Utrikesutskottets betänkande

2013/14:UU1

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Sammanfattning

Utskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2013/14:1 med förslag till anslag för 2014 och bemyndiganden inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan. I propositionen föreslår regeringen att riksdagen ska anvisa sammanlagt 2 018 087 000 kronor till detta utgiftsområde för budgetåret 2014. I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag till medelsanvisning för de olika anslagen och avstyrker därmed två motioner. Därutöver tillstyrker utskottet att åtaganden som rör ramanslaget 1:11 Samarbete inom Östersjöregionen får göras.

I betänkandet finns två reservationer (MP respektive SD).

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Bemyndigande för ramanslaget 1:11 Samarbete inom Östersjöregionen

 

Riksdagen bemyndigar regeringen att under 2014 för ramanslaget 1:11 Samarbete inom Östersjöregionen besluta om bidrag som inklusive tidigare gjorda åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 159 500 000 kronor 2015–2017. Därmed bifaller riksdagen proposition 2013/14:1 utgiftsområde 5 punkt 1.

2.

Anslagen för 2014 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan

 

Riksdagen anvisar anslagen för 2014 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan i enlighet med utskottets förslag i bilaga 3. Därmed bifaller riksdagen proposition 2013/14:1 utgiftsområde 5 punkt 2 och avslår motionerna 2013/14:U246 och 2013/14:U278 yrkandena 1–4.

Reservation 1 (MP)

Reservation 2 (SD)

3.

Övriga yrkanden

 

Riksdagen avslår motionerna 2013/14:U215, 2013/14:U219, 2013/14:U258, 2013/14:U270 och 2013/14:U293.

Stockholm den 28 november 2013

På utrikesutskottets vägnar

Sofia Arkelsten

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Sofia Arkelsten (M), Walburga Habsburg Douglas (M), Carina Hägg (S), Christian Holm (M), Tommy Waidelich (S), Mats Johansson (M), Carin Runeson (S), Fredrik Malm (FP), Olle Thorell (S), Kenneth G Forslund (S), Christer Winbäck (FP), Julia Kronlid (SD), Hans Linde (V), Désirée Liljevall (S), Staffan Danielsson (C), Valter Mutt (MP) och Robert Halef (KD).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I budgetpropositionen för 2014 lämnar regeringen förslag till anslag inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan för budgetåret 2014. Förslaget återges i bilaga 2.

Regeringen föreslår även att riksdagen tillstyrker att åtaganden som rör ramanslaget 1:11 Samarbete inom Östersjön får göras.

I betänkandet behandlar utskottet också ett antal motioner som väckts under den allmänna motionstiden 2013. Dessa förslag återges i bilaga 1.

Bakgrund

Propositionens huvudsakliga innehåll

Utgiftsområdet Internationell samverkan består av elva anslag och omfattar frågor som gäller Sveriges förhållande till och överenskommelser med andra stater och internationella organisationer. Inom utgiftsområdet verkar två myndigheter: Inspektionen för strategiska produkter och Svenska institutet.

I propositionen föreslås anslag för budgetåret 2014 samt vissa bemyndiganden. Regeringen föreslår i punkt 1 att riksdagen bemyndigar regeringen att under 2014 för anslaget 1:11 Samarbete inom Östersjöregionen besluta om bidrag som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 159 500 000 kronor 2015–2017. När det gäller anslagen för budgetåret 2014 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan föreslår regeringen i punkt 2 att riksdagen anvisar anslag enligt bilaga 2 i detta betänkande.

Utskottets överväganden

Internationell samverkan, inklusive anslagsfrågor

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bemyndigar regeringen att under 2014 för ramanslaget 1:11 Samarbete inom Östersjöregionen besluta om bidrag som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 159 500 000 kronor 2015–2017.

Riksdagen bifaller regeringens förslag om anslagsfördelning inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan enligt uppställningen i propositionen och avstyrker därmed två motioner.

Jämför reservationerna 1 (MP) och 2 (SD).

Propositionen

Målet för utgiftsområdet Internationell samverkan är att säkerställa Sveriges intressen i förbindelserna med andra länder. Regeringen redovisar i propositionen resultatet av sina insatser och anger politikens inriktning för budgetåret 2014.

