riksrevisionen dessutom i att den lagfästa frivilligheten för klinikerna att delta utmanas.

Eftersom kvalitetsregister bidrar med underlag till öppna jämförelser finns det enligt Riksrevisionen en uppenbar motsättning mellan en rättvisande registrering av god kvalitet och olika vårdgivares intressen att i konkurrens med andra vårdgivare framstå i god dager. Riksrevisionen

3

Skr. 2013/14:204 anser att man ska vara försiktig när man bygger in denna typ av intressemotsättningar i verksamhetsstyrningen.

Riksrevisionen vill också peka på risken att statens omfattande satsningar på kvalitetsregister leder till ett omotiverat stort system med olika mått som förenklar mätningar av vissa begränsade aspekter av vården, men som inte direkt stärker utvecklingen av vårdkvaliteten i bredare bemärkelse. I val av uppföljningsmått ligger också en styrning eftersom det innebär att vården också anpassar sin verksamhet i enlighet med dessa mått på bekostnad av värden och handlingar som är svårare att mäta. Stora uppföljningssystem är dessutom kostsamma. Riksrevisionen anser därför att den omfattande resursinsatsen från staten kan omprövas.

Riksrevisionen vill slutligen uppmärksamma att en grundförutsättning för att nationella kvalitetsregister ska kunna användas är att befolkningen har tilltro till att de uppgifter som registreras används med bibehållen integritet. Registreringen är frivillig för patienten. Riksrevisionen menar att patienternas vilja att delta i registren förefaller tas närmast för given i vården.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att göra följande:

-Överväga att minska omfattningen av statens satsningar genom att göra en analys och prioritering av vilka områden och indikatorer som är viktigast för att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra vårdens kvalitet.

-Göra en samlad analys av resultaten av prestationsersättningarna. Om prestationsersättningarna inte tydligt bidrar till kvalitetsutveckling i vårdverksamheten bör regeringen ompröva resursinsatsen.

-Tydliggöra statens framtida ansvar för de nationella kvalitetsregistren. En utgångspunkt kan enligt Riksrevisionen vara ett långsiktigt statligt stöd till utvecklingen av register med en ambitionsnivå motsvarande tiden före kvalitetsregisteröverenskommelsen.

3Kvalitetsregister bidrar till en bättre vård och omsorg

Kvalitetsregistren används för kvalitetsutveckling, uppföljning och forskning inom hälso- och sjukvården och omsorgen. Det finns många exempel på att kvalitetsregistren har bidragit till förbättrade medicinska resultat, bättre effektivitet och till att patienters delaktiget i vården har ökat.

Kvalitetsregistret Swedeheart samlar kontinuerligt in information från patienter i Sverige som vårdas på en hjärtinfarktsavdelning eller genomgår kranskärlsingrepp eller hjärtoperation. Genom registret informeras vårdgivare kontinuerligt och det görs jämförelser mellan sjukhus om vilka behandlingar som ges och vilket utfall de ger i termer av dödlighet, återinsjuknande och hur patienterna mår efter behandlingen. En studie som publicerades i den medicinska tidsskriften The Lancet i januari 2014

4

visar att dödligheten 30 dagar efter hjärtinfarkt är nästan 30 procent lägre i Sverige än i Storbritannien. Det betyder att mer än 10 000 liv skulle ha kunnat räddas i Storbritannien om dessa patienter hade fått samma sjukvård som i Sverige. Swedeheart har i sina årliga rapporter kunnat visa hur kvaliteten och följsamheten till riktlinjer ökat dramatiskt under de senaste 10–15 åren genom att vården registrerats kontinuerligt, jämförts öppet och publicerats offentligt. Faktum är att dödligheten efter hjärtinfarkt i Sverige mer än halverats under en tioårsperiod.

Svenska höftprotesregistret registrerar utbyte av höftleder. Enligt registrets användarundersökningar används registret aktivt och upplevs som användbart av i stort sett samtliga verksamheter i landet. Genom att omoperationer registreras möjliggörs analyser av komplikationer i det kontinuerliga förändringsarbetet. Sverige har den lägsta rapporterade omoperationsfrekvensen av höftproteser i världen.

Svensk reumatologis kvalitetsregister uppvisar kontinuerligt förbättrad hälsa för patienter med reumatologi. Registret har demonstrerat vinsterna för patienten med en allt bättre hälsa genom de nya biologiska läkemedlen, och med att andelen som får biologiska läkemedel ökar. Registret bidrar också till att antalet patienter som får rätt behandling vid första besöket successivt har ökat. I registret identifieras också vilka patienter som har en aktiv sjukdom och vilka som har en lugn och inaktiv sjukdom. På så vis kan vården anpassas efter vilken typ av besök patienten har behov av och med vilken frekvens. Detta bidrar till att patientens besöksfrekvens optimeras och att belastningen på vården därmed minskar.

Nationella kataraktregistret är det nationella registret för operationer av grå starr. Operation av grå starr kan följas av en allvarlig men sällan förekommande inflammation. Sedan 1997, då Nationella kataraktregistret började samla patientdata för denna inflammation, fram till 2009, har det skett en kraftig minskning av antalet fall av inflammationen. Landstingsgenomsnittet för antalet fall låg 2009 på samma nivå som för den högst rankade ögonkliniken i USA. Detta skedde genom att riskfaktorer och bästa praxis kunde identifieras genom registret.

BPSD-registret hanterar beteendemässiga och psykiska symtom vid demens, dvs. förändrade beteenden som är belastande för omgivningen och psykiska symtom som är belastande för individen. Förekomst av BPSD kan ses som ett mått på livskvalitet för personen med demenssjukdom. Syftet med registret är att kvalitetssäkra omvårdnaden av personer med demenssjukdom och att uppnå ett likvärdigt omhändertagande av denna patientkategori över hela landet. Genom registret har ett systematiskt arbetssätt med förbättrat bemötande vid beteendemässiga symptom vid demens visat sig göra stor skillnad för dessa patienter. Sådana systematiska bedömningar har ökat dramatiskt mellan 2011 och 2013 (se vidare avsnitt 4.5).

De nationella kvalitetsregistren utgör en stor tillgång för hälso- och sjukvården och omsorgen genom att de har bidragit till de goda resultat för patienter och brukare som Sverige kan uppvisa i internationella jämförelser. Kvalitetsregistren har utvecklats primärt för att stödja det kliniska förbättringsarbetet, men är också en av huvudkällorna till Öppna jämförelser. 2013 års rapport innehåller totalt 162 indikatorer och ca

Skr. 2013/14:204

5

Skr. 2013/14:204 50 procent av dessa bygger på uppgifter från 36 nationella kvalitetsregister. Se vidare avsnitt 4.6 om öppen redovisning av vårdens kvalitet.

4 Regeringens kommentarer till Riksrevisionens iakttagelser

4.1 Vårdpersonalens incitament att registrera är nyckeln till användbara register

  Riksrevisionen framhåller att vårdpersonalens incitament att registrera är
  nyckeln till användbara register och att vårdverksamheterna inte står i
  centrum för statens insatser.
  Regeringen anser att vård- och omsorgspersonalens engagemang är
  centralt för att registren ska kunna användas på ett meningsfullt sätt i
  hälso- och sjukvårdens och omsorgens förbättringsarbete. I överens-
  kommelsen mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och staten
  om utvecklingen och finansieringen av nationella kvalitetsregister för
  vård och omsorg 2012–2016, fastställer parterna att huvuduppgiften är
  att öka kvaliteten i och användande av befintliga kvalitetsregister. För att
  öka användningen av kvalitetsregister i förbättringsarbete krävs stöd och
  kunskap om kvalitetsförbättringsarbete. Inom ramen för satsningen på
  nationella kvalitetsregister pågår exempelvis projekt riktade till flera
  professioners grund- och specialistutbildningar som lokalt vill använda
  data ur kvalitetsregister i sitt obligatoriska förbättringsarbete under
  specialistutbildningen. Detta för att höja kompetensen kring hur
  kvalitetsregister kan användas för att förbättra vården. Verksamheternas
  tillgång till data är centralt för att öka användbarheten och därmed
  användningen. Ett av målen med satsningen är att öka registrens
  återföring av data online, dvs. att de data som vård- och omsorgspersonal
  inom en verksamhet har matat in i ett register också kan tas ut inom ett
  dygn av samma personal för att kunna användas i förbättringsarbete.
  Satsningens mål om att 95 procent av registren vid utgången av 2013 ska
  klara detta överträffades, då samtliga register uppfyllde kraven för
  onlinedata. Att kvalitetsregistren ska användas integrerat och aktivt av
  hälso- och sjukvården och omsorgen är en bärande princip för sats-
  ningen, och finns återgivet i visionen för nationella kvalitetsregister.
  Satsningen stöder huvudmän och vård- och omsorgsgivare för att öka
  användningen av kvalitetsregister i verksamhetsnära förbättringsarbete.
  En integrerad användning av kvalitetsregistren i de ordinarie strukturerna
  i hälso- och sjukvården och omsorgen prioriteras, och fokus ligger på att
  utvecklingsarbetet ska leda till bestående effekter för användningen av
  register i verksamheternas förbättringsarbete. Ett projekt med 13 del-
  tagande register för användbara data har genomförts. Projektet har varit
  en viktig del i att utveckla användbarheten i nationella kvalitetsregister.
  Erfarenheter från projektet visar att för att öka användningen av register-
  data i verksamhetsnära förbättringsarbeten krävs samarbete mellan de
6 verksamhetsföreträdare som ansvarar för att utveckla verksamheten,
 

personer med kompetens att driva förbättringsarbete och kvalitets- Skr. 2013/14:204 registren. Arbete pågår nu för att sprida erfarenheterna och lärdomarna

till samtliga register.

Täckningsgrad

Riksrevisionen problematiserar kvalitetsregistersatsningens målsättning att öka täckningsgraden i kvalitetsregistren, dvs. andelen patienter som registreras, med motivet att täckningsgraden endast mäter förekomsten av registrering i ett register men inte säger något om kvaliteten på de data som rapporteras in eller hur registerdata används i verksamheternas systematiska och fortlöpande utveckling och säkring av vårdens kvalitet.

Regeringen instämmer i Riksrevisionens konstaterande att täckningsgraden i ett kvalitetsregister i sig inte säger något om kvaliteten på de data som matas in i ett register, eller hur informationen används i vårdens och omsorgens förbättringsarbete. Socialstyrelsen framhåller att en viktig aspekt av kvaliteten på data i ett register är storleken på bortfallet. För att register ska vara tillförlitliga verktyg för jämförelser av den egna verksamheten över tid och med andra verksamheter behöver täckningsgraden vara tillräckligt hög. Täckningsgraden är också en viktig förutsättning för att ett register ska kunna användas i epidemiologisk forskning.

Att generellt säkra och förbättra datakvaliteten i kvalitetsregistren är bärande i satsningen. I syfte att bidra till ökad kvalitet på data i de nationella kvalitetsregistren för ökad användbarhet i enlighet med ändamålen i patientdatalagen (2008:355), dvs. verksamhetsutveckling, uppföljning och forskning, uppdrog regeringen 2011 åt Socialstyrelsen att utveckla och driva en nationell registerservice. Registren får genom den nationella registerservicen vid Socialstyrelsen stöd med jämförelser av täckningsgraden med hälsodataregistren, underlagsstatistik och vissa uppgifter ur dödsorsaksregistret. Registerservicen ger dessutom kvalitetsregistren statistiskt och epidemiologiskt metodstöd samt stöd med validering av datakvaliteten och utveckling av nya eller förbättrade kvalitetsindikatorer.

4.2Den administrativa bördan i vården

Riksrevisionen konstaterar att ökande administration inom vården är ett sedan länge väl känt problem och att det förekommer dubbelregistrering i vården, dvs. att samma uppgifter registreras i flera olika system. Riksrevisionen konstaterar också att det inom ramen för kvalitetsregisteröverenskommelsen finns ett tydligt fokus på att lösa problemen med dubbelregistreringen, men att det finns svårigheter med detta arbete. Riksrevisionen framhåller att problembilden bl.a. består i att det finns många olika it-system i vården och att det saknas en gemensam terminologi. Riksrevisionen menar att kvalitetsregistren i praktiken fungerar som ett verktyg för staten att implementera nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk i vården.

Regeringen instämmer delvis i Riksrevisionens iakttagelser. Den nationella eHälsostrategin för tillgänglig och säker vård och omsorg som

beslutades 2010 sätter fokus på it som en förutsättning för att förbättra

7

Skr. 2013/14:204 patientsäkerhet, för att effektivisera vården och för att bidra till att öka
  patienternas delaktighet i vården. Arbetet utifrån eHälsostrategin har lett
  till framsteg på it-området i hälso- och sjukvården. De organisationer
  som ställt sig bakom strategin, dvs. Socialdepartementet, Socialstyrelsen,
  SKL, Famna och Vårdföretagarna, har alla genomfört olika insatser som
  har bäring på strategins insatsområden. Landstingen använder it-stöd
  eller eHälsotjänster i stor omfattning för att utveckla och förbättra verk-
  samheten. I en internationell jämförelse ligger Sverige i den absoluta
  framkanten i användning av eHälsotjänster. Detta är en bild som delas av
  både EU-kommissionen och OECD. Sverige ligger särskilt långt framme
  när det gäller it-stöd för vårddokumentation, digitala bildarkiv (PACS)
  och elektroniska recept. Dessa system är helt införda i landstingens verk-
  samheter.
  Tillgången till data om insatser och behandlingsresultat behövs för ett
  kontinuerligt förbättringsarbete i hälso- och sjukvården och omsorgen
  och det har även bidragit till Sveriges mycket goda resultat i inter-
  nationella jämförelser. Samtidigt har det i flera olika sammanhang fram-
  kommit att en betydande del av personalens tid går till administrativa
  uppgifter på bekostnad av det patientnära arbetet. Vårdanalys konstaterar
  exempelvis i sin rapport (2013:9) att utvecklingen har gått mot ökade
  krav på dokumentation och att det administrativa arbetet utgör en
  betydande del av läkares arbetstid. Detta är en utmaning för vården.
  Orsakerna är komplexa och kopplade till organisation och ledarskap i
  vården. Registreringen av uppgifter i hälsodata- och kvalitetsregister
  utgör en del av den samlade problembilden. Andra utmaningar handlar
  om att exempelvis förbättra it-stöden så att de i högre grad bidrar till att
  öka effektiviteten i verksamheterna och åstadkomma en mer ändamåls-
  enlig arbetsfördelning mellan olika yrkesgrupper.
  Regeringen har tillsatt en nationell samordnare med anledning av den
  övergripande problembilden kring hur vårdpersonalens tid används.
  Dennes uppdrag är att analysera hur hälso- och sjukvården kan använda
  professionernas resurser på ett mer ändamålsenligt och effektivt sätt.
  Samordnaren kommer bl.a. att belysa hur arbetsuppgifter av administra-
  tiv karaktär bättre kan fördelas mellan personalgrupper och hur kraven på
  dokumentation förhåller sig till behovet av en nödvändig och ända-
  målsenlig administration. Samordnaren kommer även att utreda vilka
  stöd och verktyg som skulle kunna effektivisera och underlätta det dag-
  liga arbetet i vården, kartlägga och föreslå förbättringar i landstingens
  processer för planering av resurser och se över hur professionernas
  kunskaper och erfarenheter bättre kan tas till vara vid utformningen av
  hälso- och sjukvårdens styrsystem. Samordnaren kommer att arbeta med
  uppdraget fram till den 31 december 2015.
  Ett av kvalitetsregisteröverenskommelsens prioriterade områden är att
  öka integrationen med vårddokumentationen i syfte att undvika dubbel-
  arbete för vårdens och omsorgens personal. Det pågår inom satsningen
  ett omfattade utvecklingsarbete för att minska förekomsten av dubbel-
  registreringar. Riksrevisionen framhåller att kvalitetsregistren är spridda
  på många olika it-plattformar. Regeringens bild är dock att effektivitets-
  vinsterna av en kraftfull minskning av antalet it-plattformar utifrån
  nuvarande situation är begränsade. Det är regeringens bedömning att de
8 största behoven och effektivitetsvinsterna för bättre utnyttjande av

personalens resurser finns vid inmatingen i eller insamlingen av data till Skr. 2013/14:204 registren. Inom ramen för satsningen pågår ett arbete som benämns

Nationella programmet för datainsamling (NPDi). NPDi främjar en förenklad datainsamling till kvalitetsregister och begränsar behovet av dubbelregistrering. Utvecklingen bygger på Center för eHälsa i samverkans (CeHis) arbete med nationella tjänstekontrakt. Hittills har det bl.a. inom programmet utvecklats en modell för hur datainsamling kan ske med standardiserade gemensamma tjänstekontrakt som är giltiga för alla kvalitetsregister. Lokala vårdförvaltningar ansvarar för att erbjuda läsåtkomst till strukturerade vårddata via gemensamma tjänstekontrakt. Respektive kvalitetsregister ansvarar för att anropa dessa tjänster och inhämta det önskade underlaget. Under 2014 planeras begränsade regionala projekt för automatisk överföring av strukturerade journaldata till kvalitetsregister genom gemensamma tjänstekontrakt, och under 2015 och 2016 planeras ett breddinförande av strukturerade data till kvalitetsregister. Regeringen vill generellt se att en ändamålsenlig och strukturerad dokumentation används inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten. En säker och enkel tillgång till relevant information som rör en individ är en nyckel till att personalen inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska kunna erbjuda insatser av hög kvalitet. Att informationen ska vara användbar förutsätter dock att en nationell informationsstruktur, enhetlig terminologi och enhetliga standarder finns och tillämpas inom all vård- och omsorgsverksamhet.

4.3Uppföljningssystemets omfattning och kostnader

Riksrevisionen rekommenderar att regeringen gör en analys och en prioritering av vilka områden och indikatorer som är viktigast för att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra vårdens kvalitet. Riksrevisionen framhåller också att det är kostsamt att följa upp vårdens kvalitet, och att detta är ett skäl till att ompröva den omfattande resursinsatsen från staten.

Det råder internationell konsensus om att för att hälso- och sjukvården ska nå de övergripande målen om god hälsa och vård behöver verksamheterna kontinuerligt följas upp och förbättras. Här spelar uppföljning, utvärdering och lärande en central roll. En milstolpe för arbetet med att följa upp hälso- och sjukvårdsystem var WHO:s rapport The world health report 2000 - Health systems: improving performance som slår fast att för att gå mot en bättre vårdkvalitet så behövs mer och bättre information, bl.a. om de interventioner hälso- och sjukvårdssystemet erbjuder. Därefter har många olika initiativ, både internationellt och i Sverige, inriktats på att utarbeta indikatorer och mått som syftar till att mäta, följa upp och beskriva viktiga aspekter av hälso- och sjukvården. Inom WHO har medlemsstaterna genom Tallinnstadgan om hälso- och sjukvårdssystem för hälsa och välstånd förbundit sig att främja tranparens och ta ansvar för hälso- och sjukvårdsystemens prestationsförmåga genom att mäta resultat.

