Socialförsäkringsutskottets betänkande

2013/14:SfU5

Förstärkt nedsättning av egenavgifter

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2013/14:14 Förstärkt nedsättning av egenavgifter och en följdmotion samt motioner om socialavgifter från den allmänna motionstiden 2013.

Regeringen föreslår att nedsättningen av egenavgifterna förstärks genom att avdraget vid avgiftsberäkningen höjs med 2,5 procentenheter till 7,5 procent av avgiftsunderlaget. Det maximala avdragsbeloppet föreslås höjas med 5 000 kronor till 15 000 kronor per år. Avdraget får inte medföra att egenavgifterna understiger ålderspensionsavgiften. Det föreslås också att begränsningsregeln för delägare i handelsbolag och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet tillsammans slopas.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2014.

Utskottet tillstyrker regeringens förslag och avstyrker två motionsyrkanden som väckts med anledning av propositionen.

Utskottet avstyrker även övriga motioner om bl.a. en sänkning av arbetsgivaravgifterna för småföretag, för företag i glesbygd och för unga.

I betänkandet finns två reservationer (S), en motivreservation (S, MP och V) och ett särskilt yttrande (MP).

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Lagförslaget

 

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i socialavgiftslagen (2000:980). Därmed bifaller riksdagen proposition 2013/14:14 och avslår motion

2013/14:Sf5 av Tomas Eneroth m.fl. (S) yrkande 1.

Reservation 1 (S)

2.

Konsekvensanalys

 

Riksdagen avslår motion

2013/14:Sf5 av Tomas Eneroth m.fl. (S) yrkande 2.

Reservation 2 (S)

3.

Socialavgifter

 

Riksdagen avslår motionerna

2013/14:Sf256 av Magnus Sjödahl (KD),

2013/14:Sf320 av Lars Beckman (M),

2013/14:Sf337 av Mats Odell (KD) yrkande 1,

2013/14:Sf339 av Edward Riedl (M),

2013/14:Sf346 av Johan Hultberg (M),

2013/14:Sf357 av David Lång och Josef Fransson (båda SD),

2013/14:Sf358 av Rune Wikström (M),

2013/14:Sf359 av Edward Riedl (M),

2013/14:Sf393 av Christian Holm (M),

2013/14:Kr300 av Anita Brodén m.fl. (FP) yrkande 3,

2013/14:Ub313 av Sten Bergheden (M) yrkande 3 och

2013/14:N272 av Sten Bergheden (M) yrkande 3.

4.

Nystartszoner

 

Riksdagen avslår motion

2013/14:Sf394 av Finn Bengtsson (M).

Reservation 3 (S, MP, V) – motiveringen

Stockholm den 21 november 2013

På socialförsäkringsutskottets vägnar

Gunnar Axén

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Gunnar Axén (M), Tomas Eneroth (S), Mikael Cederbratt (M), Lars-Arne Staxäng (M), Eva-Lena Jansson (S), Finn Bengtsson (M), Kurt Kvarnström (S), Hans Backman (FP), Shadiye Heydari (S), Solveig Zander (C), Jasenko Omanovic (S), Gunilla Nordgren (M), Gunvor G Ericson (MP), David Lång (SD), Wiwi-Anne Johansson (V), Lars Gustafsson (KD) och Tomas Nilsson (S).

Redogörelse för ärendet

I budgetpropositionen för 2014 aviserades att regeringen under hösten 2013 avsåg att återkomma med ett förslag om en förstärkning av nedsättningen av egenavgifterna (prop. 2013/14:1). Inom Regeringskansliet har Finansdepartementet utarbetat en promemoria med förslag till en förstärkt nedsättning av egenavgifterna.

I detta betänkande behandlas proposition 2013/14:14 Förstärkt nedsättning av egenavgifter och en följdmotion som väckts med anledning av propositionen samt motioner från allmänna motionstiden 2013 om socialavgifter.

Regeringens lagförslag finns i bilaga 2. De motionsyrkanden som behandlas i ärendet och regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1.

Utskottets överväganden

Förstärkt nedsättning av egenavgifter m.m.

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bifaller regeringens förslag till förstärkt nedsättning av egenavgifter och avslår ett motionsyrkande om avslag på förslaget.

Riksdagen bifaller också regeringens förslag om att ta bort begränsningsregeln för delägare i handelsbolag och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet tillsammans och avslår ett motionsyrkande om en konsekvensanalys av förslaget.