Målsättningen för Sveriges deltagande i freds- och säkerhetsfrämjande insatser är att bidra till att förebygga, hantera och lösa kriser och konflikter samt bidra till fredsbyggande. I grunden ligger försvaret av universella normer och värden som demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, mänsklig värdighet och utveckling. Sverige ska fortsätta att arbeta aktivt inom internationella forum för att stärka genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 (2000) och de efterföljande resolutionerna om kvinnor, fred och säkerhet. Regeringen avser att under 2014 fortsätta att bidra med personal till krishanteringsinsatser med särskilt fokus på Afghanistan och Afrika söder om Sahara. Insatser för att upprätthålla freden och stöd till rättssektorn och säkerhetssektorreform kommer även fortsättningsvis att vara prioriterat. Sverige kommer att fortsätta att bidra till EU:s snabbinsatsförmåga.

Sverige kommer att fortsätta att verka för en ytterligare fördjupning och förstärkning av det nordiska samarbetet på det utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska området. Sverige har också ett intresse av att utveckla samarbetet inom EU:s östliga partnerskap till att även omfatta den bredare säkerhetspolitiska dagordningen, liksom att fördjupa samarbetet när det gäller EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik. Under 2014 avser regeringen att verka för att EU ska anta en europeisk global strategi och fortsätta att bidra till att etablera ett europeiskt fredsinstitut.

I propositionen redogör regeringen också för Sveriges deltagande i internationella organisationer och samarbeten. Regeringen understryker att EU utgör det centrala forumet för svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Sverige har som ordförande i Nordiska ministerrådet 2013 valt att fokusera på de framtidsutmaningar som möter den nordiska välfärdsmodellen. Dessa frågeställningar fortsätter att vara centrala teman i det nordiska samarbetet också under 2014 och framåt.

Regeringen konstaterar även att det författningsstyrda konsulära biståndet är en kärnverksamhet inom utrikesförvaltningen. Inom Sverigefrämjandet kommer fokus att läggas på aktiviteter inom de fyra svenska profilområden som identifierats i Sverigebildsstrategin: kreativitet, innovation, hållbarhet och samhälle.

Motionerna

Miljöpartiet föreslår i kommittémotion 2013/14:U278 av Valter Mutt m.fl. yrkande 1–4 att medlen till den s.k. fredsmiljonen inom anslaget 1:6 Forskning, utredningar och andra insatser rörande säkerhetspolitik som administreras av Folke Bernadotteakademin, ska tillföras ytterligare 2 miljoner kronor för 2014. Vidare anser Miljöpartiet att Sveriges agerande i den internationella klimatpolitiken behöver utvecklas och föreslår därför en satsning med 10 miljoner kronor för klimatdiplomati. Motionärerna menar också att det är viktigt att fredsforskningen inom Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) har en stabil finansiering för att kunna bedriva oberoende forskning, och de vill därför öka anslaget 1:7 med 5 miljoner kronor. Dessa satsningar finansieras delvis genom att anslaget 1:1 Avgifter till internationella organisationer föreslås minskas med 12 miljoner kronor. Satsningarna finansieras i övrigt genom att anslaget 1:5 Inspektionen för strategiska produkter (ISP) minskas med 5 miljoner kronor med motiveringen att det senaste decenniets ständiga ökning av vapenexporten måste brytas och det då är rimligt att ISP får minskade resurser.

Sverigedemokraterna anför i kommittémotion 2013/14:U246 av Julia Kronlid m.fl. att det efter 15 år av svenskt miljö- och demokratibistånd till Ryssland är dags för en avslutning. Partiet anser även att den typ av jämställdhetsarbete som Sida bedrivit i Ryssland är en aktivitet som lämpligen faller inom det egna landets ansvar. Motionärerna föreslår därför att anslaget 1:9 Svenska institutet minskas med 40 miljoner kronor och att anslaget 1:11 Samarbete inom Östersjöregionen minskas med 72 miljoner kronor. Vidare föreslås att anslaget 1:10 Information om Sverige i utlandet minskas med 10 miljoner kronor.

Utskottets ställningstagande

I detta betänkande behandlar utskottet framför allt de frågor som tas upp i ovan nämnda motioner. Under innevarande riksmöte kommer utskottet i olika betänkanden att ha anledning att närmare behandla ett flertal av de ämnesområden som behandlas i propositionen, därför lämnas inga utförliga kommentarer till resultatredovisningen och politikens inriktning i detta sammanhang.