9

Skr. 2013/14:204 Regeringen gör löpande prioriteringar av relevanta uppföljnings-
  områden på nationell nivå genom uppdrag till myndigheter, vilket
  exempelvis har skett inom patientsäkerhetsområdet och jämlikhet i
  vården. Tematiskt inriktade Öppna jämförelser görs på områden som av
  regeringen, Socialstyrelsen och SKL har bedömts som särskilt angelägna
  att följa upp och analysera. Detta har exempelvis skett inom cancer-
  vården, vården och omsorgen av äldre, läkemedelsbehandling och den
  hälsoinriktade hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet. Utöver
  detta gör Socialstyrelsen regelbundet särskilda utvärderingar av följsam-
  het till riktlinjer, som bl.a. baseras på indikatorer från kvalitetsregistren.
  Socialstyrelsen har dessutom fått i uppdrag att ytterligare vidareutveckla
  övergripande indikatorer för den nationella uppföljningen. Det handlar
  bland annat om indikatorer som speglar just målen som de definieras i
  den nationella lagstiftningen, såsom hälso- och sjukvårdslagen
  (1982:763) och patientsäkerhetslagen (2010:659). Enligt den nationella
  lagstiftningen ska vården vara patientcentrerad, kunskapsbaserad, säker,
  tillgänglig, jämlik och effektiv.
  När det däremot gäller vilka uppgifter och data som är viktiga i det
  lokala förbättringsarbetet är det framförallt verksamheterna själva som
  har kompetens att avgöra detta. Detta beror på att vårdgivares egna
  bedömningar av vilka variabler som bör följas upp är grundläggande för
  utvecklingen av specifika verksamheter. Hälso- och sjukvården är ett
  område som kännetecknas av hög kunskapsintensitet och snabb
  kunskapsutveckling. Regeringen anser att det är hälso- och sjukvårdens
  verksamhetsansvariga och dess professioner som är bäst lämpade att
  avgöra vilka kvalitetsmått och vilka frågeställningar som är relevanta för
  verksamheterna. Kvalitetsregistren ska därför byggas upp och utvecklas
  där det finns kunskap och kompetens om det specifika området.
  Regeringens mening är att kvalitetsuppföljningens kostnader inte kan
  bedömas för sig, utan måste ställas i relation till värdet av ett ända-
  målsenligt system för kontinuerlig uppföljning av vårdens kvalitet på
  nationell och lokal nivå. En effektiv offentligt finansierad vård och om-
  sorg innebär att lagstiftningens krav och beslutade mål och riktlinjer för
  verksamheten kontinuerligt behöver följas upp på ett systematiskt sätt så
  att verksamheten fortlöpande kan utvecklas och säkras. Den mest uppen-
  bara åtgärden för att förbättra effektiviteten handlar om att undvika
  onödiga kostnader, s.k. kvalitetsbristkostnader. Vårdskador och vård-
  relaterade infektioner medför stort lidande för de drabbade och stora
  kostnader för samhället. Till exempel har kvalitetsbristkostnader på
  universitetssjukhus tidigare uppskattats uppgå till mellan 20 till 50 pro-
  cent av budgeten. De extra vårddygnen för undvikbara vårdskador inom
  somatisk slutenvård beräknas årligen kosta drygt 5 miljarder kronor.
  SKL har uppskattat att cirka 9 procent av de inlagda patienterna 2009
  drabbades av en vårdrelaterad infektion. Den samlade och direkta vård-
  kostnaden för alla sjukhusinfektioner uppskattas överstiga 3,7 miljarder
  kronor per år. Flera studier från bl.a. Socialstyrelsen och SKL visar att
  skillnader i praxis, kvalitet, kostnader och effektivitet är stora, även om
  hänsyn tas till strukturella skillnader mellan landsting. Redovisningen av
  flera indikatorer i Öppna jämförelser visar på omotiverade variationer
  mellan landsting som indikerar ineffektiv resursanvändning och i vissa
10 fall onödig vård. Stora kostnader är också förknippade med brister i

vårdens jämlikhet. Socialstyrelsen visar i sin rapport Ojämna villkor för Skr. 2013/14:204 hälsa och vård (2011-12-30) att skillnader i hälsa och vård kopplade till

utbildningsnivå uppgår till ca 1 miljard kronor per år i direkta sjukvårdskostnader. Sådana kostnader uppstår exempelvis genom undvikbar slutenvård, dvs. slutenvård av sjukdomar och tillstånd som kan behandlas framgångsrikt inom öppna vårdformer. Slutenvård för dessa tillstånd är mer än dubbelt så vanligt bland lågutbildade som bland högutbildade. Ytterligare 7 miljarder per år uppstår som indirekta kostnader i form av produktionsbortfall, samt över 100 miljarder kronor per år i indirekta kostnader på grund av försämrad livskvalitet. Dessa kostnader omfattar då endast en utbildningsnivå och tar inte hänsyn till omotiverade skillnader beroende på exempelvis kön, bostadsort eller andra aspekter. Flera liknande beräkningar har tidigare genomförts och sammantaget framträder den samstämmiga bilden att de gemensamma kostnaderna för skillnader i hälsa och vård är omfattande. Dessa exempel illustrerar att det finns utmaningar när det gäller att förbättra hälso- och sjukvårdens resultat genom förbättrad patientsäkerhet och minskade omotiverade skillnader mellan olika patientgrupper. Genom att kontinuerligt mäta och följa resultat och processer med hjälp av bl.a. kvalitetsregistren tydliggörs vilka områden som behöver förbättras.

Kvalitetsregistren möjliggör att förskjuta fokus från att följa upp kostnader och resursförbrukning, dvs. resurseffektivitet, till att följa upp både kostnader och kvalitet/utfall, dvs. verklig effektivitet. Detta brukar beskrivas som utvecklingen mot en mer värdebaserad vård, dvs. direkt patientnytta av vårdens insatser. Kvalitetsregister i Sverige och i andra länder skapar unika förutsättningar för analyser av produktiviteten i kliniska verksamheter.

4.4Om certifiering, harmonisering och likformighet

Riksrevisionen erfar att en tydligare nationell styrning av kvalitetsregistren genom införandet av certifieringsnivåer kan vara problematiskt, eftersom det riskerar att styra mot likformighet.

Regeringens utgångspunkt är att satsningen i första hand ska utveckla, förbättra och öka användningen av befintliga kvalitetsregister, samtidigt som möjligheten att starta upp nya register inom relevanta områden inte utesluts. Styrgruppen för nationella kvalitetsregister fastställde 2012 att registren ska delas in i certifieringsnivåer. Certifieringsnivåerna korresponderar mot kvalitetsregistersatsningens mål, dvs. nivåerna anger på en övergripande nivå i vilken riktning kvalitetsregistren bör utvecklas när det gäller exempelvis täckningsgrad, validering av datakvalitet, koppling till riktlinjer, återföring av data till verksamheterna och användning i systematiskt förbättringsarbete. Indelningen av registren i certifieringsnivåerna visar därför registrens olika utvecklingsnivåer år för år. Regeringens bedömning är att de utvecklingsområden som är fastställda i certifieringsnivåerna är relevanta för de allra flesta registren och deras verksamhetsområden. Samtidigt är en helt central utgångs-

punkt att kvalitetsregisterorganisationerna inom ramen för satsningens

11

Skr. 2013/14:204 mål ska ha stor frihet att realisera sina idéer och förbättringsarbeten utifrån det enskilda registrets och verksamhetsområdets förutsättningar. Det är därför viktigt med en dialog med registerhållare som utifrån sin professionella kompetens bedömer att något målområde är irrelevant för den aktuella diagnosen eller patientgruppen. Därmed måste det finnas en flexibilitet på central nivå i bedömningar och medelstilldelning. Regeringens samlade bedömning är således att certifieringssystemet medför vissa risker för styrning mot likformighet, men att det är en viktig komponent för att driva utvecklingen och användningen av kvalitetsregistren framåt.

4.5 Prestationsersättning kopplad till registrering i kvalitetsregister

Enligt Riksrevisionen är prestationsersättningarna från staten till landstingen inom äldre- och psykiatrisatsningarna problematiska. Riksrevisionen framhåller att prestationsersättningen visserligen har lett till ökad registrering i de aktuella kvalitetsregistren, men att detta inte betyder att användbarheten ökat. Orsakerna till problem i användningen har enligt Riksrevisionen inte tagits på tillräckligt stort allvar och prestationsersättningarna kommer inte åt problemets kärna.

Ingen prestationsbaserad ersättning lämnas inom ramen för statens och SKL:s överenskommelse om satsningen på nationella kvalitetsregister. Dessa prestationsbaserade ersättningar ligger inom ramen för särskilt prioriterade områden, de mest sjuka äldre och psykisk ohälsa, inom vilka stora behov av förbättrad uppföljning har identifierats. Det rör sig således om 12 av de totalt 81 nationella kvalitetsregistren, för vilka landsting och/eller kommuner får ersättning om de klarar vissa prestationsmål, där en del handlar om andel patienter som registreras och andra delar handlar

  om att genomföra vissa insatser för patienterna.
  Psykisk ohälsa
  Vid WHO:s ministerrådskonferens om psykisk ohälsa i Helsingfors 2005
  fastslogs att data på området var otillräckliga och okoordinerade och att
  detta utgjorde ett hinder för bl.a. kunskapsbaserad utveckling på området.
  SKL genomförde 2006 en kartläggning av utmaningar när det gäller
  uppföljning av den psykiatriska vården som visade att verksamheterna
  skapat egna lokala lösningar och vårddatabaser, som en följd av bristande
  nationella uppföljningssystem. Detta medförde att olika termer och
  begrepp användes, vilket omöjliggjorde jämförelser mellan kliniker och
  landsting. En betydande del av uppföljningen på området har utgjorts av
  enkäter, vilket har medfört en stor administrativ belastning i vården.
  Riksrevisionen konstaterade vidare i sin rapport Socialstyrelsen och de
  nationella kvalitetsregistren inom hälso- och sjukvården (RiR 2006:16)
  att kvalitetsregister bara omfattade delar av vården och att det saknades
  register för bl.a. den psykiatriska vården.
  En viktig målsättning när psykiatrisatsningen inleddes 2007 var därför
  att utveckla verktyg för uppföljning, kvalitetsutveckling och styrning.
12 Målet med de prestationsbaserade ersättningarna mellan 2007 och 2011
 

var att öka antalet kvalitetsregister för att skapa tillgång till relevanta data för uppföljning som kan skapa förutsättningar för ändamålsenlig styrning och ledning. När arbetet inleddes fanns fyra kvalitetsregister. Som ett resultat av satsningen finns i dag elva kvalitetsregister som täcker fler patientgrupper än tidigare, bl.a. adhd-, beroende- och rättspsykiatripatienter.

Nästa steg i satsningen var att stimulera användningen av registren. Under 2011 bedrevs ett projekt för att främja att kvalitetsregister skulle bli en integrerad del i psykiatrins uppföljnings- och utvecklingssystem. Inom ramen för projektet utvecklades förbättringsindikatorer och måltal för ökad täckningsgrad i kvalitetsregistren definierades. Genom projektet genomfördes insatser för att stödja användningen av kvalitetsregister i identifierade målgrupper, såsom ledningsgrupper inom psykiatrisk verksamhet, patienter, registerhållare och psykiatrisk verksamhet på enhetsnivå. Inom ramen för satsningen fick målgrupperna handledning i arbetet, vilket är ett sätt att motverka de risker som Riksrevisionen pekar på, dvs. att registrering sker men att resultaten inte används i det löpande förbättringsarbetet. SKL:s uppföljning av insatserna visar att det trots de tekniska svårigheter som kvalitetsregistren dragits med finns en positiv rörelse och ett engagemang från verksamheterna kopplat till kvalitetsregistren. Samtliga landsting har registrerat patienter vilket innebär att ”alla är med”.

I överenskommelsen mellan staten och SKL om stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa för 2012 beslutades att 100 miljoner kronor skulle fördelas mellan de landsting i vilka 75 procent av relevanta enheter är med och registrerar i nationella kvalitetsregister. Överenskommelsen innefattade en satsning på att utveckla och öka användningen av de psykiatriska kvalitetsregistren, för att lägga grunden för ett varaktigt och utvecklingsbart nationellt uppföljningssystem inom området. Riksrevisionen konstaterar att många landsting inte nådde prestationsmålet för 2012. Regeringen vill dock framhålla att ca hälften av landstingen faktiskt klarade gränsen på 75 procent och att 70 procent av alla landets vårdenheter registrerade. Stora framsteg gjordes således genom de prestationsbaserade ersättningarna, och regeringens bedömning är att SKL:s stöd för att åstadkomma lokal och regional nytta av kvalitetsregistren till stor del har bidragit till dessa framsteg. I 2013 års överenskommelse ökades kravet till att 50 procent av patienterna skulle registreras. Regeringen kan konstatera att registreringarna ökade dramatiskt under 2013 jämfört med tidigare år och att prestationsmålet för kvalitetsregister både för 2012 och 2013 har gett god draghjälp i det ökade antalet registreringar. SKL:s sammanställning från 2012 visar att det nationella intresset för kvalitetsregister inom psykiatrin förflyttats från ökad täckningsgrad till patientnytta.

Riksrevisionen konstaterar att prestationsersättningar inte nödvändigtvis leder till hög användning och lyfter fram möjliga bieffekter såsom suboptimering och undanträngningseffekter, liksom landstingens oförmåga att använda resultaten. Regeringen vill betona att dessa risker identifierades inom arbetet med psykiatriregistren redan 2011 och att SKL fick medel för att motverka en sådan utveckling i utbildnings- och informationsprojekt. Hur data som samlas in, via kvalitetsregister eller på annat sätt, används i förbättringsarbete och styrning är i hög grad en

Skr. 2013/14:204

13

Skr. 2013/14:204 fråga om ledning. På psykiatriområdet riktades därför initialt informationsinsatser till ledningsnivå i syfte att utbilda och stödja landstingsledningar i användningen men också att använda data för utveckling av verksamheten.

Regeringen kan konstatera att redan de första åren av överenskommelser har givit konkreta resultat. Det har skett en stegvis satsning med att inledningsvis skapa bättre täckning när det gäller psykiatriska kvalitetsregister och i nästa steg stimulera registrering och parallellt med det utveckla arbetet med att använda resultaten för lokalt och regionalt förbättringsarbete. Riksrevisionen har endast tittat på resultaten av prestationsersättningen 2012, men redan 2013 ökade registreringarna dramatiskt jämfört med tidigare år. Alla utom ett landsting levde upp till prestationsmålet och i överenskommelsen för 2014 har kraven ökats ytterligare. Detta innebär att det nu finns praktiskt användbara data på ett område som Riksrevisionen 2006 kritiserade för att sakna data. Det återstår en del i utvecklingen av de psykiatriska kvalitetsregistren, bl.a. hur enheterna bättre kan ta del av inrapporterade data. Detta utgör fokus för arbetet med kvalitetsregistren 2014.

Vården av de mest sjuka äldre

Det huvudsakliga målet för regeringens arbete med att förbättra vården och omsorgen om de mest sjuka äldre är att varje individ ska kunna åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg. Insatserna har inriktats mot fem högt prioriterade områden: god vård i livets slutskede, det preventiva arbetet, god vård vid demenssjukdom, god läkemedelsbehandling för äldre och en sammanhållen vård och omsorg.

Ett viktigt verktyg för att förbättra helhetsperspektivet i vården och omsorgen om de mest sjuka äldre är kvalitetsregistren. Kvalitetsregister utgör en struktur och ett stöd för vårdens och omsorgens personal att följa den bästa tillgängliga evidensen och de riktlinjer som satts upp inom området. I kvalitetsregistren samlas viktiga data som på olika sätt kan återföras till verksamheten och ledningarna. De innehåller bra underlag för uppföljning och förbättringsarbete på enhetsnivå men data kan också användas för styrning och ledning på lokal, regional och nationell nivå. Data uppdateras online och är därför alltid aktuella.

Inom ramen för de årliga överenskommelserna mellan staten och SKL om en sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre har därför fyra kvalitetsregister särskilt lyfts fram. Svenska palliativregistret, Senior alert, Svenska demensregistret (SveDem) och Svenskt register för beteendemässiga och psykiska symptom vid demens (BPSD). Registren har varit ett värdefullt verktyg i förbättringsarbetet avseende den palliativa vården, det förebyggande arbetet och demensvården.

För att möjliggöra en löpande och systematisk uppföljning har det primära målet under de första åren i satsningen varit att öka täckningsgraden i registren både i landstingen och i kommunerna. Statskontoret konstaterar att resultatbaserad ersättning fungerar väl för kvalitetsregistren och det finns en samsyn om att effekterna av registrering är positiv. Allt eftersom täckningsgraden har ökat har också överens-

kommelsen mellan regeringen och SKL ställt större krav på analys och

14

slutsatser för att kunna initiera förbättringsarbeten. Statskontoret konsta- Skr. 2013/14:204 terar också att ersättningen för Senior alert och Svenska palliativregistret

i större utsträckning har tagit sikte på användningen av registren och kopplingen till uppnådda resultat.

Satsningen på de mest sjuka äldre har genererat ett intensivt förbättringsarbete ute i länen. T.ex. får allt fler patienter genom SveDem en demensutredning och diagnos i ett tidigt skede av sin primärvårdsläkare. På mindre än två år har användningen av SveDem ökat från 90 till 814 vårdcentraler.

Genom BPSD-registret har ett systematiskt arbetssätt med förbättrat bemötande vid beteendemässiga symptom vid demens visat sig göra stor skillnad för denna patientgrupp. Sådana systematiska bedömningar har ökat från 411 år 2011 till 11 465 år 2013. BPSD-registret används i dag i 270 kommuner.

Palliativregistret har bidragit till att kunskapen om en god palliativ vård har ökat. Likaså minskar förekomsten av trycksår kraftigt vid användandet av ett standardiserat, strukturerat förebyggande arbete genom Senior alert. Satsningen på de mest sjuka äldre har dessutom lett till att förskrivningen av olämpliga läkemedel till äldre minskar kraftigt i samtliga län i landet. I faktiska tal innebär det att 11 904 färre personer 75 år och äldre hämtade ut recept på olämpliga läkemedel 2013 jämfört med 2011. Detta kan bl.a. tillskrivas den ökade användningen av dessa kvalitetsregister.

I och med att kvalitetsregistren förstärks med extra resurser under satsningen intensifieras spridningsarbetet. Coacher, fältarbetare och utbildare från registren deltar i spridningsarbetet, och utbildning och forskning arrangeras via registren. Utvecklingsarbete inom registren innebär att innehållet kontinuerligt förbättras, att utdata kan presenteras på ett attraktivt sätt för olika målgrupper och att teknikutveckling sker som kan lösa problem med extra administration och dubbelregistrering.

Riksrevisionen framför att den prestationsbaserade ersättningen medför risker för felrapportering. Regeringen är medveten om att det kan finnas sådana risker och att det är viktigt att bedriva ett proaktivt arbete för att sådant inte ska ske. Inom äldreöverenskommelsen ställs därför krav kopplade till registrens utvecklingsmedel att kvalitetssäkra inrapporterade uppgifter. Registerhållarna ska också lämna in en plan för hur de under året gemensamt ska arbeta med riskbaserad kvalitetssäkring av inrapporterade uppgifter.

4.6Öppen redovisning av vårdens kvalitet

Riksrevisionen hävdar att eftersom kvalitetsregister bidrar med underlag till öppna jämförelser så finns det en uppenbar motsättning mellan en rättvisande registrering av god kvalitet och olika vårdgivares intressen att i konkurrens med andra vårdgivare framstå i god dager. Riksrevisionen hänvisar till Myndigheten för vårdanalys som lyfter risken att när indikatorer publiceras i Öppna jämförelser så ökar sannolikheten för manipulering. Riksrevisionen menar också att det inte finns mycket belägg för

15

Skr. 2013/14:204 att synliggörandet av skillnader mellan olika enheter eller landsting skulle leda till faktiska förbättringsåtgärder.

Regeringen vill framhålla att kvalitetsregister enligt patientdatalagen (2008:355) ska möjliggöra jämförelser inom hälso- och sjukvården på nationell eller regional nivå.

De övergripande slutsatserna som görs i Vårdanalys rapport (2012:4) är att Öppna jämförelser har stärkt förutsättningarna för att förbättra kvaliteten i hälso- och sjukvården. Enligt Vårdanalys har landstingsledningarna nu tillgång till hälso- och sjukvårdens resultat, medan de tidigare varit hänvisade till kostnadsdata och strukturella mått, t.ex. antalet vårdplatser. En konsekvens av Öppna jämförelser är att dialogen mellan professionerna och politiker och tjänstemän kring vårdens innehåll har förbättrats, och bidragit till ett ökat fokus på kvalitet och utfall för patienterna snarare än enbart ekonomi. Vårdanalys framhåller i sin analys att Öppna jämförelser kan ha inneburit att registreringen till kvalitetsregister och hälsodataregister har förbättrats genom att landstingsledningarna i högre utsträckning faktiskt fokuserar på kvalitet och resultat för patienterna i sin uppföljning. Myndigheten framhåller också att en av de viktigaste effekterna av Öppna jämförelser är att när registerdata görs offentliga skapar detta i sig ett större intresse för att uppgifter och data är korrekta. Vårdanalys slutsatser bekräftas också i en översyn av arbetet med Öppna jämförelser som Socialdepartementet genomförde under 2013.

Regeringens bedömning är att öppen redovisning av hälso- och sjukvårdens och omsorgens resultat, så att medborgare, patienter och personal kan få tillgång till information om en verksamhets kvalitet, inte leder till strategiskt beteende hos dem som rapporterar in uppgifter. Regeringen vill också i sammanhanget understryka att Vårdanalys i sin rapport pekar på att det finns mycket få empiriska belägg för att detta faktiskt skulle leda till oönskade konsekvenser. Däremot kan det uppstå risker när ekonomiska incitament kopplas till uppnådd kvalitet. Detta har dock ingen direkt koppling till arbetet med Öppna jämförelser. Regeringen vill dock i sammanhanget understryka att risker kring felaktig rapportering aldrig helt kan uteslutas.

Öppna jämförelser har bidragit med omfattande kunskap och medvetenhet om oönskade skillnader i vården. Regeringen arbetar utefter en strategi för ökad jämlikhet i vården. Strategin löper under perioden 2012–2016 och en grundpelare i arbetet handlar om att synliggöra och analysera skillnader i vård, behandling och resultat, men även skillnader i vårdens bemötande som är en viktig kvalitetsaspekt i patientmöten. Strategin tar sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), som anger att målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Det innebär att bemötande, vård och behandling ska erbjudas på lika villkor till alla oavsett personliga egenskaper, bostadsort, ålder, kön, funktionshinder, utbildning, social ställning, etnisk eller religiös tillhörighet eller sexuell läggning. Regeringens stöd till utvecklingen av Öppna jämförelser, där uppgifter från nationella kvalitetsregister utgör en viktig datakälla, har lagt grunden för att systematiskt följa och synliggöra utvecklingen av skillnader i hälso- och sjukvården.

16

I Öppna jämförelser 2013 som omfattar 162 indikatorer redovisas för- Skr. 2013/14:204 bättrade resultat och minskade skillnader mellan landsting på ett flertal

områden. Resultaten visade bl.a. att behandlingsinsatserna blir bättre för flera folkhälsosjukdomar såsom stroke, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns dock variationer mellan landsting som tyder på förbättringsmöjligheter för de flesta indikatorer.

Regeringen vill understryka att utan ett väl utbyggt system av kvalitetsregister så hade kunskapen om de skillnader i vård, behandling och resultat vi i dag känner till varit låg eller i vissa fall obefintlig.

4.7Satsningens koppling till forskning

Riksrevisionen anser att det har blivit ett ökat fokus på forskning i regeringens intentioner i och med kvalitetsregistersatsningen, och att detta förstärker Riksrevisionens bild av att vårdverksamheterna inte står i centrum för statens insatser.