Jämför reservationerna 1 (S) och 2 (S) samt särskilt yttrande (MP).

Gällande ordning

Socialavgifter utgörs enligt socialavgiftslagen (2000:980), förkortad SAL, av arbetsgivaravgifter och egenavgifter och tas ut för att finansiera systemen för social trygghet.

Egenavgifter betalas av fysiska personer som har avgiftspliktig inkomst enligt 3 kap. SAL. I första hand betalas egenavgifter för överskott av näringsverksamhet i vilken den som har inkomsten har arbetat i inte oväsentlig utsträckning. Egenavgiften är 19,09 procent om inte anmälan om annan karenstid än sju dagar har gjorts.

Arbetsgivare och egenföretagare ska också enligt lagen (1994:1920) om allmän löneavgift betala allmän löneavgift med 9,88 procent på det underlag som gäller för arbetsgivaravgifter respektive egenavgifter enligt SAL.

Den 1 januari 2010 infördes en nedsättning av egenavgifterna för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag i syfte att göra det mer attraktivt att starta, driva och utveckla företag. Vid beräkningen av egenavgifter ska avdrag göras med 5 procent av avgiftsunderlaget, dock högst med 10 000 kronor per år. En förutsättning för avdrag är att överskottet av näringsverksamheten överstiger 40 000 kronor och att den avgiftsskyldige vid årets ingång har fyllt 26 men inte 65 år (3 kap. 18 § SAL).

I 3 kap. 20 § SAL finns en begränsningsregel som rör delägare i handelsbolag och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet tillsammans. Enligt begränsningsregeln får det sammanlagda avdraget för de egenavgifter som är hänförliga till verksamhetens inkomster, för samtliga personer tillsammans, inte överstiga 20 000 kronor.

Propositionen

För att göra det mer attraktivt att driva eget företag och ytterligare sänka tröskeln för dem som överväger att starta eget företag, föreslår regeringen att nedsättningen av egenavgifterna förstärks genom att avdraget höjs med 2,5 procentenheter till 7,5 procent av avgiftsunderlaget. Regeringen föreslår också att det maximala avdragsbeloppet höjs med 5 000 kronor till 15 000 kronor per år. En nedsättning av egenavgifterna får inte medföra att avgifterna understiger ålderspensionsavgiften om 10,21 procent av avgiftsunderlaget.

Enligt regeringen är det angeläget att fortsätta arbetet med att förbättra de mindre företagens förutsättningar för utveckling och tillväxt. Egenavgifterna anses fortfarande utgöra en stor kostnad för många näringsidkare. Sänkta avgifter är därför enligt regeringen en viktig åtgärd för att förbättra villkoren för de mindre företagen. Enligt regeringen medför en förstärkning av nedsättningen av egenavgifterna att det blir mer attraktivt att driva eget företag och det sänker tröskeln för dem som överväger att starta eget företag. En förstärkning av nedsättningen av egenavgifterna ökar också den enskilde näringsidkarens disponibla inkomst. Sysselsättningen bland personer som är arbetslösa och personer som har låg utbildning kan enligt propositionen antas öka. Regeringen anger också att förslaget på marginalen kan bidra till att minska risken för en sänkning av sysselsättningsgraden bland redan existerande företag och möjligen även risken för en avveckling av företag. Den utdragna lågkonjunkturen förstärker också enligt regeringen behovet av att ytterligare sänka kostnaderna och stärka likviditeten för de mindre företagen.

Regeringen föreslår vidare att begränsningsregeln i 3 kap. 20 § SAL tas bort. Regeln innebär att det sammanlagda avdraget från de egenavgifter som är hänförliga till verksamhetens inkomster för samtliga personer tillsammans inte får överstiga 20 000 konor. Näringsidkarna behöver då inte ta ställning till vilket nedsättningsbelopp de har rätt till och hanteringen hos Skatteverket kan ske helt maskinellt. Förslaget medför en förenkling för näringsidkarna och dessutom minskar risken för fel.

Motionen

Tomas Eneroth m.fl. (S) yrkar i kommittémotion 2013/14:Sf5 yrkande 1 avslag på förslaget om en förstärkt nedsättning av egenavgifter. Enligt motionärerna är det inte troligt att förslaget leder till fler jobb. I stället för en förstärkt nedsättning av egenavgifterna bör regeringen återkomma med förslag som underlättar för småföretag att våga ta steget att anställa. Hela samhället måste vara med och dela på riskerna. I dag tvingas företagen bära en alltför stor del av kostnaden vid sjukdom. Därför bör den andra sjuklöneveckan tas bort. I yrkande 2 begärs ett tillkännagivande om att en konsekvensanalys bör göras av förslaget om avskaffad begränsningsregel. Det är positivt om företags administrativa börda minskar men enligt motionärerna saknas det en verklig konsekvensanalys av förslaget.