Utskottet vill dock, med anledning av vissa skrivningar i propositionen, påpeka följande. Enligt 15 kap. 16 § regeringsformen får Sverige sända en väpnad styrka till ett annat land om riksdagen medger det, om det är medgivet i en lag som anger förutsättningarna för åtgärden eller om Sverige är skyldigt att vidta åtgärden enligt internationella överenskommelser eller förpliktelser som har godkänts av riksdagen. Denna demokratiska förankring är enligt utskottets uppfattning väsentlig för att uppnå ett starkt folkligt stöd för dessa insatser. Utskottet vill därför understryka vikten av att det tydligt framgår av regeringens propositioner och skrivelser att det är riksdagens beslut som är styrande för svenskt deltagande i internationella fredsstyrkor, bl.a. i Afghanistan.

En motion föreslår ökade resurser till forskning om utrikes- och säkerhetspolitiska frågor genom den s.k. fredsmiljonen. Utskottet har tidigare uttalat (2012/13:UU1) att sådan forskning är betydelsefull för att ge beslutsfattare fullvärdiga underlag och ta ställning till olika handlingsalternativ. Forskningen bidrar också till att stimulera den allmänna debatten om utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Det framgår av regleringsbreven att medelstilldelningen till fredsmiljonen, som hanteras av Folke Bernadotteakademin, under de tre senaste åren ökat något, från 11,1 till 11,4 miljoner kronor. Utskottet anser att regeringens förslag till finansiering är väl avvägt och är inte berett att tillstyrka ytterligare medelstilldelning enligt föreliggande motionsförslag.

Utskottet instämmer i regeringens bedömning att Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, spelar en betydelsefull roll genom sin forskning, sina publikationer och sin utåtriktade verksamhet. Utskottet delar regeringens uppfattning att Sipri bör fortsätta sina ansträngningar att söka extern finansiering för sin forskning, men vill samtidigt betona vikten av att en långsiktigt hållbar balans mellan olika finansieringskällor uppnås. Som utskottet tidigare anfört är det en förutsättning för institutets framgångar att vissa kärnfunktioner, som knappast kan finansieras genom externa källor, är välfungerande och uthålliga.

Med anledning av motionsförslaget om behov av en utvecklad svensk klimatdiplomati vill utskottet instämma i att klimatförändringar och miljöpåverkan är några av de största utmaningar som världens länder står inför. De är gränsöverskridande till sin karaktär, försvårar fattigdomsbekämpning och kräver globalt och regionalt samarbete och ansvarstagande från alla världens länder. Det är väsentligt att Sverige står väl rustat för att aktivt driva dessa frågor i internationella forum, såväl genom gedigen sakkunskap som genom skickligt diplomatisk arbete. De klimat- och miljöambassadörer som regeringen utnämnt är värdefulla resurser i detta sammanhang.

En motion föreslår minskade resurser till den verksamhet som bedrivs i Ryssland inom miljö, demokrati och mänskliga rättigheter. Det framgår av propositionen att det övergripande målet med verksamheten i Ryssland är att bidra till demokratisk utveckling i det ryska samhället samt till ökad respekt för mänskliga rättigheter och minskad miljöpåverkan. Miljöinsatserna ska även fortsättningsvis inriktas på projekt med direkt inverkan på vår gemensamma miljö i Östersjön. Enligt utskottets uppfattning är samarbetet med Ryssland av stor betydelse både för att förbättra vår gemensamma miljö och för att öka respekten för demokrati och mänskliga rättigheter i vårt närområde.

Utskottet har tidigare behandlat motionsförslag om att minska resurserna till Inspektionen för strategiska produkter, ISP (2012/13:UU1). Utskottet vill liksom vid det tillfället erinra om att en stor del av ISP:s utgifter täcks av avgifter som redovisas mot en särskild inkomsttitel i statens budget. Utskottet vidhåller sin uppfattning att vissa delar av myndighetens uppgifter inte bör täckas av avgifter, det gäller internationell verksamhet som inte är kopplad till tillstånds- och tillsynsarbetet samt den verksamhet som inspektionen bedriver för att genomföra vissa internationella sanktioner.

