Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skogens roll i klimatomställningen och långsiktiga spelregler för biobränsle.
Världens klimat ändras kontinuerligt. Mängden koldioxid i atmosfären har ökat kraftigt under de senaste decennierna, framför allt på grund av att fossila råvaror används som energi och till produkter, men också till följd av ändrad markanvändning. De förändringar som bekräftats av FN:s klimatpanel (Intergovernmental Panel on Climate Change, förkortat IPCC) och svenska forskare vid SMHI är att medeltemperaturen kommer att öka. Frågan är snarast hur mycket. Det är också bekräftat att det är människors agerande som orsakar förändringarna. Det kommer även att innebära kortare snöperioder, mer häftiga regn och i södra Sverige ökar även risken för torka.
Skogen har en betydande roll i de klimatförändringar vi ser runt omkring oss. För att åstadkomma en långsiktig hållbar samhällsutveckling måste vi se de förnybara resurserna som en viktig del i omställningen. Att bruka vår skog på ett aktivt sätt med hög och uthållig skogsproduktion är ett effektivt sätt att bidra till lösningen på de klimatutmaningar vi ser och har framför oss. För att skogen ska vara en viktig del i den samhällsomställning som krävs för att klara de mål vi har satt upp, måste skogen skötas på ett uthålligt sätt. Skogen måste ha god virkesavkastning, vara en bas för levande landsbygd och naturnära turism, samtidigt som naturvärden värnas och vårdas. Den största klimatnyttan uppnår vi om vi brukar våra skogar på ett aktivt och ansvarsfullt sätt för framtida generationer.
Privata och offentliga skogsägare, har en viktig roll att fylla i detta arbete. Genom utbildning får skogsägarna och förvaltarna väl underbyggda beslutsunderlag för att tillväxtmöjligheterna på fastigheterna ska tas tillvara samtidigt som hänsyn tas till miljö och sociala aspekter. Men även samhället har en viktig roll att fylla genom att skapa goda förutsättningar för konkurrenskraftig utveckling av skogsbruket, skogsproduktion och bioenergi. En sammanhållen politik där förnyelsebara råvaror gynnas, för ett hållbart samhälle med minsta möjliga klimatbelastning. Även forskning och utvecklingsinsatser inom flera områden behövs till exempel inom skötsel, körskador, bränsleförbrukning, skogsskydd.
Växande skog tar upp koldioxid och bidrar på så sätt till att mildra klimatförändringarna. Det mesta av koldioxiden lagras in i träden i form av cellulosa och andra kolhaltiga substanser. Hur mycket koldioxid som en skog kan fånga beror till stor del på trädens tillväxt, och tillväxten påverkas av hur skogen sköts. I det praktiska skogsbruket finns goda möjligheter och ett stort ansvar att sköta skogen på ett aktivt sätt för att öka inbindningen av koldioxid. Att öka kolförrådet i det skogliga ekosystemet genom att låta skog stå kvar är möjligt, men för att få den bästa klimatnyttan på lång sikt bör vi använda den förnyelsebara produkt som trä utgör som substitution för fossila resurskrävande råvaror.
Trä är en förnybar råvara som kan återvinnas i flera led. Det aktiva skogsbruket bör utformas för god klimatnytta, i kombination med vidareförädling av olika produkter. På detta sätt kan träråvaran komma samhället till del som ersättning för fossila råvaror.
Alla sektorer i samhället förutom transportsektorn har kraftigt reducerat användningen av fossil energi. Nu börjar det dock finns tekniska lösningar på plats för att tillverka avancerade biodrivmedel baserade på skogsråvara. För att påbörja omställningen till en transportsektor som drivs av förnybar energi behövs investeringar i den nya tekniken. För att attrahera nödvändigt kapital behövs långsiktiga regelverk som stödjer en omställning. Det kan vara investeringsstöd, skattebefrielse eller någon form av garanterade priser.
Satsningar på ökat träbyggande och drivmedel är de effektivaste sätten för det politiska systemet att hjälpa till att hantera det skogsindustriella glapp vi just nu befinner oss i och som har sin orsak i att förbrukningen av grafiskt papper strukturellt är på väg att minska.
Genom tydliga och goda förutsättningar som skapas gemensamt av samhället och skogsägarna, ska skogen förvaltas långsiktigt och uthålligt. Målet är ett resurseffektivt och biobaserat samhälle, där fossila och andra resurskrävande material ersätts av träråvara för god klimatnytta. Först då når vi ett fossilfritt samhälle som är klimatneutralt.