Utskottets ställningstagande

Det är angeläget att fortsätta arbetet med att förbättra de mindre företagens förutsättningar för utveckling och tillväxt. Eftersom egenavgifterna fortfarande anses utgöra en stor kostnad för många näringsidkare är sänkta avgifter en viktig åtgärd för att förbättra villkoren för de mindre företagen. Utskottet instämmer i regeringens bedömning att en förstärkning av nedsättningen av egenavgifterna gör det mer attraktivt att driva eget företag och att det även kan sänka tröskeln för dem som funderar på att starta eget företag. Utskottet delar regeringens bedömning att ett avdrag ska kunna göras med 7,5 procent av avgiftsunderlaget och att det maximala avdragsbeloppet ska höjas till 15 000 kronor. Utskottet ställer sig därför bakom förslaget och avstyrker motion 2013/14:Sf5 (S) yrkande 1.

Regeringen uppger att förslagen beräknas beröra ca 180 000 enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag. Av dessa beräknas enligt regeringen ca 86 000 få maximal nedsättning. I propositionen redogör regeringen för de beräknade effekterna för företagen och för de offentliga finanserna. Vidare görs en fördelningsanalys av förslagen.

Utskottet anser att det är en eftersträvansvärd förenkling att ta bort begränsningsregeln för delägare i handelsbolag och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet tillsammans. Utskottet, som förutsätter att regeringen följer upp och utvärderar genomförandet av förslaget, anser inte att ett tillkännagivande med anledning av motion 2013/14:Sf5 (S) yrkande 2 är nödvändigt. Motionen avstyrks.

Socialavgifter

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår motionsyrkanden om bl.a. sänkta arbetsgivaravgifter för unga, företag i glesbygd och små företag. Riksdagen avslår även ett motionsyrkande om avgiftsskyldighet för andra föreningar än idrottsföreningar.

Jämför reservation 3 (S, MP, V).

Gällande ordning

Socialavgifter tas ut för att finansiera de sociala trygghetssystemen och består dels av arbetsgivaravgifter för anställda, dels av egenavgifter som främst avser fysiska personer som bedriver aktiv näringsverksamhet. Till dessa avgifter kommer en allmän löneavgift.

Arbetsgivaravgifterna uppgår till 21,54 procent av avgiftsunderlaget, som utgörs av löner, arvoden och andra ersättningar för arbete. Egenavgifterna uppgår till 19,09 procent av avgiftspliktiga nettoinkomster.

Den allmänna löneavgiften uppgår till 9,88 procent och baseras på samma underlag som arbetsgivaravgiften och egenavgiften. Arbetsgivaravgiften och den allmänna löneavgiften uppgår därmed till 31,42 procent medan egenavgiften och den allmänna löneavgiften uppgår till 28,97 procent av avgiftsunderlaget.

För de som inte har fyllt 26 år tas arbetsgivaravgifter respektive egenavgifter ut i form av ålderspensionsavgift och en fjärdedel av övriga arbetsgivaravgifter.

För de som fyllt 65 år betalas endast ålderspensionsavgift, 10,21 procent.

Vid beräkningen av den allmänna löneavgiften och arbetsgivaravgifterna får i stödområden (vissa kommuner och församlingar i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands, Västernorrlands, Gävleborgs, Dalarnas och Värmlands län) avdrag göras med 10 procent av avgiftsunderlaget och högst med sammanlagt 7 100 kronor per månad. Motsvarande reducering får göras av egenavgifterna och den allmänna löneavgiften med högst 18 000 kronor per år. Takbeloppen har införts för att stödet ska falla inom ramen för sådant stöd av mindre betydelse som kan ges enligt EU:s regelverk för statsstöd. Kommuner, landsting, statliga myndigheter, statliga affärsdrivande verk och registrerade trossamfund är undantagna från möjligheten att göra detta avdrag. Reglerna ska inte heller tillämpas på jordbruks-, fiske- och transportverksamheter m.m. (SFS 2001:1170).

Vissa ideella föreningar som har till huvudsakligt syfte att främja idrottslig verksamhet behöver inte betala arbetsgivaravgifter på ersättning till en idrottsutövare, under förutsättning att ersättningen från föreningen under året understiger ett halvt prisbasbelopp.