I en motion föreslås att anslaget 1:1 Avgifter till internationella organisationer ska minskas. Det aktuella anslaget får användas för att bekosta avgifterna avseende Sveriges medlemskap i internationella organisationer, främst Förenta Nationerna, Europarådet, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Nordiska ministerrådet och OECD. Utskottet instämmer i regeringens bedömning att stödet till de organisationer Sverige är medlem i är centralt i svensk utrikespolitik. Utskottet är inte berett att förorda en neddragning av anslaget. Detsamma gäller för anslaget 1:10 Information om Sverige i utlandet som berörs i en annan motion. Sverigefrämjandet, som inkluderar Sverigeinformationen, handels- och investeringsfrämjandet och Sverigeprofilering till stöd för främjandet, tillhör utrikesförvaltningens huvuduppgifter. Målet med verksamheten är att bidra till ökad kunskap och ökat intresse och förtroende för Sverige i utlandet och därmed bidra till ökad tillväxt och sysselsättning.

Avslutningsvis konstaterar utskottet att Riksrevisionen inte haft några invändningar inom området.

Med hänvisning till vad som anförts anser utskottet att regeringens förslag till medelstilldelning är väl avvägda och tillstyrker punkt 2 i propositionen. Riksdagen anvisar därmed anslag för budgetåret 2014 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan i enlighet med bilaga 3. Utskottet avstyrker därmed motionerna 2013/14:U278 (MP) yrkandena 1–4 och 2013/14:U246 (SD).

Utskottet tillstyrker även att riksdagen bemyndigar regeringen att under 2014 för ramanslaget 1:11 Samarbete inom Östersjöregionen besluta om bidrag som inklusive tidigare gjorda åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 159 500 000 kronor åren 2015–2017 och tillstyrker därmed punkt 1 i propositionen.

Övriga motioner

Utöver de yrkanden som behandlas tidigare i detta betänkande finns motionsvis framförda förslag som är föremål för förenklad motionsbehandling enligt de riktlinjer som fastslagits av riksdagen med anledning av Riksdagskommitténs betänkande 2005/06:RS3 och promemorian Förenklad motionshantering under återstoden av mandatperioden som utskottet fastställde i oktober 2010.

Utskottet har vid en genomgång och beredning funnit att de yrkanden som anges nedan inte kan vara aktuella för något tillkännagivande från riksdagen. Efter denna behandling avstyrker ett enigt utskott motionerna 2013/14:U215, 2013/14:U219, 2013/14:U258, 2013/14:U270 och 2013/14:U293.

Reservationer

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservationer. I rubriken anges vilken punkt i utskottets förslag till riksdagsbeslut som behandlas i avsnittet.

1.

Anslagen för 2014 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan, punkt 2 (MP)

 

av Valter Mutt (MP).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen anvisar för budgetåret 2014 anslagen inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan i enlighet med förslaget i bilaga 4. Därmed bifaller riksdagen motion 2013/14:U278 yrkandena 1–4 och avslår proposition 2013/14:1 utgiftsområde 5 punkt 2 och motion 2013/14:U246.

Ställningstagande

Anslaget till den s.k. fredsmiljonen, som administreras av Folke Bernadotteakademin, har under de senaste åren minskat. Organisationer som arbetar med nedrustning, konflikthantering och andra säkerhetspolitiska frågor kan ansöka om medel ur fonden. Det sänder fel signaler att minska anslaget då Sverige är en mycket stor exportör av vapen och det till och med finns en särskild myndighet som skapats för att främja svensk vapenexport. Fredsmiljonen bör därför tillföras ytterligare 2 miljoner kronor för 2014. Anslaget 1:1 Avgifter till internationella organisationer bör minskas med motsvarande belopp.

Sipri drabbades för några år sedan av en besparing på 5 miljoner kronor och fick samtidigt i uppdrag att söka externa finansiärer. Det är mycket angeläget att fredsforskningen inom Sipri har en stabil finansiering och att organisationen inte hänvisas till att enbart bedriva projektverksamhet. Anslaget 1:7 bör därför tillföras ytterligare 5 miljoner kronor för 2014. Detta finansieras genom att anslaget 1:5 Inspektionen för strategiska produkter (ISP) minskas med motsvarande belopp. Det senaste decenniets ständiga ökning av vapenexporten måste brytas och då är det rimligt att ISP får minskade resurser.

Sveriges agerande i den internationella klimatpolitiken behöver utvecklas. De senaste åren har Sverige inte haft de resurser som krävs för att ligga i framkant i de internationella förhandlingarna och inom EU-samarbetet. Sveriges insatser på området måste fördjupas och prioriteras. Sveriges ståndpunkter bör vara tydligare och vi bör delta mer aktivt i pågående processer samt söka andra spelplaner för att skjuta fram positionerna. Detta arbete bör ske i nära samarbete mellan Utrikes- och Miljödepartementet. Miljöpartiet föreslår därför en satsning med 10 miljoner kronor för klimatdiplomati för år 2014 och en minskning av anslaget 1:1 Avgifter till internationella organisationer med motsvarande belopp.

2.

Anslagen för 2014 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan, punkt 2 (SD)

 

av Julia Kronlid (SD).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen anvisar för budgetåret 2014 anslagen inom utgiftsområde 5 i enlighet med förslaget i bilaga 4. Därmed bifaller riksdagen motion 2013/14:U246 och avslår proposition 2013/14:1 utgiftsområde 5 punkt 2 och motion 2013/14:U278 yrkandena 1–4.

Ställningstagande

Sveriges samarbeten med omvärlden ska vila på en grund av ömsesidigt förtroende, hållbara ekonomiska överväganden och gemensamma intressen. De generella principerna för internationella samarbeten bör vara utformade på ett sådant sätt att vi inriktar oss på väsentliga svenska intressen utan att därigenom åta oss ett ansvar för områden som i första hand bör vara det egna landets ansvar.

Sverige har i mer än 15 år erbjudit miljö- och demokratistöd till Ryssland, bl.a. för utbyggnad av reningsverk kring Östersjön. Sverigedemokraterna anser att det är dags för en avslutning med tanke på att den ryska ekonomin måste anses tillräckligt stark för att klara sådana åtaganden på egen hand. Den typ av jämställdhetsarbete som Sverige bedrivit i Ryssland är också ett område som lämpligen faller inom det egna landets ansvar. Mot denna bakgrund föreslår vi en minskning av de anslag som används för Östersjösamarbete. Ett gott samarbete med Ryssland, som inte räknas som ett utvecklingsland enligt OECD:s kriterier, bör kunna uppnås genom ett ömsesidigt förtroende och gemensamma intressen i stället för genom bistånd. Sverigedemokraterna anser även att anslaget för Sverigeinformation i utlandet bör minskas med 10 miljoner kronor.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2013/14:1 Budgetpropositionen för 2014 utgiftsområde 5:

1.

Riksdagen bemyndigar regeringen att under 2014 för anslaget 1:11 Samarbete inom Östersjöregionen besluta om bidrag som inklusive tidigare gjorda åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 159 500 000 kronor 2015–2017 (avsnitt 2.6.11).

2.

Riksdagen anvisar för budgetåret 2014 ramanslagen under utgiftsområde 5 Internationell samverkan enligt uppställning.

Motioner från allmänna motionstiden hösten 2013

2013/14:U215 av Anna Steele (FP):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om regeringens arbete med jämställdhet inom utrikespolitiken.

2013/14:U219 av Yvonne Andersson (KD):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Taiwans representation i Stockholm status av ambassad eller åtminstone ge representationen de praktiska fördelar som tillfaller en ambassad.

2013/14:U246 av Julia Kronlid m.fl. (SD):

Riksdagen anvisar anslagen för 2014 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

2013/14:U258 av Gunnar Axén och Finn Bengtsson (båda M):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sveriges regering inom EU och FN bör verka för att Taiwan/Republiken Kina ska kunna delta i och bidra till FN:s underorganisationer.

2013/14:U270 av Hans Rothenberg och Lars Hjälmered (båda M):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Sveriges hållning angående Taiwans status i FN.

2013/14:U278 av Valter Mutt m.fl. (MP):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att återföra resurser till fredsmiljonen.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillföra resurser till Sipri.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skapa ett nytt anslag som kallas Klimatdiplomati.

4.

Riksdagen anvisar anslagen för 2014 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan med de ändringar i förhållande till regeringens förslag som framgår av tabellen under avsnitt 2.

2013/14:U293 av Åsa Lindestam m.fl. (S):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en strategi för hur Sverige ska kunna inneha fler viktiga poster inom Förenta nationerna.

Bilaga 2

Regeringens och oppositionens anslagsförslag

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens

förslag

Avvikelse från regeringen

S

MP

SD

V

1:1

Avgifter till internationella organisationer

1 428 722

 

−12 000

 

 

1:2

Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet

157 842

 

 

 

 

1:3

Nordiskt samarbete

13 595

 

 

 

 

1:4

Ekonomiskt bistånd till enskilda utomlands samt diverse kostnader för rättsväsendet

3 826

 

 

 

 

1:5

Inspektionen för strategiska produkter

30 130

 

−5 000

 

 

1:6

Forskning, utredningar och andra insatser rörande säkerhetspolitik, nedrustning och icke-spridning

44 999

 

+2 000

 

 

1:7

Bidrag till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI)

24 431

 

+5 000

 

 

1:8

Bidrag till Utrikespolitiska institutet (UI)

15 693

 

 

 

 

1:9

Svenska institutet

95 659

 

 

−40 000

 

1:10

Information om Sverige i utlandet

14 475

 

 

−10 000

 

1:11

Samarbete inom Östersjöregionen

188 715

 

 

−72 000

 

Nya anslag

 

 

 

 

 

99:1

Klimatdiplomati för perioden 2014–2018

 

 

+10 000

 

 

Summa för utgiftsområdet

2 018 087

±0

±0

−122 000

±0

Bilaga 3

Utskottets anslagsförslag

Förslag till beslut om anslag för 2014 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Tusental kronor 

Ramanslag

Avvikelse från

regeringen

Utskottets

förslag

1:1

Avgifter till internationella organisationer

±0

1 428 722

1:2

Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet

±0

157 842

1:3

Nordiskt samarbete

±0

13 595

1:4

Ekonomiskt bistånd till enskilda utomlands samt diverse kostnader för rättsväsendet

±0

3 826

1:5

Inspektionen för strategiska produkter

±0

30 130

1:6

Forskning, utredningar och andra insatser rörande säkerhetspolitik, nedrustning och icke-spridning

±0

44 999

1:7

Bidrag till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI)

±0

24 431

1:8

Bidrag till Utrikespolitiska institutet (UI)

±0

15 693

1:9

Svenska institutet

±0

95 659

1:10

Information om Sverige i utlandet

±0

14 475

1:11

Samarbete inom Östersjöregionen

±0

188 715

Summa för utgiftsområdet

±0

2 018 087

Bilaga 4

Reservanternas anslagsförslag

Reservation 1, punkt 2 (MP)

Förslag till beslut om anslag för 2014 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Tusental kronor

Ramanslag

Avvikelse från

regeringen

Reservanternas

förslag

1:1

Avgifter till internationella organisationer

–12 000

1 416 722

1:2

Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet

±0

157 842

1:3

Nordiskt samarbete

±0

13 595

1:4

Ekonomiskt bistånd till enskilda utomlands samt diverse kostnader för rättsväsendet

±0

3 826

1:5

Inspektionen för strategiska produkter

–5 000

25 130

1:6

Forskning, utredningar och andra insatser rörande säkerhetspolitik, nedrustning och icke-spridning

+2 000

46 999

1:7

Bidrag till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI)

+5 000

29 431

1:8

Bidrag till Utrikespolitiska institutet (UI)

±0

15 693

1:9

Svenska institutet

±0

95 659

1:10

Information om Sverige i utlandet

±0

14 475

1:11

Samarbete inom Östersjöregionen

±0

188 715

99:1

Klimatdiplomati för perioden 2014–2018

+10 000

+10 000

Summa för utgiftsområdet

2 018 087

2 018 087

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reservation 2, punkt 2 (SD)

Förslag till beslut om anslag för 2014 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Tusental kronor

Ramanslag

Avvikelse från

regeringen

Reservanternas

förslag

1:1

Avgifter till internationella organisationer

±0

1 428 722

1:2

Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet

±0

157 842

1:3

Nordiskt samarbete

±0

13 595

1:4

Ekonomiskt bistånd till enskilda utomlands samt diverse kostnader för rättsväsendet

±0

3 826

1:5

Inspektionen för strategiska produkter

±0

30 130

1:6

Forskning, utredningar och andra insatser rörande säkerhetspolitik, nedrustning och icke-spridning

±0

44 999

1:7

Bidrag till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI)

±0

24 431

1:8

Bidrag till Utrikespolitiska institutet (UI)

±0

15 693

1:9

Svenska institutet

– 40 000

55 659

1:10

Information om Sverige i utlandet

– 10 000

4 475

1:11

Samarbete inom Östersjöregionen

– 72 000

116 715

99:1

Klimatdiplomati för perioden 2014–2018

±0

 

Summa för utgiftsområdet

– 122 000

2 018 087