Regeringen ser ingen motsättning mellan vårdverksamheternas möjligheter att bedriva ett systematiskt förbättringsarbete med hjälp av kvalitetsregister och att bedriva forskning med data från kvalitetsregistren. Tvärtom är forskning och innovation med kvalitetsregistren som grund en viktig källa för utvecklingen av hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Forskning baserad på kvalitetsregister, hälsodataregister och biobanker skapar möjligheter att identifiera nya områden för prevention, diagnostik och behandling. Forskning driver utvecklingen av hälso- och sjukvården framåt vilket gynnar patienter. Genom att samla in data från många patienter är det möjligt att få säkrare grund för forskningsbaserade slutsatser om effekter av olika behandlingar. Riksrevisionen trycker på att forskning enligt patientdatalagen (2008:355) är ett sekundärt ändamål, men det förefaller oklart huruvida Riksrevisionen anser att det därför inte bör genomföras insatser för att förbättra möjligheterna för forskning baserat på kvalitetsregister. När det gäller patientdatalagen kan regeringen endast konstatera att data från kvalitetsregister får användas för ändamålen framställning av statistik eller forskning inom hälso- och sjukvårdsområdet. Mot bakgrund av vad som konstateras i översynen av de nationella kvalitetsregistren Guldgruvan i hälso- och sjukvården, att Sverige har flera konkurrensfördelar vad gäller klinisk registerbaserad forskning, så är det regeringens bedömning att insatser för att förbättra möjligheterna för registerbaserad forskning utgör en del i den samlade satsningen för att använda och utveckla de nationella kvalitetsregistrens fulla potential.

4.8Säker hantering av personuppgifter

Riksrevisionen framhåller att en grundförutsättning för att nationella kvalitetsregister ska kunna användas är att befolkningen har tilltro till att de uppgifter som registreras används med bibehållen integritet. Registreringen är frivillig för patienten.

17

Skr. 2013/14:204 Regeringen instämmer i Riksrevisionens bedömning. Enligt patientdatalagen ska personuppgifter utformas och i övrigt behandlas så att patienters och övriga registrerades integritet respekteras. Dokumenterade personuppgifter ska hanteras och förvaras så att obehöriga inte får tillgång till dem.

Riksrevisionen hänvisar i sin rapport till en granskning som Datainspektionen genomförde 2010. Granskningen visade bl.a. på brister i personuppgiftshantering och personuppgiftsansvar. Myndigheten riktade kritik mot de ansvariga registren. Med anledning av granskningens resultat inleddes 2010 ett aktivt arbete hos SKL, personuppgiftsansvariga myndigheter, regionala registercentrum och registerorganisationerna för att komma till rätta med bristerna. I överenskommelsen om utvecklingen av nationella kvalitetsregister som tecknades 2011 tydliggör staten och SKL att integritetsfrågor i relation till kvalitetsregister är av största betydelse, att både patienter och inrapporterande vård- och omsorgspersonal ska känna sig trygga med att inga uppgifter kan komma på villovägar samt att vård- och omsorgstagarnas integritet har ett starkt skydd. Satsningen ska leda till tydligare rutiner för hur känsliga uppgifter får hanteras så att patientens integritet säkras. Därför ges ytterligare stöd till de centralt personuppgiftsansvariga myndigheterna att informera patienter, brukare och inrapporterande enheter om hur data får hanteras och vilka rättigheter patienter och brukare har enligt lagstiftningen, och för att identifiera de hinder som kan finnas för hanteringen av data i ett kvalitetsregister. Ambitionen är att bibehålla ett högt förtroende för kvalitetsregistren.

Regeringen konstaterade i kommittédirektiv 2011 att Datainspektionen riktat kritik mot hur nuvarande lagstiftning tillämpas bl.a. inom Nationell patientöversikt (NPÖ) och av nationella kvalitetsregister. Regeringen tillsatte bl.a. därför en särskild utredare som ska utreda och lämna förslag till en mer sammanhållen och ändamålsenlig informationshantering inom och mellan hälso- och sjukvården och socialtjänsten, med utgångspunkt i verksamheternas behov av information och skyddet för den enskildes personliga integritet. Utredaren lämnar sitt slutbetänkande i april 2014.

5Regeringens bedömning av Riksrevisionens rekommendationer

5.1Minska omfattningen av satsningen på kvalitetsregister

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att överväga att minska omfattningen av statens satsningar genom att göra en analys och prioritering av vilka områden och indikatorer som är viktigast för att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra vårdens kvalitet.

Regeringen prioriterar vikten av hög effektivitet och god kvalitet i all offentligt finansierad vård och omsorg, och att vården och omsorgen ska

vara kunskapsbaserad och patientcentrerad. För att ha möjlighet att öka

18

kvaliteten och säkerheten i vården och omsorgen behöver personalen kontinuerligt få återkoppling på sina egna och andras bedömningar och insatser. För att bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete måste man veta vad man gör och vilket resultat det medför för patienterna. En sådan systematik har utvecklats genom de nationella kvalitetsregistren. I kvalitetsregistren har hälso- och sjukvården tagit ställning till vad som ska mätas, vilka uppgifter som behövs för att göra det, hur det ska göras, vilka mätpunkter och uppföljningsintervall som ska gälla, vilka patientrapporterade utfallsmått som ska användas och vilken personal som ska ha tillgång till uppgifterna etc.

En viktig del i regeringens ansträngningar för att utveckla kvaliteten i hälso- och sjukvården och socialtjänsten är att möjliggöra öppna och transparenta jämförelser av kvalitet och resultat. En förutsättning för att kvalitet systematiskt ska kunna utvecklas och förbättras är att den mäts och analyseras. Internationellt råder stor enighet kring vikten av att systematiskt följa upp hälso- och sjukvårdens kvalitet och Sverige ligger i framkant i ett internationellt perspektiv. OECD konstaterar i sin rapport OECD Reviews of Health Care Quality från 2013 att Sverige har en imponerande meritlista när det gäller att mäta vårdkvalitet, där nationella kvalitetsregister utgör den primära källan för diagnosspecifika kvalitetsindikatorer. OECD understryker att detta är viktigt för att förbättra kvaliteten. OECD framhåller att det är en utmaning för Sverige att stärka informationssystemet och utveckla nya kvalitetsindikatorer. Denna utveckling är enligt OECD viktig för att utförare och myndigheter ska kunna förbättra vårdens kvalitet, för att möjliggöra för patienter att göra informerade val och för att främja kvalitetsbaserad konkurrens mellan utförare.

Regeringen och SKL har tecknat en överenskommelse om utvecklingen av nationella kvalitetsregister för perioden 2012–2016. Överenskommelsen om de nationella kvalitetsregistren är unik såtillvida att landstingen tillsammans bidrar med 30 procent av satsningens finansiering. Myndigheten för vårdanalys har regeringens uppdrag att utvärdera satsningen. Vårdanalys ska redovisa utvärderingen i två delar. En delrapport ska redovisas i december 2014 och en samlad slutrapport ska redovisas i december 2017 när satsningen är avslutad. Satsningen följs även upp i ett oberoende följeforskningsprojekt som utförs av Karolinska institutet, Högskolan i Jönköping och Uppsala universitet.

Riksrevisionen fattade i oktober 2012 beslut om att inleda en granskning av om statens satsning på kvalitetsregister är utformad på ett sådant sätt att den främjar en systematisk och fortlöpande utveckling och säkring av vårdens kvalitet.

Mot bakgrund av att Riksrevisionens granskning påbörjades samma år som satsningen på nationella kvalitetsregister inleddes, och avslutades under det andra året av den totalt femåriga satsningen, anser regeringen att granskningen har genomförts i ett för tidigt skede för att några tillförlitliga slutsatser ska kunna dras. I och med att granskningen genomfördes i uppstarten av satsningen så berör Riksrevisionens iakttagelser till stor del utvecklingsområden som redan är kända för regeringen och som det inom kvalitetsregistersatsningen pågår insatser för att förbättra och hantera.

Skr. 2013/14:204

19

Skr. 2013/14:204 Riksrevisionen granskade 2006 de nationella kvalitetsregistren inom hälso- och sjukvården. Regeringen kan konstatera att Riksrevisionen då lämnade en helt annan rekommendation. Mot bakgrund av ”regeringens och riksdagens behov av att få information om kvaliteten i vården och att den ges på lika villkor till hela befolkningen”, lämnade Riksrevisionen rekommendationen till regeringen att ”överväga att vidta åtgärder för att utveckla nödvändiga instrument för att systematiskt beskriva och följa upp vårdens verksamhet”.

Det är regeringens uppfattning att den utökade satsningen på de nationella kvalitetsregistren, som har möjliggjorts genom överenskommelsen mellan staten och SKL, har skapat ett ökat engagemang kring kvalitetsuppföljning och verksamhetsförbättring på alla nivåer, och möjliggjort en professionalisering av utvecklingsarbetet. Det är en positiv utveckling. Förändringsarbete tar tid och regeringen ser således inga skäl att avbryta satsningen.

Regeringen är dock medveten om att vissa utmaningar och risker uppstår i ett brett utvecklingsarbete med många aktiviteter som involverar många aktörer på många nivåer. Styrgruppen för nationella kvalitetsregister följer noga utvecklingen och för kontinuerligt dialog om nödvändiga prioriteringar.

Regeringen gör löpande prioriteringar av vilka områden och indikatorer som är viktigast för att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra vårdens kvalitet på nationell nivå. Som framgår av avsnitt 4.3 sker detta genom exempelvis Öppna jämförelser och genom uppdrag till myndigheter, dels inom särskilda områden såsom patientsäkerhet och jämlikhet i vården, dels genom övergripande vidareutveckling av indikatorer för den nationella uppföljningen.

5.2Samlad analys av prestationsersättningarna

Riksrevisionen rekommenderar att regeringen gör en samlad analys av resultaten av prestationsersättningarna inom ramen för överenskommelserna på psykiatriområdet och de mest sjuka äldre. Om prestationsersättningarna inte tydligt bidrar till kvalitetsutveckling i vårdverksamheten bör regeringen enligt Riksrevisionen ompröva resursinsatsen.

Regeringen följer noga de prestationsbaserade ersättningarna som lämnas inom ramen för psykiatrisatsningen och satsningen på de mest sjuka äldre. Myndigheten för vårdanalys har också konstaterat att det finns ett behov av att utvärdera de prestationsbaserade ersättningarna, och har regeringens uppdrag att följa upp och utvärdera satsningen PRIO psykisk ohälsa under åren 2013–2017. Vårdanalys ska lämna årliga lägesrapporter till Socialdepartementet. Statskontoret har regeringens uppdrag att utvärdera överenskommelsen om en sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre. I uppdraget ingår att följa upp och utvärdera stödet till ett långsiktigt förbättringsarbete, prestations- och resultatersättningen samt grundläggande krav för att förbättra vården och omsorgen. Statskontoret ska inkomma med en samlad slutrapport 2015.

20

Vårdanalys har gjort en första analys av prestationsbaserad ersättning Skr. 2013/14:204 som statligt styrmedel av vården och omsorgen. Myndighetens bedöm-

ning är att prestationsbaserad ersättning är ett styrmedel som ger kraftiga effekter ute i verksamheterna men att det också är förknippat med vissa risker. Vårdanalys lämnar i sin rapport ett antal rekommendationer för hur styrmedlet skulle kunna utvecklas. Rapporten utgör ett underlag i regeringens fortsatta arbete. Regeringen omprövar också kontinuerligt de prestationsbaserade ersättningarna inom ramen för respektive överenskommelse.

Regeringen avser inte att genomföra ytterligare analyser av de prestationsbaserade ersättningarna med anledning av Riksrevisionens rekommendation.

5.3Statens framtida ansvar för de nationella kvalitetsregistren

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att tydliggöra statens framtida ansvar för de nationella kvalitetsregistren. En utgångspunkt kan enligt Riksrevisionen vara ett långsiktigt statligt stöd till utvecklingen av register med en ambitionsnivå motsvarande tiden före kvalitetsregisteröverenskommelsen.

Överenskommelsen mellan staten och SKL löper under åren 2012– 2016. Den gemensamma satsningen är föremål för utvärdering genom Myndigheten för vårdanalys samt oberoende forskningsprojekt som utförs av tre olika lärosäten. Vårdanalys lämnar sin första utvärderingsrapport i december 2014. Utvärderingarna kommer att vara bärande för ställningstagandet om statens framtida engagemang. Regeringen avser att återkomma i frågan.

Regeringen bedömer mot bakgrund av detta att granskningen inte föranleder några ytterligare åtgärder från regeringens sida och rapporten anses därmed vara slutbehandlad.

21

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

Statens satsningar på nationella kvalitetsregister

– Leder de i rätt riktning? RIR 2013:20

22

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet som bedrivs av staten. Vårt uppdrag är att genom oberoende revision skapa demokratisk insyn, medverka till god resursanvändning och effektiv förvaltning i staten.

Riksrevisionen bedriver både årlig revision och effektivitetsrevision. Denna rapport har tagits fram inom effektivitetsrevisionen, vars uppgift är att granska hur effektiv den statliga verksamheten är. Effektivitetsgranskningar rapporteras sedan 1 januari 2011 direkt till riksdagen.

riksrevisionen

isbn 978 91 7086 329 5 rir 2013:20

foto: apelöga

form: åkesson & curry

tryck: riksdagens interntryckeri, stockholm 2013

23

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

RiR 2013:20

Statens satsningar på nationella kvalitetsregister

– Leder de i rätt riktning?

24

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

25

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

TILL RIKSDAGEN DATUM: 22013-12-02
  DNR: 31-2012-0852
  RIR 2013:20

Härmed överlämnas enligt 9 § lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m följande granskningsrapport över effektivitetsrevision:

Statens satsningar på nationella kvalitetsregister

– Leder de i rätt riktning?

Riksrevisionen har granskat statens satsningar på nationella kvalitestregister i hälso- och sjukvården. Resultatet av granskningen redovisas i denna granskningsrapport.

Företrädare för Socialdepartementet, Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting har fått tillfälle att faktagranska och i övrigt lämna synpunkter på utkast till slutrapport.

Rapporten innehåller slutsatser och rekommendationer som avser

Socialdepartementet.

Riksrevisor Jan Landahl har beslutat i detta ärende. Revisionsledare Petra Jonvallen har varit föredragande. Revisor Cecilia Dittmer, revisor Lena Olsson och revisionsdirektör Anders Rånlund, har medverkat vid den slutliga handläggningen.

Jan Landahl Petra Jonvallen

För kännedom:

Regeringen, Socialdepartementet, Socialstyrelsen,

Sveriges kommuner och landsting

26

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

27

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

Innehåll

Sammanfattning 9
1 Inledning 13
1.1 Motiv för granskningen 14
1.2 Granskningens syfte 14
1.3 Bedömningsgrunder 15
1.4 Avgränsningar 16
1.5 Metoder för datainsamling 16
2 En introduktion till kvalitetsregister 19
2.1 Registrens innehåll 19
2.2 Registrens användning i vården 20
2.3 Frivilliga för vårdgivare och patient 21
2.4 Reglering och tillsyn av nationella kvalitetsregister 22
2.5 Landstingen har ansvaret 23
2.6 Statens intressen i nationella kvalitetsregister 23
2.7 Forskning – ett förstärkt syfte 25
2.8 Succesivt ökad statlig finansiering 1990–2016 26
2.9 Översyn av de nationella kvalitetsregistren 2009 28
2.10 Kvalitetsregisteröverenskommelsen 28
2.11 Sammanfattande iakttagelser 29
3 Problem med registrering och användning av kvalitetsregistren 31
3.1 Tydligare nationell styrning genom certifiering 32
3.2 Täckningsgrad som indikation på kvalitet 33
3.3 Försök att öka registreringen genom ekonomiska incitament 35
3.4 Statens satsningar påverkar landstingens styrning 38
3.5 Prestationsersättning behöver inte leda till hög användning 39
3.6 Slarvig uppgiftshantering 42
3.7 Sammanfattande iakttagelser 43
4 Orsaker till problemen 45
4.1 Administrativ börda 46
4.2 Register passar inte all verksamhet 47
4.3 Innehållet passar inte alla 48
4.4 Register får inte användas som behandlingsstöd 49
4.5 Dåligt med tid, kunskap och intresse för analys 50
4.6 Sammanfattande iakttagelser 51
5 Slutsatser och rekommendationer 53
5.1 Rekommendationer 55

28

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

29

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

Sammanfattning

Riksrevisionen har granskat om statens ökade insatser för att främja utvecklingen av nationella kvalitetsregister skapar rätt incitament för vårdenheter att registrera och att använda uppgifter från register för kvalitetsutveckling.

Granskningens bakgrund

Kvalitetsregister skapades ursprungligen av specialistläkare utifrån specialitetens eget kunskapsbildande och behov. Registren är främst landstingens ansvar och det är frivilligt att använda dem. De nationella kvalitetsregistren innehåller individbundna data om problem eller diagnos, behandlingsåtgärder och resultat. Det finns många goda exempel på hur vården med hjälp av uppgifter från kvalitetsregister kunnat utveckla behandlingar och ta bort metoder och produkter som har sämre resultat.

Det har sedan tidigare påpekats att användningen av nationella kvalitetsregister inte fungerar tillfredsställande i vården. Eftersom nationella kvalitetsregister kommit att spela en allt större roll för uppföljning av vården är det relevant att granska om statens satsningar på registren både stärker kvalitetsutvecklingen i vården och bättre möter de centrala behoven av kunskap om vårdens resultat.

Staten har under de senaste åren tecknat flera överenskommelser med Sveriges kommuner och landsting, som syftar till att förbättra och öka användningen av kvalitetsregister i vården, öka registreringen i registren, förbättra kvaliteten på registerdata, förenkla inmatningen i register samt att få fler verksamhetschefer i vårdverksamheterna att använda kvalitetsregister i det lokala kvalitetsarbetet. Den statliga finansieringen har ökat markant från och med 2010. År 2013 avsätter staten cirka 600 miljoner kronor till satsningar som rör nationella kvalitetsregister. Utöver detta bidrar också landstingen till finansieringen. Antalet nationella kvalitetsregister och registerkandidater som får nationellt stöd är idag 106 stycken.

Granskningens resultat

Statens omfattande satsning, genom överenskommelser med Sveriges kommuner och landsting, har enligt Riksrevisionens bedömning inte skapat rätt incitament för vårdverksamheter att registrera i kvalitetsregister och använda uppgifter ur dem för kvalitetsutveckling. Viljan att på relativt kort tid få igång en bred registrering, hög

RIKSREVISIONEN 9

30

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

täckningsgrad och ökad användning av kvalitetsregistren för flera olika ändamål förefaller motverka statens intention om att vårdverksamheterna själva ska utforma hur de utvecklar vården. Ett mindre stöd till ett mindre antal register med fokus på professionernas behov hade möjliggjort en mer organisk tillväxt.

Riksrevisionens slutsats är att vårdpersonalens incitament att registrera är nyckeln till användbara register. Riksrevisionens bedömning är att problemen med att kvalitetsregistren bidrar till ökad administration i vården har underskattats, liksom problemen att vårdenheterna inte ser att uppgifterna som finns i registren är användbara för lokalt kvalitetsarbete, att registren är allt för styrda uppifrån och att

många register är läkardominerade. Att det dessutom blivit ett ökat fokus på forskning i statens intentioner och även i satsningarna från och med 2010 förstärker bilden av att vårdverksamheterna inte står i centrum för statens insatser.

Prestationsersättningen från staten till landstingen inom äldre- och psykiatrisatsningarna är problematiska. Prestationsersättningen har visserligen lett till ökad registrering, men det betyder inte att användbarheten ökat. Orsakerna till problem i användningen har inte tagits på tillräckligt stort allvar och prestationsersättningarna kommer inte åt problemets kärna. Riksrevisionen menar att de enskilda klinikerna själva i högre utsträckning bör få bestämma huruvida kvalitetsregister ska vara en del av det egna kvalitetsutvecklingsarbetet, eftersom olika kliniker har olika förutsättningar. Prestationsersättningarna resulterar dessutom i att den lagfästa frivilligheten för klinikerna att delta utmanas.

Kvalitetsregister bidrar med underlag till öppna jämförelser. Här finns det en uppenbar motsättning mellan en rättvisande registrering av god kvalitet och olika vårdgivares intressen att i konkurrens med andra vårdgivare framstå i god dager. Riksrevisionen anser att man ska vara försiktig när man bygger in denna typ av intressemotsättningar i verksamhetsstyrningen.

Riksrevisionen vill också peka på risken att statens omfattande satsningar på kvalitetsregister leder till ett omotiverat stort system med olika mått som förenklar mätningar av vissa begränsade aspekter av vården, men som inte direkt stärker utvecklingen av vårdkvaliteten i bredare bemärkelse. I val av uppföljningsmått ligger också en styrning eftersom det innebär att vården också anpassar sin verksamhet i enlighet med dessa mått på bekostnad av värden och handlingar som är svårare att mäta. Stora uppföljningssystem är dessutom kostsamma. Riksrevisionen anser därför att den omfattande resursinsatsen från staten kan omprövas.

Riksrevisionen vill slutligen uppmärksamma att en grundförutsättning för att nationella kvalitetsregister ska kunna användas är att befolkningen har tilltro till att de uppgifter som registreras används med bibehållen integritet. Registreringen är frivillig för patienten. Patienternas vilja att delta i registren förefaller tas närmast för given i vården. Tilltron till offentliga institutioner och dess hantering av personuppgifter är

10 RIKSREVISIONEN

31

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

unik i Sverige sett ur ett internationellt perspektiv, ett förhållande som kan förändras. Om patienterna inte frivilligt ställer upp finns det inga uppgifter att registrera.

Rekommendationer

Utifrån granskningens iakttagelser och slutsatser lämnar Riksrevisionen följande rekommendationer:

ŸŸRegeringen bör överväga att minska omfattningen av statens satsningar genom att göra en analys och prioritering av vilka områden och indikatorer som är viktigast för att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra vårdens kvalitet.

ŸŸRegeringen bör göra en samlad analys av resultaten av prestationsersättningarna. Om prestationsersättningarna inte tydligt bidrar till kvalitetsutveckling i vårdverksamheten bör regeringen ompröva resursinsatsen.

ŸŸRegeringen bör tydliggöra statens framtida ansvar för de nationella kvalitetsregistren. En utgångspunkt kan enligt Riksrevisionen vara ett långsiktigt statligt stöd till utvecklingen av register med en ambitionsnivå motsvarande tiden före kvalitetsregisteröverenskommelsen.

RIKSREVISIONEN 11

32

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

12 RIKSREVISIONEN

33

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

1Inledning

Allt fler områden inom hälso- och sjukvården har under de senaste två decennierna blivit föremål för kartläggning, dokumentation, utvärdering och styrning. Utvecklingen beror till stor del på de möjligheter som

informationsteknologins utveckling skapar men är också ett resultat av införandet av mål- och resultatstyrning under 1990-talet. Mål- och resultatstyrningen innebar ett ökat behov för staten av att kunna mäta och följa upp vårdens resultat och kvalitet. Uppföljning och utvärdering är idag centrala verktyg för staten att styra och utveckla vården. Nationella kvalitetsregister möjliggör insamling av uppgifter om vården för uppföljning på lokal, regional och nationell nivå.

Kvalitetsregister skapades ursprungligen av specialistläkare utifrån de egna specialiteternas kunskapsbildande och behov. Registren är främst landstingens ansvar och det är frivilligt att använda dem. De nationella kvalitetsregistren innehåller individbundna data om problem eller diagnos, behandlingsåtgärder och resultat. Det finns många goda exempel på hur vården med hjälp av uppgifter från kvalitetsregister kunnat utveckla behandlingar och ta bort metoder och produkter som har sämre resultat.

Staten har under de senaste åren tecknat flera överenskommelser med Sveriges kommuner och landsting som syftar till att förbättra och öka användningen

av kvalitetsregister i vården, öka registreringen, förbättra kvaliteten på registerdata, förenkla inmatningen i register samt att få fler verksamhetschefer i vårdverksamheterna att använda kvalitetsregister i det lokala kvalitetsarbetet.1

Staten började satsa på nationella kvalitetsregister som ett led i att öka produktiviteten och effektiviteten i vården. För att staten skulle kunna styra mot ökad produktivitet och effektivitet behövdes en fungerande

informationsstruktur.2 År 1990 avsatte staten 2 miljoner kronor till 5 nationella kvalitetsregister. Den statliga finansieringen har ökat markant från och med 2010. År 2013 avsätter staten cirka 600 miljoner kronor till satsningar som

rör nationella kvalitetsregister. Utöver detta bidrar också landstingen till

1Socialdepartementet (2010) Överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och staten – om utvecklingen och finansieringen av Nationella Kvalitetsregister för vård och omsorg under åren 2012–2016.

2Prop. 1987/88:63 Om vissa ersättningar till sjukvårdshuvudmännen, m.m., SfU 1987/88:13 om vissa ersättningar till sjukvårdshuvudmännen, m.m., rskr 1987/88:110.

RIKSREVISIONEN 13

34

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

finansieringen. Antalet nationella kvalitetsregister och registerkandidater som får nationellt stöd är idag 106 stycken.3

1.1Motiv för granskningen

Det har sedan tidigare påpekats att användningen av nationella kvalitetsregister inte fungerar tillfredsställande i vården, bland annat i Riksrevisionens granskning av Socialstyrelsen och de nationella kvalitetsregistren

2006.4 Generellt sett har registren använts i liten utsträckning för lokal kvalitetsutveckling.5 Registren innebär också mer administrativa uppgifter för vårdpersonal. Där registren används i vårdverksamheterna finns det också exempel på hur de används på sätt som inte stämmer överens med lagstiftningen som reglerar användningen.

Landstingens vårdverksamheter är inte skyldiga enligt lag att registrera i registren. Eftersom det inte är obligatoriskt att registrera i registren bygger användningen på att vårdenheterna är motiverade att registrera. Om registren inte upplevs bidra till något mervärde på lokal nivå är risken stor för brister både i inmatningen i och i användningen av registren. För att nationella kvalitetsregister ska kunna användas för uppföljningar och utvärderingar av hälso- och sjukvården måste registren innehålla relevanta och tillförlitliga uppgifter.

Eftersom nationella kvalitetsregister kommit att spela en allt större roll för uppföljning och utvärdering av vården, samtidigt som det har funnits generella problem med registren på lokal nivå, är det relevant att granska om statens satsningar på registren både stärker kvalitetsutvecklingen i vården och bättre möter de centrala behoven av kunskap om vårdens resultat. Behoven är, enligt Socialdepartementet, att vårdgivare, patienter och medborgare ska kunna försäkra sig om att vården har god kvalitet, är säker och uppnår önskvärda resultat.6

1.2Granskningens syfte

I patientdatalagen (2008:355) uttrycker riksdagen syftet med kvalitetsregistren. De inrättas särskilt för ändamålet att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra vårdens kvalitet, men ska också möjliggöra jämförelse inom hälso- och

3Enligt beslut av beslutsgruppen 2012-12-13. 2013 års Nationella Kvalitetsregister och register­ kandidater. Dnr 123464.

4Riksrevisionen (2006) Socialstyrelsen och de nationella kvalitetsregistren inom hälso­ och sjukvården,

RiR 2006:16.

5Rosén, Måns (2010) Översyn av de nationella kvalitetsregistren: Guldgruvan i hälso­ och sjukvården ­ förslag till gemensam satsning 2011­2015, s. 25-26.

6Skriftlig kommentar på Riksrevisionens rapportutkast, 2013-11-28.

14 RIKSREVISIONEN

35

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

sjukvården på nationell eller regional nivå.7 Det primära syftet med nationella kvalitetsregister är att utveckla och säkra vårdens kvalitet. Forskning och framtagning av statistik är sekundära ändamål.8

Staten har de senaste åren ökat sitt engagemang i kvalitetsregistren kraftigt. Det är Riksrevisionens bild att de huvudsakliga motiven för detta är tanken att registren, vid sidan av att stödja lokal kvalitetsutveckling, också kan bli kraftfulla redskap för regional och nationell styrning och uppföljning, och för att stärka svensk forskning. Med tanke på de tidigare svårigheterna att åstadkomma en bred användning av registren i vårdverksamheten är det intressant att studera om en kraftig ökning av resurserna till kvalitetsregistersatsningar i kombination med ett ökat fokus på sekundära ändamål med registren är rätt sätt att komma till rätta med de tidigare problemen. Syftet med granskningen är således att undersöka om statens ökade insatser för att främja utvecklingen av nationella kvalitetsregister skapar rätt incitament för vårdenheter att registrera och att använda uppgifter från register för kvalitetsutveckling.

Inom ramen för överenskommelser med Sveriges kommuner och landsting mäts användning av kvalitetsregister. I Riksrevisionens granskning görs i stället en kvalitativ bedömning av om kvalitetsregistren har vunnit på att införlivas i en resurs- och styrningsmässigt betydligt mer omfattande incitamentskedja.

1.3Bedömningsgrunder

Patientdatalagens grundläggande syfte är att tillgodose patientsäkerhet med respekt för patientens integritet. Obehöriga ska inte få tillgång till uppgifter. Riksdagen bekräftar i lagen också att det primära syftet med registren är att utgöra redskap för kvalitetsutveckling inom olika vårdverksamheter. Det är därmed detta syfte som i första hand gäller för styrning och finansiering av registren. Forskning och framtagning av statistik anges som sekundära ändamål.9

Den närmare innebörden av det primära ändamålet med nationella kvalitetsregister, att ”systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra vårdens kvalitet”10, preciseras inte i patientdatalagen. Vilka specifika aktiviteter som avses i formuleringen beskrivs inte närmare vare sig i lagen eller i dess förarbeten. Det kan således röra sig om olika aktiviteter, inkluderande kvalitetssäkring, uppföljning och utvärdering, begrepp som flyter in i varandra. I kommittédirektivet till utredningen som föregick införandet av

77 kap. 1 § patientdatalagen (2008:355).

8 7 kap. 5 § patientdatalagen (2008:355).

9 Ibid.

10 Ibid.

RIKSREVISIONEN 15

36

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

Patientdatalagen utrycks dock en viss specificering av vad som menas med att utveckla och säkra vårdens kvalitet, nämligen att registrering i register ska grunda sig på att de ”deltagande vårdgivarna finner registret meningsfullt.”11

För att vårdgivare ska finna registreringen meningsfull behöver registren därför anpassas efter användarnas behov av data. Detta tas också upp i den översyn av de nationella kvalitetsregistren som genomfördes 2009 och föregick statens utökade satsning på registren.12

1.4Avgränsningar

Riksrevisionens granskning fokuserar på statens engagemang i kvalitetsregister från 1990 fram till idag. Statens satsningar på kvalitetsregistren sker genom överenskommelser mellan staten och Sveriges kommuner och landsting. Granskningen fokuserar inte på överenskommelserna och deras mål och effekter i sig. Granskningen fokuserar heller inte på enskilda kvalitetsregisters effekter på vården.

Det är metodologiskt svårt att få en heltäckande bild av hur nationella kvalitetsregister används för lokal kvalitetsutveckling i vården, givet det stora antalet register med sinsemellan olika syften, och det stora antalet vårdenheter med sinsemellan olika karaktär och förutsättningar för användning. Riksrevisionens granskning syftar inte till att göra en egen sådan utvärdering.

I granskningen syftar begreppet nationella kvalitetsregister på de register som får statliga medel efter beslut av den nationella beslutsgruppen för nationella kvalitetsregister. Det finns en lång rad andra register som inte får statligt stöd, både nationella, regionala och lokala, men dessa register ingår inte i granskningen.

1.5Metoder för datainsamling

Riksrevisionen har gått igenom utredningar, propositioner och betänkanden där kvalitetsregister berörs från 1988 fram till i dag. Riksrevisionen har också intervjuat representanter för Socialdepartementet, Näringsdepartementet, Utbildningsdepartementet och tjänstemän på Socialstyrelsen. Intervjuerna med Socialstyrelsen har också syftat till att öka kunskapen om hur nationella kvalitetsregister förhåller sig till Socialstyrelsen uppföljnings-

och utvärderingsverksamhet, exempelvis nationella riktlinjer, nationella

11Dir. 2003:42. Författningsreglering av nationella kvalitetsregister inom hälso­ och sjukvården, m.m.

12Rosén, Måns (2010) Översyn av de nationella kvalitetsregistren: Guldgruvan i hälso­ och sjukvården – förslag till gemensam satsning 2011­2015, s. 63.

16 RIKSREVISIONEN

37

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

utvärderingar av följsamheten till riktlinjerna och Öppna jämförelser, men även till nationellt fackspråk och nationell informationsstruktur. Riksrevisionen har också intervjuat företrädare för Sveriges kommuner och landsting och personer som arbetar med kvalitetsfrågor inom landsting.

För att få kunskap om hur kvalitetsregister vuxit fram har Riksrevisionen intervjuat centrala personer som varit drivande i kvalitetsregistrens utveckling och tagit del av tidigare utredningar och samhällsvetenskaplig forskning om kvalitetsregister. För att få kunskap om enskilda kvalitetsregisters syften och användningsområden har åtta registerhållare intervjuats.

För att få en egen bild av hur nationella kvalitetsregister används för kvalitetsutveckling och kvalitetssäkring ute i vårdverksamheterna har Riksrevisionen genomfört tre fokusgrupper, en med sex sjuksköterskor och två med sammanlagt 14 läkare. Kontakt med deltagare till fokusgrupperna togs via annonsering med hjälp av Läkarförbundets respektive Vårdförbundets informationsavdelningar. 20 läkare, men inga sjuksköterskor, hörde av sig för att delta. För att få sjuksköterskor att delta i fokusgruppen kontaktades Svensk sjuksköterskeförening, som i sin tur gick ut med en förfrågan till sjuksköterskor som de själva haft kontakt med för att diskutera kvalitetsfrågor. Fokusgrupperna var inriktade på att få kunskap om hur användare eller potentiella användare ser på möjligheter och problem med registren och användningen av dem på lokal nivå.

Riksrevisionen har dessutom tagit del av revisionsrapporter beställda av landstingsrevisorer i fyra landsting samt deltagit i Sveriges kommuner och landstings arrangemang Äldreriksdagen, som hölls i Stockholm i april 2012, och Kvalitetsregisterdagarna, som hölls i Karlstad i oktober 2012. För att få en demonstration av hur registrering går till har Riksrevisionen också gjort ett studiebesök på en specialistmottagning på ett sjukhus.

Många av de Riksrevisionen träffat är själva aktivt involverade med kvalitetsregister på olika sätt och är generellt sett positivt inställda. Det har varit svårt att få tag i vårdpersonal med kunskap om nationella kvalitetsregister som samtidigt inte är aktivt engagerade i nationella kvalitetsregister, för att få deras bild. För att få en mer balanserad bild av hur kvalitetsregister används har Riksrevisionen därför också intervjuat läkare som riktat kritik mot statens och Sveriges kommuner och landstings satsningar.

RIKSREVISIONEN 17

38

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

18 RIKSREVISIONEN

39

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

2En introduktion till kvalitetsregister

Kvalitetsregister var initialt en angelägenhet för professionen och har i de flesta fall utvecklats på ideell basis av specialistläkare utan finansiering av staten. Registren drivs och utvecklas fortfarande primärt av läkare.

Det finns idag 106 nationella kvalitetsregister och registerkandidater som finansieras av staten och landstingen via överenskommelser med Sveriges kommuner och landsting. Dessa kvalitetsregister har olika ursprung och syften. Nationella kvalitetsregister finns inom flera vårdområden, men saknas helt inom andra. Inom exempelvis tandvård, primärvård och psykiatri har register tidigare saknats eller varit outvecklade, och staten och Sveriges kommuner och landsting har ansett att det är viktigt att också dessa områden använder sig av register för uppföljning och som stöd för vårdverksamheter så att vården kan förbättras. Därför har staten och Sveriges kommuner och landsting stimulerat inrättandet av register inom dessa områden.13

En del register har tillkommit för att beskriva geografiska skillnader i användningen av olika behandlingsmetoder. Andra register har tillkommit för att belysa skillnader i vårdutnyttjande och medicinsk praxis. Det finns register uppbyggda kring enskilda åtgärder (till exempel knäledsplastik eller höftoperationer), kring specifika diagnoser (till exempel ätstörningar eller diabetes) och kring särskilda områden där det finns kända risker (till exempel fallrisk hos äldre).

I kapitlet ges en introduktion till nationella kvalitetsregister. Statens olika intressen, roller och användning av registren beskrivs, liksom hur statens engagemang har förändrats över tid.

2.1Registrens innehåll

Innehållet i ett register bestäms till stor del av det enskilda registrets styrgrupp och registerhållare. Registerhållaren är ofta en läkare, som antingen startat registret eller utsetts till registerhållare av styrgruppen. Nationella

13Socialdepartementet (2010) Överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och staten – om utvecklingen och finansieringen av Nationella Kvalitetsregister för vård och omsorg under åren 2012–2016.

RIKSREVISIONEN 19

40

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

kvalitetsregister innehåller en mängd indikatorer och variabler. Oftast ingår följande uppgifter:

ŸŸPatientdata: personnummer, ålder, kön, diagnos, symptom, indikationer för åtgärder, riskfaktorer, med mera

ŸŸÅtgärder: operationer, typ av implantat m.m.

ŸŸEffektdata: uppgifter som på något sätt mäter resultatet av insatsen, till exempel i form av ökad livslängd, funktionsförmåga, och uppföljning av bland annat vidare vårdbehov, dödlighet, och dödsorsak

ŸŸVariabler som beskriver komplikationer ŸŸKomplementär vård; vård vid andra enheter14

Det finns också uppgifter utformade utifrån sjuksköterskeprofessionens behov (så kallade omvårdnadsvariabler) i några register, även om de inte är många till antalet.15

Innehållet skiljer sig åt beroende på i vilket syfte registret inrättats. Kataraktregistret (för ögonoperationer) tillkom till exempel för att följa effekterna av den tidigare vårdgarantin. I registret ingick då väntetider, prioritetsgrupper, data av demografisk natur vad gäller gråstarrsoperationer samt viss resultatredovisning.16 Registret Senior Alert tillkom för att förebygga vanligt förekommande problem inom äldrevård- och omsorg och innehåller uppgifter om fall, undernäring och trycksår.17 Nationellt kvalitetsregister för bröstcancer

syftar till att följa vårdkedjan från diagnos till eventuellt återfall och död, kartlägga regionala skillnader samt stödja bröstcancerforskning. Huvudsakliga resultatmått i bröstcancerregistret är överlevnad, komplikations- och återfallsfrekvens, ledtider och andel nöjda patienter.18 Beteckningen kvalitetsregister är något missvisande då de inte är avsedda för att mäta kvalitet. Utifrån innehållet i registren kan de bättre beskrivas som produkt-, produktions-, eller processregister.

2.2Registrens användning i vården

Hur resultaten följs upp och analyseras skiljer sig åt mellan olika register. Somliga register är forskningsorienterade och har därför lång uppföljningstid, medan andra register används direkt i kontakt med patienten och i uppföljningen av den individuella patientens vård. Exempel på det senare

14Dir. 2003:42, Författningsreglering av nationella kvalitetsregister inom hälso­ och sjukvården, m.m.

15Andersson, Åsa (2012) Utveckla och ensa kvalitetsvariabler inom omvårdnadsområden. Rapport, Svensk sjuksköterskeförening.

16www.cataractreg.com (hämtad 2013-04-04).

17www.lj.se/senioralert (hämtad 2013-04-05).

18www.cancercentrum.se/sv/INCA/kvalitetsregister/Brostcancer1/ (hämtad 2013-04-05)

20 RIKSREVISIONEN

41

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

är när register används för att följa upp långvarig läkemedelsbehandling för kroniska tillstånd som diabetes, HIV och reumatism.

Uppgifter från kvalitetsregister ska kunna sammanställas och analyseras på ett sådant sätt att kliniker och andra verksamheter kan få stöd för löpande utvecklings- och kvalitetsarbete. Uppgifterna hämtas i allmänhet från patientjournaler och matas in i kvalitetsregister på den berörda vårdenheten. Vem som matar in data och vem som bedömer när och hur det ska ske är upp

till registren och vårdenheterna att bestämma. Det är i regel verksamhetschefen som ansvarar för att göra den lokala uppföljningen och analysen. Tillgång

till uppgifterna i kvalitetsregister är begränsad på grund av att de innehåller känsliga personuppgifter. En vårdgivare (landsting, kommun, privat vårdgivare) får ha åtkomst till egna inrapporterade uppgifter för ändamålet lokalt förbättringsarbete. Åtkomst till andra vårdgivares uppgifter i ett kvalitetsregister är inte tillåtet. Däremot är det tillåtet att få tillgång till andra vårdgivares sammanställningar på gruppnivå där enskilda individer inte kan identifieras.

2.3Frivilliga för vårdgivare och patient

Rapporteringen till Socialstyrelsens fem hälsodataregister (Patientregistret, Medicinska födelseregistret, Cancerregistret, Läkemedelsregistret och Tandhälsoregistret) är obligatorisk och lagreglerad.19 Anslutning till och registrering i de nationella kvalitetsregistren är däremot frivilligt för vårdenheterna. Verksamheter inom hälso- och sjukvården ska dock omfattas av ledningssystem, som kan bestå bland annat av kvalitetsregister. Socialstyrelsens föreskrifter för ledningssystem inom hälso- och sjukvården ställer tydliga krav på att landstingets vårdverksamheter planerar, leder och styr mot att uppfylla målen i lagstiftningen. Vårdenheterna får själva avgöra vilket ledningssystem som passar dem bäst och kvalitetsregister är ett exempel på hur egenkontroll kan bedrivas.20 Ledningssystemet ska användas för att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra verksamhetens kvalitet.21 Landstingen har alltså ansvar för att det finns ledningssystem för kvalitetsarbete, men inte för att vårdgivare använder just kvalitetsregistren för detta ändamål.

Kvalitetsregister har dock allt mer kommit att kopplas till föreskrifter och används bland annat som krav vid upphandlingar och införande av tekniska lösningar i sjukvårdens administrativa system. Frivilligheten hos vårdgivare

19Socialstyrelsen (2012) Rapporteringen till nationella kvalitetsregister och hälsodataregistren

– jämförelser av täckningsgrader, s.9.

20Kap 3 §, SOSFS 2011:9 och Socialstyrelsen (2012) Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, Handbok för tillämpningen av föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, s.58

213 kap, §1 SOSFS 2011:9

R IK S R E V I S IO N E N 21

42

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

att registrera uppgifter i de nationella kvalitetsregistren har således i praktiken minskat. Minskningen verkar ha skett i takt med att målen med registren ökat i antal och fokus.22

Det är också frivilligt för patienterna att vara med i ett kvalitetsregister. Att det är frivilligt för patienterna betyder att om den enskilde motsätter sig registreringen av sina personuppgifter i ett kvalitetsregister så får sådan registrering inte ske.

För att kunna motsätta sig registrering behöver patienten dels veta att han eller hon registreras, och dels veta vad uppgifterna ska användas till.

2.4Reglering och tillsyn av nationella kvalitetsregister

Nationella kvalitetsregister regleras i patientdatalagen (2008:355), personuppgiftslagen (1998:204), offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) och i patientdataförordningen (2008:360).

Patientdatalagen (2008:355) begränsar hur uppgifter får samlas in, vad uppgifter får användas till, vem som ansvarar för uppgifterna, hur länge uppgifter får sparas och vårdgivares tillgång till sina egna uppgifter. Enligt patientdatalagen avser kvalitetsregister en automatiserad och strukturerad samling av personuppgifter som inrättats särskilt för ändamålet att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra vårdens kvalitet. Förutom kvalitetsutveckling och kvalitetssäkring i vården ska kvalitetsregistren också möjliggöra jämförelse inom hälso- och sjukvården på nationell eller regional nivå.23 Det primära syftet med nationella kvalitetsregister är dock att säkra vårdens kvalitet. Forskning och framtagning av statistik är sekundära ändamål.24

Uppgifter i nationella kvalitetsregister är belagda med sekretess. Sekretessen regleras som en ändamålsbestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen.25 Ändamålsbestämmelsen ger endast den ram inom vilken uppgifter får samlas in och behandlas. Av personuppgiftslagen följer att ändamålen ska vara konkreta och preciserade.26

Datainspektionen utövar tillsyn över nationella kvalitetsregister utifrån sin uppgift att arbeta för att människor skyddas mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter.27 Myndigheten ska säkerställa

22Jämför Bejerot, Eva & Hasselbladh Hans (2003) Nya kontroll- och maktrelationer inom sjukvården. Arbetsmarknad och Arbetsliv, årgång 9, nr 2.

237 kap. 1 § patientdatalagen (2008:355).

247 kap. 5 § patientdatalagen (2008:355).

2525 kap. 11 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

269 § första stycket c personuppgiftslagen (1998:204).

27§1 förordning (2007:975) med instruktion för Datainspektionen

22 RIKSREVISIONEN

43

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

att reglerna för behandling av personuppgifter följs, bland annat genom tillsynsverksamhet.

2.5Landstingen har ansvaret

Landsting eller annan myndighet är personuppgiftsansvarig för uppgifter i kvalitetsregister. Det centrala personuppgiftsansvaret kan i förekommande fall också ligga på ett landstingsdrivet sjukhus.28 Som personuppgiftsansvarig för ett nationellt kvalitetsregister har landstinget ansvar för datasäkerhet och hanteringen av register.29 Vårdgivaren är skyldig att informera om nationella kvalitetsregister till patienten. 30 Varje register är kopplat till ett landsting, som

också är huvudman för registret. En del landsting är ansvariga för flera register och andra är inte ansvariga för något register.31 År 2013 är ett tiotal landsting huvudmän för register.

Ägarfrågan till uppgifterna i registret är komplicerad. Varje inrapporterande enhet ansvarar för egna data när de rapporterar in. Om ett fel begås är

det respektive vårdgivare där den inrapporterande enheten befinner sig som är ansvarig. När data väl är inmatade ligger ansvaret för

personuppgifterna centralt, hos det landsting eller annan myndighet som är personuppgiftsansvarig. Enligt Sveriges kommuner och landstings uppfattning kan man inte säga att en förening, person eller forskargrupp ”äger” registret.32

2.6Statens intressen i nationella kvalitetsregister

Statens initiala intresse för kvalitetsregistren går att spåra till slutet av 1980-talet. De senaste decenniernas utveckling av resultatstyrningen inom offentlig sektor samt en alltmer decentraliserad vårdverksamhet, har inneburit ett ökat behov för staten att följa upp, kontrollera och utvärdera vården. En sådan uppföljning och kontroll ställer krav på att kunna följa resursanvändning och produktivitets- och effektivitetsutveckling. För att tillgodose kraven på underlag på olika nivåer för planering, styrning, uppföljning och utvärdering av verksamheten tillsattes 1988 en utredning som skulle lämna förslag om en för

28Sveriges kommuner och landsting (2010) Personuppgiftsansvar och kvalitetsregister.

29Socialdepartementet (2011) Överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och staten om utvecklingen och finansieringen av Nationella Kvalitetsregister för vård och omsorg under åren 2012–2016, Bilaga 2.

30Personuppgiftslagen (1998:204)

31Intervju med tjänsteman på Socialstyrelsen, 2012-11-22.

32Sveriges kommuner och landsting 2010-12-15, Personuppgiftsansvar och kvalitetsregister.

RIKSREVISIONEN 23

44

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

staten och sjukvårdshuvudmännen gemensam informationsstruktur för hälso- och sjukvården.33

Utredningen föreslog insatser för att stärka utvecklingsarbetet med en gemensam informationsstruktur, bland annat framtagande av en enhetlig terminologi och framtagande av jämförelsetal, effektmått, kvalitetsmått och kvalitetsindikatorer. Utredningen förordade att goda exempel skulle tas fram för hur redan tillgängliga data kan analyseras och presenteras på ett ändamålsenligt sätt.34 De få nationella kvalitetsregister som fanns vid denna

tidpunkt sågs som goda källor för staten att få den information man behövde.35

Under 1990-talet påverkades hälso- och sjukvården av kvalitetssäkringsrörelser med rötter i industrins kvalitetsarbete.36 År 1993 utfärdade Socialstyrelsen föreskrifter för kvalitetssäkringsarbete, som nu skulle ingå i arbetsuppgifterna för all hälso- och sjukvårdspersonal. Sådant kvalitetsarbete främjas, enligt föreskrifterna, av jämförelseunderlag från andra verksamheter.37 Kvalitetsregister blev här definierade som exempel på verktyg för kvalitetsarbete. Staten såg möjligheten att använda uppgifter från kvalitetsregister som underlag för att styra vården mot bättre effektivitet och resursanvändning. I underlagen från Dagmarförhandlingarna 1997 och 1998 framhålls vikten av att genomföra insatser för att förstärka och utveckla användningen av kvalitetsregistren.

År 2006 publicerade Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting de första öppna jämförelserna, som därefter publicerats årligen. Huvudsyftet med öppna jämförelser är att möjliggöra jämförelser mellan landsting, men också att bidra till hälso- och sjukvårdens ledning och styrning.38 Drygt hälften av uppgifterna som publiceras i öppna jämförelser kommer från de nationella kvalitetsregistren och 43 av registren bidrar med data.39. Socialstyrelsens indikatorer och lägesrapporter om utvecklingen inom hälso- och sjukvården baseras också på uppgifter från bland annat kvalitetsregister.

Nationella kvalitetsregister spelar i dag en viktig roll i statens långsiktiga utvecklingsarbete med att skapa en enhetlig informationsstruktur inom vården. År 2008 påbörjades ett stort arbete för att integrera it-plattformar och

33Dir. 1988:22. Utredning om informationsstrukturen m.m. för hälso­ och sjukvården. SOU 1991:18, Informationsstruktur för hälso­ och sjukvården – en utvecklingsprocess.

34SOU 1991:18. Informationsstruktur för hälso­ och sjukvården – en utvecklingsprocess, s. 17.

35Prop. 1987/88:63. Om vissa ersättningar till sjukvårdshuvudmännen, m.m., s. 10

36Hasselbladh, Hans, Bejerot, Eva och Gustafsson, Rolf Å. (2008). Bortom New Public Management

– Institutionell transformation i svensk sjukvård. Academia Adacta.

37Socialstyrelsen föreskrifter (SOSFS 1993:9), Kvalitetssäkring i hälso­ och sjukvård inklusive tandvård.

38Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting (2011), Öppna jämförelser av hälso­ och sjukvårdens kvalitet och effektivitet 2011, förord, s. 13.

39Vårdanalys (2012) Grönt ljus för Öppna jämförelser? Vårdanalys utvärdering av öppna jämförelser inom hälso- och sjukvården. Rapport 2012:4

24 RIKSREVISIONEN

45

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

utveckla en gemensam informationsstruktur för hälso- och sjukvården. Detta arbete är en del av regeringens strategi för nationell e-hälsa, som initierades i och med den nationella it-strategin för vård och omsorg som utarbetades på initiativ av regeringen under 2005. En del i detta arbete är att underlätta informationsöverföring mellan olika it-plattformar och vårdenheter.

Kvalitetsregister kan också bidra till enskilda medborgares insyn och patientens inflytande i vården, något som betonats allt mer under de senaste åren. I

2009 års Dagmaröverenskommelse konstateras till exempel att nationella kvalitetsregister kommer att ha en stor betydelse i ett kommande utvidgat nationellt vårdvalssystem.40

2.7Forskning – ett förstärkt syfte

I juni 2006 beslutade Näringsdepartementet att tillsätta en delegation för samverkan inom den kliniska forskningen med syfte att stärka Sveriges konkurrenskraft i forsknings- och innovationssammanhang.41 Enligt delegationen är de svenska kvalitetsregistren ”unika i världen”, och kan – rätt använda – ”vara kraftfulla redskap både för vårdeffektiviseringar och för forskning”.42 Som en vidareutveckling av delegationens arbete startades projektet Klinisk utveckling

via register (KUR) för att beskriva och utveckla möjligheterna att utnyttja kvalitetsregistren till stöd för både forskning, sjukvård och industri.43 I mars 2007 tillsatte Utbildningsdepartementet en utredning om den kliniska forskningens situation som skulle beakta såväl hälso- och sjukvårdens som forskningens behov och villkor.44 I slutbetänkandet lyfts kvalitetsregister fram som viktiga instrument för att föra ut resultat från den kliniska forskningen till vårdverksamheterna.

Registren skulle också spela en viktig roll i en nationell samarbetsorganisation för klinisk behandlingsforskning i Sverige. Samarbetsorganisationen

skulle eftersträva ett ökat samarbete och integrering med nationella kvalitetsregister för att effektivisera och förbättra kliniska behandlingsstudier i vardagssjukvården.45 Utöver de forskningsdata som skulle genereras skulle kvalitetsregister också kunna utgöra en infrastruktur för kliniska prövningar.46

40Socialdepartementet (2008) Dagmaröverenskommelse 2009 – överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och landsting om vissa ersättningar till hälso­ och sjukvården för år 2009.

41Kommittédirektiv 2006:74, Delegation för samverkan inom den kliniska forskningen.

42N2007:04, Alla vinner genom samverkan inom den kliniska forskningen! Slutrapport från Delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen.

43N2007:04, Alla vinner genom samverkan inom den kliniska forskningen! Slutrapport från Delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen, s. 26.

44Dir 2007:39, Utredning av den kliniska forskningens behov och villkor samt förslag till åtgärdsplan.

45SOU 2009:43, Klinisk forskning – ett lyft för sjukvården.

46SOU 2008:7, Världsklass! Åtgärdsplan för den kliniska forskningen, s. 44.

RIKSREVISIONEN 25

46

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

2.8Succesivt ökad statlig finansiering 1990–2016

Alla statens satsningar på nationella kvalitetsregister har skett genom särskilda överenskommelser med Landstingsförbundet, och senare Sveriges kommuner och landsting. Först skedde satsningarna inom ramen för de så kallade Dagmaröverenskommelserna och de senaste åren sker satsningarna inom ramen för Kvalitetsregisteröverenskommelsen, årliga överenskommelser om sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre samt psykiatriöverenskommelser.

I regeringens överenskommelse med sjukvårdshuvudmännen för 1990 gavs för första gången statligt stöd med maximalt två miljoner kronor per år till registren (som då gick under beteckningen register för produktkontroll).47 Året därpå bidrog staten med maximalt fyra miljoner kronor till de sjukvårdshuvudmän som åtagit sig att svara för nationella kvalitetsregister. Den statliga finansieringen till registren var från början tänkt att ges endast under ett uppbyggnadsskede.48 I underlagen från Dagmarförhandlingarna 1997 och 1998 framhålls dock vikten av att genomföra insatser för att förstärka och utveckla användningen av kvalitetsregistren. Åren 1997–2001 fördelades 15 miljoner kronor i statligt stöd till 27 kvalitetsregister. Staten har därefter successivt satsat mer på registren. År 2013 uppgår summan till 638 miljoner kronor enligt Socialdepartementets uppgifter. Pengarna går till registren, prestationsersättning och stödfunktioner. Hur staten avser att bidra till finansieringen av nationella kvalitetsregister efter 2016 är idag inte fastställt.

Den nationella finansieringen som staten och landstingen bidrar med via överenskommelser ska räcka till stöd åt verksamheter att använda registren i verksamhetsutveckling och stöd till kvalitetsregister och registerhållare att utveckla registren och förbättra datakvalitet. Medlen som går till registren får användas för att täcka kostnader för exempelvis lokaler, mötesaktiviteter,

publicering, kostnader för stöd till utveckling i verksamheterna, och anpassning till standarder, till exempel standarden Nationellt fackspråk.

Nationellt finansiellt stöd ges också till sex registercentra som inrättades för att stödja kvalitetsregistren i start, drift, förbättringsarbete och resultatanalys. Stöd ges även till det arbete som pågår på Socialstyrelsen. Myndigheten ska använda sina medel för att ge stöd åt forskare att använda data från kvalitetsregister.

Socialstyrelsen har också ett uppdrag att anpassa kvalitetsregistren till Nationellt fackspråk och Nationell informationsstruktur. Därutöver tillkommer

47Skr. 1988/89:153. Regeringens skrivelse med redogörelse för en överenskommelse om vissa ersättningar till sjukvårdshuvudmännen m.m. för år 1990, s. 11., Bet. 1989/90: SfU5 Ersättningar till sjukvårdshuvudmännen.

48Prop. 1990/91:51 Om vissa ersättningar till sjukvårdshuvudmännen m.m., Bet. 1990/91: SfU7 Ersättningar till sjukvårdshuvudmännen.

26 RIKSREVISIONEN

47

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

vårdverksamheternas kostnader för registrering och analys av data – kostnader som enskilda enheter får stå för själva.49 Landstingens kostnader för nedlagd arbetstid är svåra att uppskatta.

Tabell 1 är en sammanställning av statens satsningar på nationella kvalitetsregister från 2009 till 2016 utifrån uppgifter från Socialdepartementet samt uppgifter hämtade ur de överenskommelser som hittills har

tecknats och där det finns kostnader kopplade till kvalitetsregister. Den statliga finansieringen avser kostnader för registren, stödfunktioner, samt prestationsersättning till landsting för att öka antalet registreringar.

Tabell 1. Statens överenskommelser där nationella kvalitetsregister ingår 2009–2016, tusental kronor

Satsningar 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Totalt
Tidigare 47 613 77 613 96 000           221 226
satsningar          
Kvalitetsregister-                  
överens-                 1 060 000
kommelsen       180 000 220 000 220 000 220 000 220 000
Äldreöverens-     121 000 237 000 318 000       676 000
kommelsen          
Psykiatri- 14 000 14 000 56 000 110 000 100 000       294 000
satsningar      
Satsningar                  
på kvalitets­                  
register, 61 613 91 613 273 000 527 000 638 000 220 000 220 000 220 000  
Totalt (tkr) 2 251 226
                   

Källa: Socialdepartementets uppgifter, kompletterade och bearbetade av Riksrevisionen

Socialdepartementet har ingen samlad bild av statens finansiering av nationella kvalitetsregister. Enligt Socialdepartementet är departementets egen dokumentation strukturerad efter särskilda satsningar inom olika vårdområden. Ibland gäller hela satsningen kvalitetsregister, såsom kvalitetsregisteröverenskommelsen, och ibland gäller satsningen ett större område, såsom inom satsningarna på psykiatri där utvecklingsmedel till kvalitetsregister endast utgör en del av hela satsningen. Tabell 1 bygger på den information Socialdepartementet redovisat utifrån denna begränsning. Under hösten 2013 har Socialstyrelsen därutöver fått 800 000 kronor av regeringen för att i samråd med bland annat Sveriges kommuner och landsting identifiera och föreslå patientrapporterade utfallsmått för kvalitetsregister för kroniska sjukdomar.

49Socialdepartementet (2011) Överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och staten – om utvecklingen och finansieringen av Nationella Kvalitetsregister för vård och omsorg under åren 2012–2016.

RIKSREVISIONEN 27

48

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

2.9Översyn av de nationella kvalitetsregistren 2009

Regeringen beslutade tillsammans med Sveriges kommuner och landsting 2009 att tillsätta en arbetsgrupp för att göra en översyn av de nationella kvalitetsregistrens fortsatta utveckling. Arbetsgruppens mål var att skapa förutsättningar för ett mer heltäckande system av register och en ökad användning av register både i hälso- och sjukvårdens kvalitetsarbete samt i den kliniska forskningen.50

Arbetsgruppens arbete resulterade i rapporten Översyn av de nationella kvalitetsregistren: Guldgruvan i hälso- och sjukvården – förslag till gemensam satsning 2011–2015. I denna rapport (härefter benämnd Översynen) presenteras en mängd goda exempel på hur nationella kvalitetsregister kan användas. I rapporten konstateras att det finns en stor outnyttjad potential hos registren. Registren skulle också i högre utsträckning kunna användas för att göra svensk hälso- och sjukvård mer kostnadseffektiv, för att belysa frågan om vård på lika villkor, och för att främja ekonomisk tillväxt. För att denna potential ska kunna realiseras behövs dock både utvidgade krav och starkare nationell styrning

av registren liksom en starkare stödstruktur, bland annat i form av ökad finansiering runt registren.51

2.10 Kvalitetsregisteröverenskommelsen

Utifrån slutsatserna från översynen av de nationella kvalitetsregistren tillsatte staten och Sveriges kommuner och landsting en samordnare för att ta fram en särskild överenskommelse. Det resulterade i en femårig

överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och landsting som träffades hösten 2011 och som avser perioden 2012–2016 (härefter kallad kvalitetsregisteröverenskommelsen). I kvalitetsregisteröverenskommelsen uppgår statens kostnader för kvalitetsregister till 1,06 miljarder kronor för åren 2012–2016, och landsting och regioners kostnader till ytterligare 480 miljoner kronor. Av de medel som förbrukats för 2012 gick ungefär 70 procent till själva registren och cirka 20 procent till stödfunktioner.52

Överenskommelsen avses leda till en lång rad förbättringar, inte enbart i själva datamaterialet och vårdenheternas användning av data, utan registren ska även bidra med ökad tillgång till data även för patienter och en ”bättre och mer jämlik vård”.

50Rosén, Måns (2010) Översyn av de nationella kvalitetsregistren: Guldgruvan i hälso­ och sjukvården ­ förslag till gemensam satsning 2011­2015, s. 26.

51Ibid, s. 13.

52Vårdanalys (2013) Satsningen på nationella kvalitetsregister – tidiga iakttagelser av läget i satsningen 2013. PM 2013:1, s. 35.

28 RIKSREVISIONEN

49

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

Det är inte bara de primära ändamålen i patientdatalagen (att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra vårdens kvalitet) som tas upp i överenskommelsen utan även forskning, som är ett sekundärt ändamål. Målet

vid utgången av 2016 är enligt överenskommelsen att antalet forskningsprojekt med stöd av kvalitetsregisterdata ska ha ökat med 300 procent.

En central del i kvalitetsregisteröverenskommelsen är att få till en starkare nationell styrning och stödstruktur för kvalitetsregistren. I kvalitetsregisteröverenskommelsen slogs en ny organisation fast för den

nationella styrningen av och de regionala och nationella stödstrukturerna för nationella kvalitetsregister. På nationell nivå fördelas ansvaret mellan 1) en styrgrupp, 2) en beslutsgrupp, 3) en expertgrupp och 4) tre referensgrupper. Styrgruppen består av representanter för landsting, kommun och Sveriges kommuner och landsting, samt Socialstyrelsens generaldirektör och statssekreterare från Socialdepartementet och Utbildningsdepartementet.

I beslutsgruppen ingår representanter för olika professioner och från Socialstyrelsen och Vetenskapsrådet. I referensgrupperna sitter patient- och brukarrepresentanter, företrädare för forskning och industri samt vårdens producenter och fackliga organisationer.

2.11 Sammanfattande iakttagelser

Nationella kvalitetsregister är inget enhetligt fenomen. Register innehåller sinsemellan olika slags uppgifter, har olika syften och patientsammansättningar med varierande komplexitet och de används på olika sätt i vården. Det är dessutom svårt att på ett enkelt sätt säga vem som ansvarar för uppgifter i register. De aktörer som är involverade i överenskommelserna har även olika intressen av kvalitetsregister och syften med sitt engagemang.

Staten gick inledningsvis in med finansiering till nationella kvalitetsregister som ett led i att öka produktiviteten och effektiviteten i vården. För att följa upp produktivitet och effektivitet skulle data från kvalitetsregister användas. Anledningen till den markanta ökningen av engagemanget i och med 2010 kan enligt Riksrevisionen tolkas som att staten såg potential hos registren att främja forskning och innovation. Riksrevisionen konstaterar att det successivt har skett en tyngdpunktsförskjutning avseende anledningarna till statens engagemang. Forskning som är det sekundära ändamålet enligt patientdatalagen har fått en mer framträdande roll.

RIKSREVISIONEN 29

50

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

30 RIKSREVISIONEN

51

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

3Problem med registrering och användning av kvalitetsregistren

Problem med att data från sjukvårdens olika register inte används i tillräcklig utsträckning noterades redan 1991 i en utredning om den dåvarande informationsstrukturen inom hälso- och sjukvården. Då påpekades att det var viktigt att utveckla metoder för analys och att höja kompetensen för att kunna analysera och presentera redan befintliga data som informationsunderlag för att utveckla vården. Samma tongångar om kompetensutvecklingsbehov står att finna i rapporten Översynen av de nationella kvalitetsregistren som gjordes 2009. I utredningen från 1991 fanns en diskussion om hur mycket data som behövdes – att man bör skilja på vad som är ”need to know” (behöver veta) och vad som är ”nice to know” (bra att veta). Samma diskussion verkar föras idag, medan mängden data ökat exponentiellt. Utvecklingen av informationssystem är idag till stor del utbudsstyrt, det vill säga de uppgifter som redan finns får bestämma systemets utformning. Riksrevisionens genomgång visar att det i över 20 år funnits en diskussion om att den information som funnits inom vården inte används i tillräcklig utsträckning.

Att nationella kvalitetsregister inte används i någon större utsträckning till att mer systematiskt följa upp vårdens resultat, vilket till exempel Statskontoret påpekar avseende Äldreöverenskommelsen, är således ett väl känt och grundläggande problem. Användningen varierar dock kraftigt mellan verksamheter. Riksrevisionens avsikt i denna granskning är inte att än en gång belägga detta problem utan snarare att analysera i vilken utsträckning de

åtgärder som vidtagits på senare tid skapar goda incitament för vårdenheterna att registrera korrekta uppgifter och använda resultaten i det lokala kvalitetsarbetet.

Att kvalitetsregistren täcker en stor del av de åtgärder, diagnoser eller risker som de avser täcka samt innehåller uppgifter om många patienter är en förutsättning för att de ska användas på det sätt som staten och landstingen önskar. Därför har olika metoder för att öka den så kallade täckningsgraden i register kommit i fokus för statens satsningar. Täckningsgrad definieras som andelen patienter i behandling som registreras i det berörda kvalitetsregistret.53 Ökad täckningsgrad används också som ett mått i överenskommelserna mellan

53Socialdepartementet (2010) Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

– om utvecklingen och finansieringen av Nationella Kvalitetsregister för vård och omsorg under åren 2012–2016, s. 3.

RIKSREVISIONEN 31

52

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

staten och Sveriges kommuner och landsting på hur väl satsningarna på kvalitetsregister fungerar.

Kapitlet beskriver hur staten och Sveriges kommuner och landsting styr inriktningen på registren via certifiering. Kapitlet beskriver också hur staten och landstingen prestationsstyr vårdenheters registrering i

kvalitetsregister i syfte att öka täckningsgraden, samt diskuterar risker med prestationsersättningen.

3.1Tydligare nationell styrning genom certifiering

En central del i kvalitetsregisteröverenskommelsen mellan staten och Sveriges kommuner och landsting är att få till en starkare nationell styrning och stödstruktur för kvalitetsregistren. Ett led i en sådan stärkt nationell styrning av kvalitetsregistren är att de från och med 2012 certifieras på fyra nivåer. Enligt Socialdepartementet är den viktigaste tanken bakom certifieringen att styra utvecklingen av de nationella kvalitetsregistren.54

Certifieringen innebär att varje kvalitetsregister ska uppfylla ett antal krav, beroende på vilken nivå de certifieras. Nivåindelningen anger till exempel att det går att använda kvalitetsregister på nivå 1 och 2 till forskning, medan register på övriga nivåer är svåra att använda för det ändamålet.55 Enligt 2013 års indelning finns det 6 kvalitetsregister på certifieringsnivå 1, 21 register på nivå 2, 51 register på nivå 3 och 28 på den lägsta nivån, de så kallade registerkandidaterna.

De 106 register som får statligt stöd delar 2013 på sammanlagt cirka 188 miljoner kronor.56 Medlen får användas för att täcka olika slags kostnader för exempelvis personal, it, lokaler, mötesaktiviteter, publicering, kostnader för stöd till utveckling i verksamheterna, och anpassning till standarder så som nationellt fackspråk.

En central fråga för registrens framtida utveckling är om man bör satsa på att ha många register och låta dem dela på pengarna, eller att satsa på att få ett mindre antal välfungerande register. Företrädare för Socialdepartementet menar att certifieringen illustrerar hur man har balanserat mellan dessa två

möjliga utvecklingsvägar genom att man ändå satsar mest på att få några riktigt bra register, men utan att stänga dörren och inte tillåta att det blir fler register.57

54Intervju med Socialdepartementet 2012-02-25.

55Kriterier för certifiering av Nationella Kvalitetsregister och registerkandidater. Antagna av Beslutsgruppen den 23 februari 2012.

56Beslutsgruppen för nationella kvalitetsregister (2012) 2013 års Nationella Kvalitetsregister och registerkandidater. 2012-12-14 Dnr 123464.

57Intervju med Socialdepartementet 2012-02-25.

32 RIKSREVISIONEN

53

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

Certifieringen innebär en ökad nationell styrning och standardisering av kvalitetsregistren. Kvalitetsregistren är framtagna ur sinsemellan olika behov inom olika vårdområden och för olika syften. Somliga register fungerar bra för att användas på ett sätt som vårdpersonalen upplever meningsfullt. Andra register är bra för forskningsändamål, utan att vårdpersonalen känner sig vidare engagerad. För vissa väldefinierade områden med stora patientgrupper är det relevant att jämföra landsting med varandra utifrån registerdata, men för andra områden är det inte meningsfullt eftersom register kan innehålla ett litet antal patienter. Jämförelsetal på nationell eller regional nivå kan därför bli direkt missvisande.58 Att styra kvalitetsregistrens utveckling åt samma håll kan vara problematiskt enligt vad Riksrevisionen fått erfara. Statens styrning mot standardisering genom certifiering riskerar skapa en likformighet där ”alla register dras över en och samma kam”.59

Att styra samtliga register mot att till exempel arbeta med forskning och samtidigt styra dem mot snabb återkoppling till vårdenheterna är inte något som fungerar för alla register. Liknande resonemang har lyfts i ett remissvar på rapporten Översynen, där det framkommer att forskningen tjänar på en ökad nationell styrning av registren, medan det systematiska och lokala utvecklings- och kvalitetsarbetet snarare tjänar på en tydligare styrning nerifrån- och upp.60

3.2Täckningsgrad som indikation på kvalitet

För att kvalitetsregistren ska komma till avsedd användning krävs att det finns korrekta uppgifter att hämta ur registren. Eftersom det är frivilligt för vårdenheter att använda register krävs att dessa ser det som meningsfullt att registrera uppgifter. Riksrevisonens granskning visar tydligt att denna upplevelse av meningsfullhet är kopplad till möjligheterna att använda informationen ur registren för den egna verksamheten på lokal nivå.

Ett mått som används för att mäta kvaliteten i kvalitetsregistrens data är att ta reda på hur stor del av patienterna som ingår i registret, det vill säga registrets täckningsgrad. Hög täckningsgrad används därför som en central indikation på god kvalitet på data. Täckningsgraden varierar mellan olika typer av register och mellan olika vårdområden. I de psykiatriska kvalitetsregistren varierade exempelvis täckningsgraden mellan noll och 70 procent år 2010.

Revisionsrapporter från några landsting som Riksrevisionen tagit del av pekar på bristande registrering. En revisionsrapport gjord 2012 inom området

58Intervju med registerhållare 2012-10-01.

59Intervju med registerhållare 2012-06-27, 2012-10-01.

60Yttrande Dnr LiU-2010-01941

RIKSREVISIONEN 33

54

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

demenssjukdomar i Region Skåne visar att cirka hälften av enheterna som undersöktes, inte regelbundet registrerade i kvalitetsregistret Svenska demensregistret. En annan revisionsrapport gjord 2011 i Norrbottens läns landsting visar på liknande resultat när det gäller kvalitetsregistret Rikshöft. Landstingets ortopedverksamhet började sitt deltagande i Rikshöft 2009, men tillämpningen av rutiner för registrering av uppgifter till registret har inte fungerat tillfredsställande.61

I kvalitetsregisteröverenskommelsen mellan staten och Sveriges kommuner och landsting har konkreta mål för registrens täckningsgrad satts upp för den period som satsningen pågår, dvs. 2012–2016. Exempelvis ska 60 procent

av de nationella kvalitetsregistren ha en täckningsgrad på minst 80 procent vid utgången av 2013 och 80 procent av de nationella kvalitetsregistren ha en täckningsgrad på minst 80 procent vid utgången av 2016.

Täckningsgraden mäter dock endast förekomsten av registrering i nationella kvalitetsregister. Däremot säger en hög täckningsgrad inte något om hur registerdata används i verksamheternas systematiska och fortlöpande utveckling och säkring av vårdens kvalitet.62 Återigen visar sig nyckeln ligga hos den vårdpersonal som ska sköta registreringen och vilka incitament de har att utföra detta arbete.

Hög täckningsgrad säger heller inget om kvaliteten i de data som registreras. I ett remissvar på Översynen påpekades till exempel att flera av de laboratorievariabler som används i flertalet register saknar tillräckligt god mätnoggrannhet.63 I en sammanställning som Sveriges kommuner och landsting har gjort av vissa uppgifter som hämtats från

nationella kvalitetsregister förs en liknande diskussion. Skillnader mellan resultat för olika landsting och för olika kliniker kan bero på både olika provtagningsrutiner hos klinikerna men också på att laboratorier använder olika analysmetoder.64 Skillnader kan alltså handla om hur man mäter snarare än faktiska skillnader i hur patienter behandlas. I ett mail till Riksrevisionen i oktober 2013 menar en företrädare remissinstansen vidare att kvaliteten på registreringen av laboratoriedata är ”av så låg kvalitet att de inte är (eller borde

61Revision Region Skåne, Demenssjukdomar, BDO Consulting Group AB, 2012, s.19. och Rinander, Hans och Markstedt, Fredrik (2011). Landstingets följsamhet till nationella riktlinjer och rutiner för höftfrakturer. Norrbottens läns landsting. Revisionsrapport PwC.

62Intervju med tjänsteman på Socialstyrelsen 2012-12-19.

63Equalis AB, Yttrande med anledning av ”Översyn av de nationella kvalitetsregistren. Guoldgreuvan

i hälso­ och sjukvården. Förslag till gemensam satsning 2011–2015, Uppsala 2011-03-14. Equalis AB drivs som ett aktiebolag med Sveriges Kommuner och Landsting (52%), Institutet för Biomedicinsk Laboratorievetenskap (24%) och Svenska Läkaresällskapet (24%) som ägare. Equalis arbetar för att höja kvaliteten av de undersökningar som används som underlag för diagnos och behandling inom hälso-och sjukvården.

64Sveriges kommuner och landsting (2012) Kvalitetsindikatorer i hälso­ och sjukvården – ett komplement till Öppna jämförelser från ett urval kvalitetsregister 2012, s. 61–62.

34 RIKSREVISIONEN

55

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

vara) publiceringsbara ur vetenskaplig synvinkel, eftersom det till exempel saknas spårbarhet till använd mätmetod”.65

3.3Försök att öka registreringen genom ekonomiska incitament

Uppföljningen och användningen av kvalitetsregister har varit mindre omfattande inom bland annat äldrevården, psykiatrin och primärvården. I syfte att öka täckningsgraden och förbättra datakvaliteten har staten därför kopplat stimulansbidrag till mål om bland annat ökad täckningsgrad inom äldre- och psykiatriområdet. Tabell 2 nedan visar att det rör sig om avsevärda belopp och att huvuddelen används för att stimulera landstingen att registrera.

Utöver detta förekommer det att landstingen själv prestationsersätter registreringen i kvalitetsregistren för att få upp täckningsgraden. Andel patienter i register är något som en del landsting har som mål i sina vårdprogram. I vissa landsting, däribland Stockholm, är belöning eller vite med hänsyn till täckningsgrad en del av det målbaserade programmet.66

Tabell 2. Medel direkt till registren respektive medel för prestationsersättning

    Medel direkt till registren   Prestationsersättning
             
  Kvalitets­     Kvalitets­    
  register­ Äldre­ Psykiatri­ register­ Äldre­ Psykiatri­
  överens­ överens­ överens­ överens­ överens­ överens­
  kommelse kommelse kommelse kommelse kommelse66 kommelse
2012 165 622 000 27 000 000 0 0 210 000 000 100 000 000
             
2013 188 535 000 28 000 000 0 2 500 000 265 000 000 100 000 000
             
Totalt     409 157 000     702 500 000
             

Källa: Riksrevisionens bearbetning.

3.3.1Äldrevården

Parallellt med kvalitetsregisteröverenskommelsen har staten och Sveriges kommuner och landsting ingått en överenskommelse om sammanhållen vård

65E-brev till Riksrevisionen från Equalis VD, 2013-10-24.

66Anell, Anders (2010). Värden i vården – en ESO-rapport om målbaserad ersättning i hälso- och sjukvården. Rapport till Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi. 2010:7.

67Inom äldreöverenskommelsen går ersättning dessutom till andra kvalitetshöjande insatser, såsom till exempel utvecklingsledare. Eftersom dessa insatser inte direkt handlar om kvalitetsregister finns de inte med i tabellen när det gäller prestationsersättningen för överenskommelsen.

RIKSREVISIONEN 35

56

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

och omsorg om de mest sjuka äldre (härefter kallad äldreöverenskommelsen).68 Regeringen har sammanlagt avsatt 4,3 miljarder kronor under mandatperioden för att förbättra vården och omsorgen om de mest sjuka äldre. Som framgår

av tabell 2 är 290 miljoner kronor under 2013 kopplade till prestations- och resultatbaserade mål att registrera i fyra kvalitetsregister inom äldreområdet (Svenska palliativregistret, Senior alert och sedan 2011 Svenska demensregistret och Svenskt register för beteendemässiga och psykiska symtom vid demens). Pengarna fördelas enligt en prestationsbaserad modell och utbetalas till de huvudmän som uppfyller på förhand bestämda krav.

Statskontoret har fått i uppdrag att följa upp äldreöverenskommelsen. Hittills har Statskontoret publicerat fyra rapporter. Uppföljningarna visar att den prestationsbaserade ersättningen har gett vissa resultat, åtminstone sett till att spridningen av de fyra kvalitetsregistren har ökat.69 Dock visar de två senaste uppföljningarna att registren inte i någon större utsträckning används till att löpande och mer systematiskt följa upp vård- och omsorgsenheters resultat.70 Statskontoret menar att det finns en risk för att det blir alltför stort fokus på att registrera när prestationsersättningen ensidigt är kopplad till registrering. Processen att ta steget vidare och att börja vidta åtgärder baserade på gjorda registreringar samt att följa upp verksamheten riskerar därmed att avstanna.71 I de intervjuer som Statskontoret genomfört med ansvarig chefer och personal framkommer även att man inte fullt ut ser sambanden i praktiken mellan

registrering och de möjligheter till förbättringsarbete som kvalitetsregistren ger.72

Bara för att en huvudman har anslutit sig till registret innebär det inte heller per automatik att vårdenheter påbörjat registreringen. Därför bör prestationsersättningen enligt Statskontoret ta sikte på användningen av kvalitetsregistren och om möjligt även kopplas till resultat.73 Av denna anledning är de medel som avsatts i 2013 års överenskommelse kopplade till krav och mål för en ökad lokal användning av register. Den användning som

prestationsersätts är dock begränsad till vissa avgränsade åtgärder. Ett exempel rörande Svenska palliativregistret är att de kommuner och landsting vars

68Socialdepartementet (2012) Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

– Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2013.

69Statskontoret 2011:29. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre. Uppföljning av överenskommelsen mellan regeringen och SKL. Delrapport 2, s. 8.

70Statskontoret 2012:35 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre­ uppföljning av överenskommelsen mellan regeringen och SKL. Delrapport 3, s. 9–10, och Statskontoret 2013:16

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre, uppföljning av överenskommelsen mellan regeringen och SKL. Delrapport 4, s. 65–66.

71Statskontoret 2011:29. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre. Uppföljning av överenskommelsen mellan regeringen och SKL. Delrapport 2, s. 65.

72Statskontoret 2012:35, Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre, uppföljning av överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting. Delrapport 3, s. 103.

73Ibid., s.10.

36 RIKSREVISIONEN

57

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

utförare har förbättrat sin vård och omsorg i livets slutskede ”med i genomsnitt fem procent för fyra indikatorer i resultatspindeln som rör brytpunktsamtal, smärtskattning, munhälsa och ordination av injektionsmedel mot ångest” får dela på 50 miljoner kronor.

Statskontoret pekar också på att den prestationsbaserade ersättningen medför särskilda risker för felrapportering. I delrapport 1 och 2 konstaterade Statskontoret att kvalitetssäkringen av inrapporterade uppgifter har brustit. Därför är det viktigt att kvalitetssäkra inrapporterade uppgifter, men enligt Statskontorets uppföljning från 2013 är rutinerna för kvalitetssäkring fortsatt svaga hos de aktuella registren.74 Hur prestationsersättningen utformats kan utöver detta minska stimulanseffekten eftersom det bland annat inte finns några garantier för att ersättningen går tillbaka till den registrerande enheten.

3.3.2Psykiatrin

Psykiatriöverenskommelserna mellan staten och Sveriges kommuner och landsting för 2012 och 2013 föregicks av en stor statlig psykiatrisatsning som pågick mellan 2007 och 2011. Psykiatriöverenskommelserna, som slutits för åren 2008–2013, är strategiska långsiktiga satsningar för att uppmuntra, stärka och intensifiera landstingens och kommunernas utvecklingsarbete för personer med psykisk ohälsa. Statskontoret har även utvärderat psykiatrisatsningen. Socialstyrelsen har haft i uppdrag att utvärdera den prestationsbaserade ersättningen i psykiatriöverenskommelserna.

Vid psykiatrisatsningens början fanns det svårigheter att engagera psykiatrin i arbetet med de fyra kvalitetsregister som då fanns. Enligt Socialstyrelsen

berodde det på att verksamheterna inte uppfattade syftet med kvalitetsregistren, att de upplevde registreringsarbetet för detaljrikt och svåröverskådligt samt

att verksamheterna inte såg nyttan för det lokala arbetet. Mängden variabler och att de ibland ansågs svårtolkade och oprecisa, sågs också som ett problem. Ett annat problem var att personal tyckte att register endast tjänade registerhållarens forskningsintresse och att registerhållaren inte var tillräckligt förankrad i verksamheten.

Socialstyrelsens bedömning var att det låga deltagandet inte i första hand berodde på bristfällig kunskap om kvalitetsregistren utan det faktum att registren inte kunde skapa omedelbar praktisk nytta i vardagsverksamheten.75

74Statskontoret 2013:16, Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre, uppföljning av överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting. Delrapport 4, s. 9.

75Socialstyrelsens skrivelse (2007) Nationella kvalitetsregister inom psykiatri – Socialstyrelsens förslag till utveckling.

RIKSREVISIONEN 37

58

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

Även i Statskontorets utvärdering framhävs vikten av att kvalitetsregistren förankras hos personalen och ledningen.76

År 2012 fick de landsting som kunde visa att 75 procent av deras kliniker registrerar i psykiatriska kvalitetsregister dela på 100 miljoner kronor. För att räknas som en registrerande klinik räckte det att kliniken gjort en enda registrering under året. Trots detta lågt satta mål var det inte ens hälften av landstingen som bedömdes uppfylla det.77

Anledningen till det dåliga resultatet var ”tekniska svårigheter” avseende en gemensam it-portal för de psykiatriska registren.78 Sveriges kommuner och landsting bedömde att den gemensamma tekniska plattformen för de

psykiatriska registren inte levde upp till ”framtida behov av utveckling”79 och i april 2013 togs beslut om att inte göra ytterligare investeringar i den.80 Arbete pågår nu för att föra över registren till en annan befintlig teknisk plattform.

I 2013 års psykiatriöverenskommelse tillförs ytterligare 100 miljoner kronor till landsting som registrerar i åtta psykiatriska kvalitetsregister. Pengarna fördelas till de landsting som uppfyller följande krav:

ŸŸhar registrerat minst 50 procent av patienterna i relevant psykiatriskt register,

ŸŸvisar att 50 procent av patienterna som registrerats i två av registren har fått en uppföljning av sin läkemedelsbehandling.

3.4Statens satsningar påverkar landstingens styrning

De stora satsningarna på kvalitetsregister sänder signaler till landstingen att detta är något staten tycker är viktigt. Satsningarna får därför konsekvenser för landstingens prioriteringar. Flera landsting använder själva incitamentsstyrning utöver de statliga prestationsersättningarna för att få vårdverksamheter att registrera i kvalitetsregister.

Enligt en ESO-rapport publicerad 2010 hade nio landsting nyckeltalet andel diabetespatienter registrerade i Nationella diabetesregistret som mål i sina program.

76Statskontoret 2012:24 Statens psykiatrisatsning 2007–2011 – slutrapport.

77Socialstyrelsen 2012, Överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och landsting om stöd riktade till insatser inom området psykisk ohälsa 2012 – Socialstyrelsens bedömning av kommunerna och landstingens uppfyllande av grundkraven och prestationsmålen i överenskommelsen, Dnr 42846/2012

78Socialdepartementet (2012) Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2013, överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och landsting, s. 17

79www.kvalitetsregister.se/nyheter/om-flytten-av-psykiatriregistren/requa (hämtad 2013-11-04)

80Beslut 2013-04-26

38 RIKSREVISIONEN

59

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

Ersättning med hänsyn till täckningsgrad förekom också i nio landsting. I till exempel Halland fanns det enligt rapporten en målsättning att täckningsgraden ska vara minst 80 procent. Om så inte var fallet justerades den fasta ersättningen nedåt. I andra landsting, däribland Stockholms läns landsting,

är belöning eller vite med hänsyn till täckningsgrad en del av ett målbaserat vårdprogram.

Det förekommer också att landstingen har registrering i nationella kvalitetsregister som krav när de skriver avtal med vårdgivare. Enligt Norrbottens läns landstings gemensamma regler och riktlinjer för 2011, antaget av landstingsstyrelsen,

anges till exempel att det är ”obligatoriskt för samtliga kliniker och vårdcentraler att medverka i, och praktiskt utnyttja, de register som finns tillgängliga inom respektive verksamhet/område” och att nationella och regionala kvalitetsregister ska ”användas aktivt i verksamhetsuppföljningen i alla delar av hälso- och sjukvården för att främja mätbaserad och lärandestyrd verksamhetsutveckling”.81

3.5Prestationsersättning behöver inte leda till hög användning

Riksrevisionen kan konstatera att prestationsersättning av registrering i syfte att öka täckningsgraden inte automatiskt påverkar den grundläggande ambitionen med kvalitetsregister, att använda registren för att systematiskt utveckla och säkra vårdens kvalitet på ett sätt som vårdgivarna finner meningsfullt. Snarare riskerar prestationsersättning att leda till att det kan uppstå tvivel om datas tillförlitlighet och i värsta fall att datakvaliteten sjunker. Med låg tillförlitlighet blir registren svåra att använda för statistik, uppföljning och styrning.82

Att verksamheter har en hög täckningsgrad men inte använder uppgifter ur registren för det lokala kvalitetsarbetet visas i landstingsrevisioner, till exempel inom området demenssjukdomar i Region Skåne och inom höftfrakturer

i Norrbottens län. 83 Socialstyrelsen har tidigare utvärderat effekterna av stimulansbidrag för nationella handlingsplaner för psykiatri, primärvård och äldreomsorg. En lärdom var att stimulansbidragen inte får de effekter som var tänkta:

”Vi ser ju också att det finns risk för suboptimeringar, och man gör saker för att få pengar men sen gör man inte så mycket mer. Jag ser det som en stor risk.”84

81Norrbottens läns landsting (2013) Landstingets gemensamma regler och riktlinjer, s. 150.

82Rosén, Måns (2010) Översyn av de nationella kvalitetsregistren: Guldgruvan i hälso­ och sjukvården

– förslag till gemensam satsning 2011–2015, s. 152–153.

83Revision Region Skåne, Demenssjukdomar, BDO Consulting Group AB, 2012, s.19. och Rinander, Hans och Markstedt, Fredrik (2011). Landstingets följsamhet till nationella riktlinjer och rutiner för höftfrakturer. Norrbottens läns landsting. Revisionsrapport PwC.

84Intervju med tjänsteman på Socialstyrelsen 2012-12-19.

RIKSREVISIONEN 39

60

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

Prestationsbaserad ersättning för registreringar, vare sig de betalas ut av stat, landsting eller kommun, handlar om att påverka landstingens och kommunernas prioriteringar.85 Det finns dock en fara att landstingens och statens prestationsersättningar för att stimulera till registrering inte endast bidrar till bättre täckningsgrad utan också ger upphov till oönskade prioriteringar, eller undanträngningseffekter.

Satsningarna på att öka täckningsgraden genom prestationsersättningar kan innebära att data anpassas efter det som prestationsersätts. Detta kan i sin tur innebära att datakvaliteten blir sämre vilket gör att registren blir svåra att använda för statistik, uppföljning och styrning.86 Med de effektmål som är

uppsatta i kvalitetsregisteröverenskommelsen riskerar hög täckningsgrad att bli ett ändamål i sig och inte gynna nationella kvalitetsregisters primära syfte, att säkra och utveckla kvaliteten i vården.

Åtskilliga forskare har studerat införandet av mätsystem och prestationsersättningar inom sjukvården. Det finns många kända problem. Exempelvis konstateras i en studie av mätsystem i den brittiska sjukvården att måluppfyllelsen ökade inom en rad områden efter införandet men att systemet gav upphov till så kallat strategiskt beteende.87 Även målformuleringarna i ett system kan påverka människors kreativitet mot att styra siffrorna istället för att förbättra metoderna.88 En annan iakttagelse är att när incitamentsstrukturer, exempelvis i form av prestationsersättningar, byggs in i styrsystem tenderar detta att förvärra problemen.89

Riksrevisionen har i granskningen funnit att stimulansmedel kan öka registreringen i kvalitetsregister, men att styrsignalen också kan leda till oönskade bieffekter. En läkare från primärvården berättar till exempel om en verksamhet som får 3 000 kronor för en registrering per patient i ett demensregister samt 800 kronor om personalen gör en genomgång av patientens läkemedel. Eftersom en läkemedelsgenomgång tar mer tid (med tanke på att många äldre tar många läkemedel) ger det konstiga styrsignaler. På den intervjuade läkarens klinik fick personalen dessutom påbud om att registrera redan avlidna patienter, för att få mer ersättning.

85Statskontoret 2011:22 Tänk efter före. Om viss styrning av kommuner och landsting. s. 76.

86Rosén, Måns (2010) Översyn av de nationella kvalitetsregistren: Guldgruvan i hälso­ och sjukvården

– förslag till gemensam satsning 2011–2015, s. 152-153.

87Bevan och Hood (2006) Have targets improved performance in the English NHS? British Medical Journal, 332:419-22.

88Seddon, John (2010). Bort från styrning och kontroll – omvärdering av lean service, Lund: Studentlitteratur, s. 94.,och Stigendal, Lars (2010) Effektiv styrning – en rapport om system och processbaserad styrning i offentlig sektor. Bearbetad version av rapporten Styrning för ökad effektivitet, Verva 2007:12.

89De Bruijn, Hans (2007). Managing performance in the public sector. Routledge: New York.

40 RIKSREVISIONEN

61

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

Liknande resonemang kom också upp i Riksrevisionens fokusgruppsdiskussioner. Till exempel menade läkare där att man fokuserar mer på hur mycket pengar som verksamheten får in genom registreringarna än att i första hand ta hänsyn till patienternas behov. Styrsignalen som stimulansmedel ger kan därmed innebära oönskade och irrationella prioriteringar i verksamheterna. En annan läkare, som också är registerhållare, beskriver hur arbetet med att öka antalet registreringar har inneburit att annat kvalitetsarbete har fått stå tillbaka. Att

ge ekonomisk ersättning till vårdenheter som registrerar riskerar i sådana fall att leda till att läkare prioriterar annorlunda än vad de skulle ha gjort utan

stimulansmedel. Till exempel kan det bli så att bara vissa patienter registreras i registren.

Ytterligare ett problem med att för starkt styra mot registrering är att det kan leda till strategiskt beteende. Läkaren från primärvården berättar om ett tillfälle då en läkare gjort den egna bedömningen att en specifik patient med klinisk stroke inte skulle behandlats enligt riktlinjerna. Bedömningen grundade

sig på patientens övriga hälsotillstånd, och läkarens bedömning var att patientens tillstånd skulle försämras av behandlingen som rekommenderades i riktlinjerna. En registrering i kvalitetsregistret skulle då innebära att det skulle se ut som att kliniken var dålig på att följa riktlinjer. Läkaren gav därför patienten diagnosen yrsel eftersom patienten då inte behövde läggas in i registret och behandlas enligt riktlinjerna.

Strategiskt beteende behöver dock inte bara uppstå till följd av ekonomiska incitament. Strategiskt beteende hos vårdgivarna kan också skapas av offentliggörandet av uppgifter ur kvalitetsregistren i exempelvis öppna jämförelser. Det finns exempel på sjukhus som avdelat särskilda tjänster för att mata in uppgifter i registren för att på så sätt åstadkomma bättre resultat i kvalitetsregistermätningar. Sådana förbättringar, som förstås bygger på den ökade registreringen och inte på förändringar i vården, är naturligtvis inget framgångsmått utan riskerar att snedvrida arbetet för ökad kvalitet. Myndigheten för Vårdanalys menar att när indikatorer publiceras i Öppna jämförelser ökar användningen för andra syften än för förbättringsarbete, vilket ökar sannolikheten för manipulering. I rapporten hänvisar de till forskning som visar att manipuleringen ökar när indikatorerna används för

prestationsbaserade ersättningssystem. Att synliggörandet av skillnader mellan olika enheter eller landsting skulle leda till faktiska förbättringsåtgärder finns det dessutom inte mycket belägg för.90

90Vårdanalys 2012:4. Grönt ljus för Öppna jämförelser? – Vårdanalys utvärdering av Öppna jämförelser inom hälso­ och sjukvården; Lindgren, Lena (2:2012). Öppna jämförelser. Ett styrmedel i tiden eller ”Hur kunde det bli såhär”?. FoU i Väst, s. 22.

RIKSREVISIONEN 41

62

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

3.6Slarvig uppgiftshantering

Datainspektionen genomförde 2010 en bred granskning av hälso- och sjukvårdens kvalitetsregister efter indikationer på problem som otydlig organisation och bristande kunskap om patientdatalagen. Granskningen tog upp problem med ofullständig information till patienterna, otillräcklig säkerhet när användarna tar del av uppgifterna via Internet, felaktig användning av uppgifterna, utebliven gallring av uppgifter och otydlig organisation. Många registerstyrgrupper och sjukvårdshuvudmän hade inte varit medvetna om ansvarsförhållandena. I maj 2010 visade Datainspektionen till exempel att två kvalitetsregister hade använt patientuppgifter för att marknadsföra en privat insamlingsfond och bjuda in till informationsaktiviteter. 118 000 personers uppgifter hade använts för detta syfte.

Datainspektionen konstaterade också att vårdgivare i stor utsträckning lämnar ut personuppgifter till kvalitetsregister utan att veta vem som tar emot patienternas uppgifter och ansvarar för den fortsatta hanteringen. Det strider mot både bestämmelser om sekretess och grundläggande krav i personuppgiftslagen. I Riksrevisionens intervjuer och fokusgrupper har det också framkommit uppgifter om felaktig hantering av personuppgifter. Patienter som deltagit i ett nationellt kvalitetsregister hade – på basis av

uppgifter som registrerats i registret – blivit tillfrågade om de ville delta i en forskningsstudie, vilket hade upplevts som integritetskränkande.

I Datainspektionens årsrapport för 2012 framkommer också att vården fortfarande är dålig på att följa patientdatalagen. Till exempel var det ingen av de granskade vårdgivarna som uppfyllde sina skyldigheter mot patienterna fullt ut när det gäller möjligheten att spärra uppgifter. I riksdagens betänkande angående den nya patientdatalagen underströk Socialutskottet att lättare tillgänglig patientinformation och ett smidigare utbyte av patientuppgifter ställer ökade krav på hur informationen hanteras så att patientens integritet inte hotas. Utskottet ansåg därför att det är mycket viktigt att ha patientens behov av skydd för sin integritet i åtanke eftersom detta är avgörande för

om patienten ska välja att delta. Det är riksdagens mening att skyddet för patientens integritet alltid måste komma i första rummet. Riksrevisionen vill peka på att det alltså finns en inneboende spänning mellan strävan efter tillgänglig information för att kunna bedriva en god vård och strävan efter att skydda den personliga integriteten.

42 RIKSREVISIONEN

63

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

3.7Sammanfattande iakttagelser

Rapporten Översynen pekade på att ekonomiska incitament kan leda till oönskade bieffekter och att uppgifter ur kvalitetsregister förvrängs.

Omfattningen av undanträngningseffekter och eventuell manipulation och strategiskt beteende är – liksom många andra aspekter inom vården – mycket svår att uppskatta eller mäta. Riksrevisionen har dock sett tecken på strategiskt beteende i vården som, oavsett omfattning, är värda att ta på allvar. Risken för sådant strategiskt beteende har också lyfts fram i forskning och i Statskontorets uppföljningar av äldreöverenskommelserna. Människors kreativitet kan i sådana sammanhang koncentreras på att styra siffrorna istället för att förbättra metoderna. Sådana incitamentstrukturer kan också ge upphov till oönskade prioriteringar eller undanträngningseffekter. Offentliggörandet av enskilda klinikers och sjukhus resultat kan också skapa oönskade effekter när variabler från kvalitetsregistren används i öppna jämförelser. När sådana variabler publiceras i öppna jämförelser kan användningen för andra syften än för förbättringsarbete öka, vilket kan leda till att variablerna manipuleras för att visa upp ett bättre resultat.

Inom samhällsvetenskaplig forskning finns det en diskussion om att fokus på ett antal specificerade och mätbara variabler inte leder till ökad ”performance” utan riskerar att skapa ”conformance” istället, det vill säga följsamhet till de valda mätenheterna snarare än följsamhet till intentionen i den policy som

är tänkt att styras mot. Variablerna är visserligen lätta att mäta, men fångar inte det slutliga målet med satsningen – i det här fallet bättre vård. Det finns alltså en fara för att de lokala vårdverksamheterna arbetar för att optimera uppfyllandet av utvärderingskriterierna, och att staten i slutändan inte kan veta vilket samband utvärderingskriterierna har med förbättrade resultat i verksamheten. Detta blir i så fall ett självrefererande system utan koppling till verkligheten.

RIKSREVISIONEN 43

64

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

44 RIKSREVISIONEN

65

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

4Orsaker till problemen

Riksrevisionens utgångspunkt i denna granskning är kvalitetsregistrens grundläggande syfte att bidra till kvalitetsutvecklingen i vårdverksamheten. Det är naturligtvis även önskvärt att registren går att använda för andra angelägna ändamål. Som framgått av rapporten så här långt är en förutsättning för all användning av registren att de håller en rimligt hög täckningsgrad samt att datakvaliteten är tillräcklig. Eftersom registreringen sköts av personalen på

de enskilda vårdenheterna och deras incitament att fullgöra denna uppgift i hög grad förefaller hänga på uppfattningen av registrens nytta för den egna verksamheten är det Riksrevisionens slutsats att nyckeln till framgång hänger på möjligheterna att använda kvalitetsregistren i de lokala vårdverksamheterna.

År 2013 fanns det 106 nationella kvalitetsregister och registerkandidater som sinsemellan har olika syften. Hur de används, och vilket engagemang och behov av register som finns lokalt i de olika verksamheterna i landet skiljer sig åt markant, att döma av de underlag Riksrevisionen tagit del av och av vad som sagts i de fokusgrupper med läkare och sjuksköterskor som

Riksrevisionen genomfört. I likhet med forskning som gjorts om användningen av kvalitetsregister verkar det vara så att vissa aktörer deltar aktivt, andra passivt, en del försöker påverka och förändra verktyget, och ytterligare andra motsätter sig användning.91 Olika aktörer förhåller sig alltså till de olika kvalitetsregistren på en mängd olika sätt. Lokala förutsättningar i fråga om allt från bemanning, ekonomi, organisation, arbetsmiljö, chefers engagemang i kvalitetsfrågor, och lokala administrativa rutiner för lokala lednings- och uppföljningssystem, har inverkan på hur registren tas emot lokalt.

Vid genomgången av landstingsrevisorernas rapporter framkom några övergripande skäl till att registrering inte gjordes. I fallet Region Skåne och Svenska demensregistret var de vanligaste orsakerna till att registreringen inte gjordes att det var ”komplicerat” eller ”tidsödande” att registrera. Ytterligare förklaringar var att personalen tvivlade på värdet av registren eller att de kände tveksamhet inför ”det ständiga registrerandet av allt och alla”. Ett par intervjuade ifrågasatte vem som egentligen hade nytta och glädje av registret i

sin nuvarande form. I revisionsrapporten från Landstinget i Dalarna som gäller registret Senior alert framförs att känslan av bristande kunskap om registret

91Jämför Lars H Hansen och Katerina Adam (2004) Från forskningsprojekt till kvalitetsverktyg

– En professions­ och organisationsstudie av de nationella medicinska kvalitetsregistren.

Arbetslivsrapport nr 2004:22.

RIKSREVISIONEN 45

66

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

skapade ett motstånd hos personalen att registrera. Att personalen uppfattade att motivet till att registret infördes på vårdenheten egentligen bara var den ekonomiska ersättningen som utgår för registrering minskade engagemanget ytterligare och förhindrade att personalen fick insikt om vilka möjligheter till bättre patientsäkerhetsarbete som finns när man registrerar och använder uppgifter från Senior alert.

Översynen pekade på vårdpersonalens okunskap om uppföljning och omedvetenhet om att uppföljning är en del av kvalitetsarbetet som orsaken till låg användning. I detta kapitel diskuteras närmare vad orsakerna till den relativa oviljan att använda registerdata i den lokala kvalitetsutvecklingen kan vara. Riksrevisionen identifierar fem hinder för att registren ska skapa ett mervärde lokalt: 1) ökande administrativ börda, 2) att kvalitetsregister inte passar all verksamhet, 3) att innehållet inte passar alla professioner, 4) att register inte får användas i behandling av individuella patienter, och 5) att det finns dåligt med tid, kunskap och intresse för analys av de data som genererats.

4.1Administrativ börda

Ökande administration inom vården är ett sedan länge väl känt problem.92 Informationsstrukturutredningen pekade redan 1991 på att ”hantering av blanketter och att samma uppgifter måste registreras flera gånger […] medför onödiga kostnader, tidsspillan och ökade felmöjligheter”. Socialstyrelsen konstaterade 2009 att dubbelregistrering i patientjournal och i kvalitetsregister tillsammans med undermåliga tekniska lösningar för registrering innebar ”stora risker för att vårdpersonalen och, till sist, även huvudmännen

slår bakut”, något som de också menade till viss del redan inträffat. Dubbelregistreringen skapar frustration hos de som utför registreringen och utgör en kostnad i arbetstid för landstingen. I remissvaren på Översynen lyfte också Vårdförbundet fram faran för en ”administrativ infarkt”.93

Problemet med dubbelregistrering i dagens kvalitetsregistersammanhang innebär att en och samma uppgift behöver matas in i både journalsystemet och kvalitetsregistret. Att lösa problemet med dubbelregistrering är ett långsiktigt arbete. Inom ramen för kvalitetsregisteröverenskommelsen för åren 2012–2016 finns ett tydligt fokus på att lösa problemen med dubbelregistreringen. Det finns dock många svårigheter med detta arbete, bland annat att det finns många olika it-system i vården och att det saknas en gemensam terminologi.

92Forsell, Anders – Ivarsson Westerberg, Anders (2011). Den osynliga och kostsamma administrationen, s. 13,i Nilsson Göran (red.). Ekonomistyrningshandboken, Stockholm: Bonniers Business Publishing.

93Vårdförbundet 2011-03-09 Remissyttrande över rapporten Guldgruvan i hälso­ och sjukvården, en översyn av de nationella kvalitetsregistren.

46 RIKSREVISIONEN

67

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

De 106 olika nationella kvalitetsregistren och registerkandidaterna bygger på 14 olika it-system. Patientjournalerna som används i de olika landstingen bygger till stor del på sex olika it-system, även om det finns ett antal andra vårddokumentationssystem som används i vissa landsting.

Kvalitetsregistren innehåller mer strukturerade uppgifter än journalsystemen. Att det råder en brist på enhetlig vårddokumentation i vårdens journalsystem är sedan länge känt. Journalsystemen är inte uppbyggda för att fungera som verktyg för nationell uppföljning. Det är en anledning till att staten både tillåtit och främjat framväxten av kvalitetsregister. Enligt en tjänsteman

på Socialstyrelsen fungerar kvalitetsregistren i praktiken till och med som ett verktyg för staten att implementera nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk i vården, vilket är ett sätt att skapa information som är enhetlig, entydig och jämförbar.

4.2Register passar inte all verksamhet

Ett annat hinder är att kvalitetsregister passar olika bra för olika verksamheter. Många kritiska röster rörande satsningarna på kvalitetsregister har till exempel hörts från primärvården. I primärvården finns, till skillnad från

den högspecialiserade sjukvården, patienter med många olika diagnoser och problem. Läkare inom primärvården menar att problemet med kvalitetsregistren är att de är uppbyggda av och för specialistvården. Primärvården hanterar de flesta grupper av patienter och diagnoser, och

måste därmed registrera uppgifter i många kvalitetsregister. Primärvården har heller inte haft inflytande över utformningen av de register som täcker stora andelar av primärvårdspatienterna. Ofta är det inte en diagnos hos en patient som är i fokus för primärvården utan flera olika. I specialiserad sjukvård, där kvalitetsregistren också har sitt ursprung, är det oftast en diagnos i fokus åt gången. Därmed upplevs kvalitetsregistren inte alltid som användbara för kvalitetsutveckling i primärvården.

Att primärvårdens patienter inte alltid passar in i befintliga kvalitetsregister skapar ofta problem eftersom de inte bidrar till kvalitetsutveckling utan snarare bidrar till den administrativa bördan. En primärvårdsläkare i en av fokusgrupperna uttrycker det som att om de får glädje av registren, det vill säga om vården blir bättre, så kommer personalen inom primärvården också att registrera och även använda resultat från registren. Om man får glädje av registren är dock avhängigt om de ger en meningsfull återkoppling i verksamheten.

RIKSREVISIONEN 47

68

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

4.3Innehållet passar inte alla

En faktor som påverkar den upplevda nyttan av kvalitetsregister, och därmed incitamenten att registrera, är att vissa variabler i kvalitetsregistren inte upplevs spegla ett verkligt behov hos vårdenheterna. En återkommande kritik som riktats mot kvalitetsregister är att registren endast speglar läkarprofessionens kunskapsområde. Bland sjuksköterskor påpekas att det finns mycket annat kvalitetsarbete som man skulle kunna knyta till kvalitetsregistren, men att

det då krävs en breddning av registren, så att det inte bara är de medicinska variablerna som styr. Inom kvalitetsregistersatsningen har befintliga omvårdnadsvariabler i 92 av registren under 2011 kartlagts (register inom mödra- och förlossningsvård samt tandvård var inte inkluderade). Endast 27 av registren innehöll omvårdnadsvariabler.

Kvalitetsregistren har utvecklats så att de numera också ska innehålla patientrapporterade mått. Problemet med att låta register omfatta allt fler variabler är att informationen blir alltför allmänt hållen och därför irrelevant. Informationen kan också bli mer specifik och intressant för till exempel ett visst tillstånd vid en viss sjukdom. Fler variabler innebär dock även ökad administration.

Diskussionen om vad som ska ingå i kvalitetsregister illustrerar att det finns olika behov i vården och att det finns olika tolkningar av vad som är viktiga variabler. Vilka registerdata som upplevs som meningsfulla skiljer sig åt mellan olika vårdområden och mellan olika professioner. De behov som staten och landstingen har behöver inte alltid sammanfalla med vårdverksamheternas behov av information.

Att beslut om registrens utformning ofta fattas långt ifrån vårdverksamheterna upplevs som ett problem hos flera av de läkare och sjuksköterskor Riksrevisionen intervjuat. Vårdverksamheterna känner sig ibland tvingade att registrera i kvalitetsregister som ibland inte passar deras behov och som de har svårt att se nyttan med. Det upplevs svårt att som enskild vårdenhet kunna påverka registrens utformning. Forskning visar också att om personal uppfattar styrmedel som icke sprungna ur den lokala verksamheten, kommer det inte gå att åstadkomma några stora förändringar på organisatorisk och professionell nivå.94 Svensk förening för obstetrik och gynekologi talar i sitt remissvar på Översynen om risken för att det blir ett ”tjänstemannaregister” där de kliniska verksamheterna inte längre har motivation att arbeta med och i registret.

Det finns en uppenbar risk att för många syften och intressenter knyts till registren. Den lokala förankringen är nödvändig för att registrering ska ske.

94Jämför Timmermans, Stefan & Aaron Mauck (2005). ”The promises and pitfalls of evidencebased medicine”, Health Affairs 24(1): s. 18–28.

48 RIKSREVISIONEN

69

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

Det finns en risk att registrering inte görs om uppgifter som ingen i den lokala verksamheten efterfrågar ska samlas in.

4.4Register får inte användas som behandlingsstöd

För att vårdpersonal ska uppleva kvalitetsregister som meningsfulla är det centralt att registren faktiskt kan bidra till en bättre vård i mötet med

patienterna. Kvalitetsregister är dock inte avsedda att användas i samband med beslut om vård och behandling i mötet med patienten.

Samtliga patienter ska registreras i patientjournalen medan det är frivilligt för patienter att delta i kvalitetsregister. Patientjournal och kvalitetsregister har enligt lagstiftningen olika ändamål. Patientjournalen syftar till att ge behandlingsstöd medan kvalitetsregister syftar till kvalitetsutveckling på en aggregerad nivå. Kvalitetsregister ska inte användas för behandlingsstöd därför att de patienter som väljer att inte vara med i kvalitetsregister, eller som vårdas på enheter som valt att inte använda kvalitetsregister, inte ska missgynnas i behandlingen.

I fokusgruppen med sjuksköterskor kom det fram att data från vissa kvalitetsregister trots detta används som underlag för att fatta beslut om behandling i vårdsituationer. Till exempel vid långvarig läkemedelsbehandling utgör berörda kvalitetsregister ett uppskattat verktyg för uppföljning av behandlingen tillsammans med patienten. En sådan användning skapar stor motivation för personalen att registrera – eftersom de ser en direkt nytta för patienten – men strider mot hur kvalitetsregister ska användas enligt lagen. Det finns exempel på hur detta problem undvikits på teknisk väg genom att en databas skapats för informationsöverföring mellan vårddokumentationen och kvalitetsregistret så att det framstår som om uppgifterna är fysiskt åtskilda.

Riksrevisionen kan konstatera att det finns en spänning mellan vad lagen föreskriver och vad professionen vill. Läkare och sjuksköterskor som deltagit i Riksrevisionens fokusgrupper vill att kvalitetsregister ska vara till mer direkt nytta i vårdsituationen för behandling. I de fall där denna nytta upplevs är motivationen att registrera stor. Dock kan det noteras att den personliga integriteten inte är något som läkare och sjuksköterskor spontant tar upp i intervjuer och fokusgrupper. Att patienten deltar frivilligt problematiseras inte i någon större utsträckning. Vid intervjuer på Socialstyrelsen framförs en viss

oro över frånvaron av reflektion kring patientens integritet hos vårdpersonalen. Frågor om personuppgifter inom och mellan hälso- och sjukvården och socialtjänsten håller på att utredas.95

95Dir 2011:111 Förbättrad tillgång till personuppgifter inom och mellan hälso­ och sjukvården och socialtjänsten, mm.

RIKSREVISIONEN 49

70

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

4.5Dåligt med tid, kunskap och intresse för analys

Även i fall där tillräcklig täckningsgrad uppnås kan det konstateras problem när det gäller användningen av registren för det lokala kvalitetsarbetet.

I intervjuerna och fokusgrupperna har det kommit fram att även om vårdverksamheterna faktiskt registrerar uppgifter i olika kvalitetsregister kan det vara svårt att få tillbaka sin egen information. Dessutom tar återkopplingen till vårdenheterna lång tid. Vissa läkare upplever att de bara matar in data

utan att få något tillbaka och det förs inte heller dialog om resultaten mellan kollegor. Låg användning i vårdverksamheterna kan också bero på exempelvis lokala chefers ointresse för resultatet från kvalitetsregistren. En

revisionsrapport, från landstinget i Dalarna gällande registret Senior Alert, visar att vid de flesta anslutna kliniker var det ett fåtal personer som registrerade i registret och inte ens dessa personer upplevde att de kunde registret fullt ut.96 Att registren inte används som det är tänkt får konsekvenser för vårdenheten men i förlängningen också för statens och landstingens informationsbehov. När det gäller Rikshöft tar revisionsrapporten upp att eftersom väldigt lite analysarbete sker med hjälp av uppgifter från registret uppfylls inte syftet att kunna jämföra vården av patienter med höftfraktur mellan olika vårdenheter och att kunna vara en bas för lokal verksamhetsutveckling och kvalitetsarbete.97

Återigen vill Riksrevisionen peka på vikten av att registren fungerar på lokal nivå. Fungerar de inte på den nivån genereras inte uppgifter som kan användas för några ändamål. Att registren ibland upplevs som styrda uppifrån kan skapa problem för legitimiteten hos registren på den lokala nivån.

Vid Riksrevisionens fokusgruppsdiskussioner framkom att kvalitetsregistren i sig inte alltid tillför ny kunskap för verksamhetsutveckling. Deltagarna i fokusgrupperna uppger att personal ute i landstingen ofta redan känner

till vilka problemen är, liksom vilka vårdenheter som åstadkommer goda resultat. Det svåra är att ta till sig den kunskap man redan har och göra något konstruktivt av den. Kvalitetsregister kan skapa en illusion av att kunskapen är mer sann än den man hade innan de redan kända uppgifterna matades in. Registren i sig är inte tillräckliga för att lösa problem och utveckla vården. För

detta krävs också ändamålsenliga incitamentsstrukturer och organisering på de enskilda vårdenheterna.

96BDO Consulting Group AB (2012) Riskbedömning i Landstinget Dalarna. Verksamhetsrevision.

97Rinander, Hans och Markstedt, Fredrik (2011) Landstingets följsamhet till nationella riktlinjer och rutiner för höftfrakturer. Norrbottens läns landsting. Revisionsrapport PwC.

50 RIKSREVISIONEN

71

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

4.6Sammanfattande iakttagelser

Riksrevisionen vill påpeka att dagens tongångar om att vårdpersonal inte använder information för kvalitetsutveckling, och att attitydförändringar i vården behövs för att lösa problemen, i hög grad liknar problem som togs upp i informationsstrukturutredningen 1991. Där konstaterades att

informationshanteringen var lågt prioriterad, och att avsaknaden på motivation berodde på tidigare dåliga erfarenheter av svårtydda data och tabeller som enda resultatet av omfattande registrering. Problemen Riksrevisionen funnit i denna granskning verkar vara djupgående och kända sedan länge.

RIKSREVISIONEN 51

72

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

52 RIKSREVISIONEN

73

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

5Slutsatser och rekommendationer

Kvalitetsregister kan vara ett utmärkt redskap för ett antal olika användningsområden. Från tanken om ett redskap för kvalitetsutveckling och klinisk forskning inom olika vårdområden och medicinska specialiteter har det successivt tillkommit nya idéer om att använda informationen från registren för styrning, uppföljning, utvärdering och jämförelse på olika aggregerade nivåer. Forskning som är det sekundära ändamålet enligt Patientdatalagen har fått en mer framträdande roll. Riksrevisionen konstaterar att det har skett en förstärkning av patientdatalagens sekundära ändamål, i och med statens ökade engagemang.

Riksrevisionen har i denna granskning tagit del av tillgängligt kunskapsunderlag och intervjuat olika aktörer som är inblandade i kvalitetsregisterverksamheten. Det kan utifrån detta material konstateras att de hittillsvarande problemen med att åstadkomma en bred användning av registren i kvalitetsutvecklande syfte i vårdverksamheterna inte förefaller ha minskat. Statens omfattande satsning på att öka registrering och täckningsgrad har enligt Riksrevisionens bedömning inte skapat rätt incitament för vårdverksamheterna att registrera i kvalitetsregister och använda data ur dem

för kvalitetsutveckling. Detta är ett starkt skäl till att ifrågasätta storleken på den statliga satsningen via kvalitetsregisteröverenskommelsen. Viljan att på relativt kort tid få igång en bred registrering, hög täckningsgrad och ökad användning av kvalitetsregistren för flera olika ändamål förefaller snarare motverka statens intention om att vårdenheterna själva ska utforma hur de utvecklar vården. Ett mindre stöd till ett mindre antal register med fokus på professionernas behov hade möjliggjort en mer organisk tillväxt.

Utöver detta vill Riksrevisionen summera sina övriga slutsatser om staten och kvalitetsregistren på följande vis:

ŸŸRiksrevisionens slutsats är att vårdpersonalens incitament att registrera är nyckeln till användbara register. Riksrevisionen gör alltså en annorlunda betoning av problemen med kvalitetsregister än som de presenterades i rapporten Översynen som låg till grund för kvalitetsregisteröverenskommelsen. Riksrevisionens bedömning är att problemen med att kvalitetsregistren bidrar till ökad administration i

vården har underskattats, liksom problemen att vårdenheterna inte ser att uppgifterna som finns i registren är användbara för lokalt kvalitetsarbete,

RIKSREVISIONEN 53

74

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

att registren är allt för styrda uppifrån och att många register är läkardominerade. Att det dessutom blivit ett ökat fokus på forskning i regeringens intentioner och även i satsningarna från och med 2010

förstärker bilden av att vårdverksamheterna inte står i centrum för statens insatser.

ŸŸPrestationsersättningen från staten till landstingen inom äldre- och psykiatrisatsningarna är behäftade med problem. Prestationsersättningen har visserligen lett till ökad registrering, men det betyder inte att användbarheten ökat. Trots de varningar om att använda ekonomiska incitament som utfärdades i rapporten Översynen har staten ändå använt sig av prestationsersättningar. Orsakerna till problem i användningen har inte tagits på tillräckligt stort allvar och prestationsersättningarna kommer inte åt problemets kärna. Riksrevisionen menar att de enskilda klinikerna själva i högre utsträckning bör få bestämma huruvida kvalitetsregister ska vara en del av det egna kvalitetsutvecklingsarbetet, eftersom olika kliniker har olika förutsättningar. Prestationsersättningarna resulterar i att den lagfästa frivilligheten för klinikerna att delta utmanas.

ŸŸKvalitetsregister bidrar med underlag till öppna jämförelser. Här finns det en uppenbar motsättning mellan en rättvisande registrering av god kvalitet och olika vårdgivares intressen att i konkurrens med

andra vårdgivare framstå i god dager. Riksrevisionen anser att man ska vara försiktig när man bygger in denna typ av intressemotsättningar i verksamhetsstyrningen.

ŸŸRiksrevisionen vill också peka på risken att statens omfattande satsningar på kvalitetsregister leder till ett omotiverat stort system med olika

mått som förenklar mätningar av vissa begränsade aspekter av vården, men som inte direkt stärker utvecklingen av vårdkvaliteten i bredare bemärkelse. I val av uppföljningsmått ligger också en styrning eftersom det innebär att vården också anpassar sin verksamhet i enlighet med dessa mått på bekostnad av värden och handlingar som är svårare att mäta. Stora uppföljningssystem är dessutom kostsamma. Riksrevisionen anser därför att den omfattande resursinsatsen från staten kan omprövas.

ŸŸRiksrevisionen vill slutligen uppmärksamma att en grundförutsättning för att nationella kvalitetsregister ska kunna användas är att befolkningen har tilltro till att de uppgifter som registreras används med bibehållen integritet. Registreringen är frivillig för patienten. När patientdatalagen skulle införas underströk Socialutskottet vikten av att ha patientens behov av integritet i åtanke eftersom det är avgörande för att patienten ska välja att delta. Patienternas vilja att delta i registren förefaller tas närmast för given i vården enligt intervjuer, fokusgrupper och informella samtal

som Riksrevisionen haft under granskningen. Tilltron till offentliga institutioner och dess hantering av personuppgifter är unik i Sverige sett ur ett internationellt perspektiv. Detta förhållande kan dock förändras.

54 RIKSREVISIONEN

75

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

Att förtroendet sviktar påverkar också satsningarna som sådana. Om patienterna inte frivilligt ställer upp finns det inga uppgifter att registrera.

5.1Rekommendationer

Utifrån granskningens iakttagelser och slutsatser lämnar Riksrevisionen följande rekommendationer:

ŸŸRegeringen bör överväga att minska omfattningen av statens satsningar genom att göra en analys och prioritering av vilka områden och indikatorer som är viktigast för att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra vårdens kvalitet.

ŸŸRegeringen bör göra en samlad analys av resultaten av prestationsersättningarna. Om prestationsersättningarna inte tydligt bidrar till kvalitetsutveckling i vårdverksamheten bör regeringen ompröva resursinsatsen.

ŸŸRegeringen bör tydliggöra statens framtida ansvar för de nationella kvalitetsregistren. En utgångspunkt kan enligt Riksrevisionen vara ett långsiktigt statligt stöd till utvecklingen av register med en ambitionsnivå motsvarande tiden före kvalitetsregisteröverenskommelsen.

RIKSREVISIONEN 55

76

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

56 RIKSREVISIONEN

77

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

RIKSREVISIONEN GRANSKAR: STATEN OCH VÅRDEN

Tidigare utgivna rapporter från Riksrevisionen

Alla Riksrevisionens tidigare utgivna rapporter finns tillgängliga på

www.riksrevisionen.se

2012 2012:1 Klimatrelaterade skatter – Vem betalar?
2012:2 Svensk klimatforskning – Vad kostar den och vad har den gett?
2012:3 DO och diskrimineringsfrågorna
2012:4 Att styra självständiga lärosäten
2012:5 Besparingar i försvarets materielförsörjning. Regeringens
  genomförandegrupp 2008
2012:6 Regelförenkling för företag – regeringen är fortfarande långt från
  målet
2012:7 Infrastrukturplanering – på väg mot klimatmålen?
2012:8 Citybanans regionala medfinansiering
2012:9 Effektivitetsmätning som metod för att jämföra
  arbetsförmedlingskontor
2012:10 Statens försäljningar av apotek
2012:11 Den nordiska stridsgruppen – Nordic Battlegroup 2011
2012:12 Tandvårdsreformen 2008 – når den alla?
2012:13 Skattekontroll av företag – urval, volymutveckling och uppföljning
2012:14 Trafikverkets upphandling av vägar och järnvägar
  – leder den till hög produktivitet?
2012:15 Staten på spelmarknaden – når man målen?
2012:16 Vem tar ansvar? – Statens tillsyn av information på
  tjänstepensionsmarknaden
2012:17 Godkänd? – Skolinspektionens prövningar av ansökningar från
  enskilda som vill bli skolhuvudmän
2012:18 Bemanningen av marinens och flygvapnets stående insatsförband
2012:19 SBAB – mervärde, mångfald och konkurrens?
2012:20 Statens insatser inom ambulansverksamheten
2012:21 Statens satsningar på transportinfrastruktur – valuta för pengarna?
2012:22 Mer att förenkla! Administration i strukturfondsprojekt
2012:23 Början på något nytt – Etableringsförberedande insatser för
  asylsökande

RIKSREVISIONEN 57

78

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

2012:24 Regeringens redovisning i budgetpropositionen för 2013
  – tydlig och transparent?
2012:25 Den kommunala ekonomin och hållbara offentliga finanser
2012:26 Etablering genom företagande – är statens stöd till företagare
  effektiva för utrikes födda?
2012:27 Utsläppshandel för att begränsa klimatförändringen – fungerar det?
2013 2013:1 Svensk rymdverksamhet – en strategisk tillgång?
2013:2 Statliga myndigheters skydd mot korruption
2013:3 Staten på elmarknaden – insatser för en fungerande elöverföring
2013:4 Mer patientperspektiv i vården – är nationella riktlinjer en metod?
2013:5 Staten på telekommarknaden
2013:6 Ungdomars väg till arbete – individuellt stöd och matchning mot
  arbetsgivare
2013:7 Bostadstillägget och äldreförsörjningsstödet till pensionärer
  – når förmånerna fram?
2013:8 Energieffektivisering inom industrin – effekter av statens insatser
2013:9 Sverige i Arktiska rådet – effektivt utbyte av medlemsskapet
2013:10 På väg ut i världen – statens främjandeinsatser för export
2013:11 Statens kunskapsspridning till skolan
2013:12 Skattekontroll – en fråga om förtroendet för offentlig förvaltning
2013:13 Landsbygdsprogrammet – från jordbruksstöd till landsbygdsstöd?
2013:14 Sjunde AP-fonden – svarar förvaltningen av premiepensionen mot
  spararnas krav?
2013:15 Kränkt eller diskriminerad i skolan – är det någon skillnad?
2013:16 Statens tillsyn över skolan – bidrar den till förbättrade
  kunskapsresultat?
2013:17 Ett steg in och en ny start – hur fungerar subventionerade
  anställningar för nyanlända?
2013:18 Tågförseningar – orsaker, ansvar och åtgärder
2013:19 Klimat för pengarna? Granskningar inom klimatområdet 2009–2013

Beställning: publikationsservice@riksrevisionen.se

58 RIKSREVISIONEN

79

Skr. 2013/14:204

Bilaga 1

STATENS SATSNINGAR PÅ NATIONELLA KVALITETSREGISTER LEDER DE I RÄTT RIKTNING?

Nationella kvalitetsregister skapades ursprungligen av specialistläkare i syfte att öka kunskapsnivån inom det egna specialistområdet. Registren är främst landstingens ansvar och det är frivilligt att använda dem. Den statliga finansieringen av de nationella kvalitetsregistren har ökat markant från och med 2010. Antalet nationella kvalitetsregister som får nationellt stöd genom överenskommelser mellan staten och Sveriges kommuner och landsting har också ökat och är idag 106 stycken.

Riksrevisionen har granskat om statens ökade insatser för att främja utvecklingen av nationella kvalitetsregister skapar rätt incitament för vårdverksamheter att registrera och att använda uppgifter från register för kvalitetsutveckling.

Riksrevisionens övergripande slutsats är att statens omfattande satsningar inte skapar rätt incitament för vårdverksamheterna att använda kvalitetsregister. Viljan att på relativt kort tid få igång en bred registrering, hög täckningsgrad och ökad användning av kvalitetsregistren för flera olika ändamål förefaller motverka statens intention om att vårdenheterna själva ska utforma hur de utvecklar vården.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att överväga en minskad omfattning av statens satsningar, göra en samlad analys av resultaten av de prestationsersättningar som ibland finns kopplade till registren samt tydliggöra statens framtida ansvar för de nationella kvalitetsregistren.

ISSN 1652-6597

ISBN 978 91 7086 329 5 Beställning: www.riksrevisionen.se

publikationsservice@riksrevisionen.se Riksrevisionens publikationsservice 114 90 Stockholm

riksrevisionen

nybrogatan 55, 114 90 stockholm 08-5171 40 00 www.riksrevisionen.se

80

Socialdepartementet

Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 3 april 2014

Närvarande: Statsministern Reinfeldt, ordförande, och statsråden Björklund, Ask, Erlandsson, Hägglund, Borg, Billström, Adelsohn Liljeroth, Björling, Ohlsson, Norman, Attefall, Engström, Kristersson, Elmsäter-Svärd, Ullenhag, Lööf, Enström, Arnholm

Föredragande: statsrådet Hägglund

Regeringen beslutar skrivelse 2013/14:204 Riksrevisionens rapport om statens satsningar på nationella kvalitetsregister

Skr. 2013/14:204

81