Motionerna

Sten Bergheden (M) begär i motion 2013/14:Ub313 yrkande 3 ett tillkännagivande om att se över förutsättningarna för att helt slopa arbetsgivaravgifterna för unga under 23 år.

I motion 2013/14:Sf357 av David Lång och Josef Fransson (båda SD) begärs ett tillkännagivande om sänkt arbetsgivaravgift för arbetstillfällen i glesbygd. I Norge finns det geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter. Motionärerna anser att svenska företag som verkar nära den norska gränsen missgynnas då de inte får samma möjlighet till reducerad arbetsgivaravgift. Svenska företag som verkar i områden som avfolkas bör erbjudas samma möjlighet att konkurrera genom att det införs en geografiskt differentierad arbetsgivaravgift.

Rune Wikström (M) begär i motion 2013/14:Sf358 ett tillkännagivande om glesbygdsstöd. Det förslag om nystartszoner som regeringen har aviserat bör enligt motionären utvidgas till att även omfatta glest befolkade områden för att på så sätt göra hela Sverige levande.

I motionerna 2013/14:Sf359 av Edward Riedl (M), 2013/14:Sf320 av Lars Beckman (M) och 2013/14:Sf393 av Christian Holm (M) begärs tillkännagivanden om möjligheter att införa ekonomiska frizoner i glesbygdsområden. Enligt motionärerna bör möjligheten att införa differentierade arbetsgivaravgifter i olika delar av Sverige ses över. Det skulle kunna leda till bättre förutsättningar för småföretagare som vill verka på mindre orter och på landsbygden.

I motion 2013/14:Sf394 av Finn Bengtsson (M) begär motionären en översyn av möjligheterna att utvidga satsningen på s.k. nystartszoner. Det är enligt motionären bra att gå ännu längre i ambitionen att underlätta för utlandsfödda att komma in på den svenska arbetsmarknaden genom att t.ex. fokusera på individerna i stället för på var personerna befinner sig i landet.

I motion 2013/14:Sf339 av Edward Riedl (M) begär motionären ett tillkännagivande om att se över möjligheterna att förbättra regelverken och arbetsgivaravgifterna för små företag. Storleken på arbetsgivaravgiften påverkar sysselsättningen och företagens expansionsmöjligheter enligt motionären.

Sten Bergheden (M) begär i motion 2013/14:N272 yrkande 3 ett tillkännagivande om möjligheten att se över en sänkning av arbetsgivaravgifterna för små företag. Motionären anser att arbetsgivaravgifterna i dagsläget skrämmer företagare från att anställa då lönekostnaden är den dominerande kostnadsposten för många små företag.

I motion 2013/14:Sf256 av Magnus Sjödahl (KD) begärs ett tillkännagivande om att utreda möjligheten att underlätta för små företag att anställa. Enligt motionären bör små företag stimuleras i form av lägre arbetsgivaravgifter för att på så sätt förbättra företagsklimatet och främja entreprenörskap.

I motion 2013/14:Sf337 av Mats Odell (KD) begärs i yrkande 1 ett tillkännagivande om att se över arbetsgivaravgifterna för små och medelstora företag. För många små och medelstora företag är kostnaden att anställa fortfarande alltför hög och möjligheten att ytterligare sänka arbetsgivaravgifterna bör därför ses över.

Johan Hultberg (M) begär i motion 2013/14:Sf346 ett tillkännagivande om att se över socialavgiftslagen när det gäller friluftsorganisationer. Motionären anser att ideella friluftsorganisationer ska omfattas av samma undantag från att betala sociala avgifter som gäller för idrottsorganisationer.

I motion 2013/14:Kr300 av Anita Brodén m.fl. (FP) yrkande 3 begärs ett tillkännagivande om att medlemmar i Svenskt Friluftsliv bör ges samma undantag i socialavgiftslagen som idrottens organisationer. Motionärerna anser att även Svenskt Friluftslivs medlemmar ska omfattas av idrottsföreningarnas möjlighet att låta bli att betala sociala avgifter på sådana ersättningar till funktionärer som understiger ett halvt prisbasbelopp per år.

Utskottets ställningstagande

För socialförsäkringssystemets legitimitet är det enligt utskottet principiellt viktigt att så långt som möjligt upprätthålla ett samband mellan de socialavgifter som betalas och de förmåner som dessa avgifter är avsedda att finansiera. Riksdagen har emellertid i vissa fall frångått principen om samband mellan avgifter och förmåner eftersom det har ansetts nödvändigt att använda avgifterna även för andra syften än de föreskrivna, t.ex. för sysselsättningsskapande åtgärder.

Utöver den redan gällande nedsättningen av socialavgifterna för unga har regeringen i budgetpropositionen för 2014 aviserat förslag om ytterligare nedsättning av socialavgifterna för unga. Avgifterna för personer som vid årets ingång inte har fyllt 23 år sänks så att bara ålderspensionsavgiften ska betalas. För personer som vid årets ingång har fyllt 25 år slopas emellertid hela nedsättningen. Frågan bereds inom Regeringskansliet.

Mot bakgrund av regeringens aviserade arbete med förslag om ytterligare nedsättning för unga under 23 år får motion Ub313 yrkande 3 (M) anses vara tillgodosedd. Motionen avstyrks därmed.

I betänkande SOU 2012:50 Nystartszoner föreslås ett system med nystartszoner för företag i stadsdelar med ett utbrett utanförskap. Regeringen har i budgetpropositionen för 2014 aviserat ett förslag om nedsatta socialavgifter i vissa områden, s.k. nystartszoner. Enligt utskottets mening saknas skäl för riksdagen att nu göra ett tillkännagivande om nystartszoner. Motion 2013/14:Sf394 (M) avstyrks.

Den befintliga möjligheten att reducera avgiftsunderlaget för arbetsgivaravgifterna, egenavgifterna och den allmänna löneavgiften i stödområden har utformats så att det relativt sett gynnar små företag i glesbygd.

Utskottet anser att det är angeläget att olika åtgärder vidtas för att stimulera framför allt de små företagens vilja att växa, bl.a. genom att anställa, och konstaterar att ett antal åtgärder har vidtagits i detta syfte och att regeringen förbereder förslag om ytterligare avgiftssänkningar. Utskottet noterar att det redan finns stödinsatser riktade till viss glesbygd, och då regeringen bereder ytterligare förslag är utskottet inte nu berett att ställa sig bakom motioner om ytterligare nedsättning eller andra begränsningar av avgiftsuttaget, varken för små företag eller företag belägna i glesbygd.

Med det anförda avstyrker utskottet motionerna 2013/14:Sf357 (SD), 2013/14:Sf320 (M), 2013/14:Sf339 (M), 2013/14:Sf358 (M), 2013/14:Sf359 (M), 2013/14:Sf393 (M), 2013/14:N272 yrkande 3 (M), 2013/14:Sf337 yrkande 1 (KD) och 2013/14:Sf256 (KD).

Utskottet har tidigare behandlat motioner om avgiftsskyldighet för andra föreningar än idrottsföreningar. Senast i betänkande 2011/12:SfU9 angav utskottet bl.a. att det är principiellt viktigt att alla ideella organisationer behandlas lika. Utskottet utgår från att regeringen ser över möjligheten till undantag.

Med det anförda avstyrker utskottet motionerna 2013/14:Sf346 (M) och 2013/14:Kr300 yrkande 3 (FP).

Reservationer

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservationer. I rubriken anges vilken punkt i utskottets förslag till riksdagsbeslut som behandlas i avsnittet.

1.

Lagförslaget, punkt 1 (S)

 

av Tomas Eneroth (S), Eva-Lena Jansson (S), Kurt Kvarnström (S), Shadiye Heydari (S), Jasenko Omanovic (S) och Tomas Nilsson (S).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i 3 kap. 18 § första stycket socialavgiftslagen (2000:980) med den ändringen att dels uttrycket "7,5 procent" ska bytas ut mot "5 procent", dels uttrycket "15 000 kronor" ska bytas ut mot "10 000 kronor". Därmed bifaller riksdagen motion

2013/14:Sf5 av Tomas Eneroth m.fl. (S) yrkande 1 och

bifaller delvis proposition 2013/14:14.

Ställningstagande

Förslaget om nedsättning av egenavgifter bör avslås. Det inte troligt att förslaget leder till fler jobb. I stället för att införa en förstärkt nedsättning av egenavgifterna bör regeringen återkomma med förslag som underlättar för småföretag att våga ta steget att anställa. Hela samhället måste vara med och dela på riskerna. I dag tvingas företagen bära en alltför stor del av kostnaden vid sjukdom. Därför bör den andra sjuklöneveckan tas bort.

2.

Konsekvensanalys, punkt 2 (S)

 

av Tomas Eneroth (S), Eva-Lena Jansson (S), Kurt Kvarnström (S), Shadiye Heydari (S), Jasenko Omanovic (S) och Tomas Nilsson (S).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motion

2013/14:Sf5 av Tomas Eneroth m.fl. (S) yrkande 2.

Ställningstagande

Det saknas en verklig konsekvensanalys av förslaget om avskaffad begränsningsregel för delägare i handelsbolag och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet tillsammans. Det är positivt om företagens administrativa börda minskar. Det är dock nödvändigt att regeringen återkommer med en verklig konsekvensanalys.

3.

Nystartszoner, punkt 4 – motiveringen (S, MP, V)

 

av Tomas Eneroth (S), Eva-Lena Jansson (S), Kurt Kvarnström (S), Shadiye Heydari (S), Jasenko Omanovic (S), Gunvor G Ericson (MP), Wiwi-Anne Johansson (V) och Tomas Nilsson (S).

Ställningstagande

Nystartszoner anser vi är en ineffektiv politisk reform som kan leda till en mer skiktad och segregerad arbetsmarknad, varför yrkande om en utvidgad satsning avstyrks.

Särskilda yttranden

Lagförslaget, punkt 1 (MP)

Gunvor G Ericson (MP) anför:

Miljöpartiet de gröna föreslog i sin budgetmotion att arbetsgivaravgiften för företag skulle sänkas med 10 procentenheter på en lönesumma upp till maximalt 760 000 kronor samt en motsvarande nedsättning av egenavgiften för egenföretagare. Förslaget gynnar alla företag men har en utformning som särskilt gynnar småföretagen.

Riksdagen har nu beslutat om en annan inkomstberäkning och andra utgiftsramar och vårt förslag har därför fallit.

Regeringen föreslår att nedsättningen av egenavgifterna förstärks genom att avdraget vid avgiftsberäkningen höjs med 2,5 procentenheter till 7,5 procent av avgiftsunderlaget och det maximala avdragsbeloppet med 5 000 kronor till 15 000 kronor per år.

Regeringens förslag är mindre omfattande än Miljöpartiet de grönas men höjningen av det maximala avdragsbeloppet till 15 000 kronor per år är dock bättre än ingenting. Då vårt eget förslag har fallit ställer vi oss bakom förslaget i propositionen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2013/14:14 Förstärkt nedsättning av egenavgifter:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i socialavgiftslagen (2000:980).

Följdmotionen

2013/14:Sf5 av Tomas Eneroth m.fl. (S):

1.

Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i socialavgiftslagen i de delar det avser nedsättning av egenavgifter.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att återkomma till riksdagen med en konsekvensanalys av förslaget om avskaffad begränsningsregel för delägare i handelsbolag och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet tillsammans.

Motioner från allmänna motionstiden hösten 2013

2013/14:Sf256 av Magnus Sjödahl (KD):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att underlätta för småföretag att anställa.

2013/14:Sf320 av Lars Beckman (M):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om differentierade arbetsgivaravgifter.

2013/14:Sf337 av Mats Odell (KD):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över arbetsgivaravgifterna för små och medelstora företag.

2013/14:Sf339 av Edward Riedl (M):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att förbättra regelverken och arbetsgivaravgifterna för småföretag.

2013/14:Sf346 av Johan Hultberg (M):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över socialavgiftslagen när det gäller friluftsorganisationer.

2013/14:Sf357 av David Lång och Josef Fransson (båda SD):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om sänkt arbetsgivaravgift för arbetstillfällen i glesbygd.

2013/14:Sf358 av Rune Wikström (M):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om glesbygdsstöd.

2013/14:Sf359 av Edward Riedl (M):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att införa ekonomiska frizoner i glesbygdsområden.

2013/14:Sf393 av Christian Holm (M):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheten till en översyn av nystartszoner för landsbygden.

2013/14:Sf394 av Finn Bengtsson (M):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av möjligheterna att utvidga satsningen på s.k. nystartszoner.

2013/14:Kr300 av Anita Brodén m.fl. (FP):

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att Svenskt Friluftslivs medlemmar ges samma undantag i socialavgiftslagen som idrottens organisationer.

2013/14:Ub313 av Sten Bergheden (M):

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att se över förutsättningarna för att slopa arbetsgivaravgifterna för unga under 23 år.

2013/14:N272 av Sten Bergheden (M):

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att se över en sänkning av arbetsgivaravgifterna för småföretag.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag