Justitieutskottets betänkande

2013/14:JuU5

Internationell delgivning

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2012/13:182 Internationell delgivning.

Regeringen lämnar i propositionen förslag till ändringar i delgivningslagen (2010:1932) som tillsammans med en ny förordningsreglering syftar till att skapa en modern och mer effektiv ordning för internationell delgivning.

Regeringen föreslår att de ärenden om delgivning som i dag hanteras inom Regeringskansliet (Justitiedepartementet), såsom centralmyndighet och mottagande organ för delgivningssamarbetet, flyttas över till Länsstyrelsen i Stockholms län. Vidare föreslår regeringen en tydligare reglering kring dels delgivning i utlandet, dels vilka förutsättningar som ska gälla vid bistånd med delgivning i Sverige. Av regeringens förslag framgår bl.a. när avvikelse från delgivningslagens regler får ske och vilka översättningskrav som ska gälla för de handlingar som ska delges. Slutligen föreslår regeringen ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) i syfte att tydliggöra att sekretess även gäller vid bistånd med delgivning.

Ingen motion har väckts med anledning av propositionen, och utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2014.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Internationell delgivning

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i rättegångsbalken,

2. lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400),

3. lag om ändring i delgivningslagen (2010:1932).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2012/13:182 punkterna 1–3.

Stockholm den 5 november 2013

På justitieutskottets vägnar

Morgan Johansson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Morgan Johansson (S), Johan Linander (C), Krister Hammarbergh (M), Kerstin Haglö (S), Anti Avsan (M), Christer Adelsbo (S), Jan R Andersson (M), Johan Pehrson (FP), Anna Wallén (S), Arhe Hamednaca (S), Patrick Reslow (M), Maria Ferm (MP), Richard Jomshof (SD), Lena Olsson (V), Mattias Jonsson (S), Anton Abele (M) och Stefan Svanström (KD).

Redogörelse för ärendet

Bakgrund

Internationell delgivning i Sverige och utomlands regleras i huvudsak i två äldre kungörelser. En från 1909 och en annan från 1933. Regeringen konstaterade i samband med införandet av lagen (2000:562) om internationell rättslig hjälp i brottmål att bestämmelserna i kungörelserna var föråldrade och i behov av en genomgripande översyn (prop. 1999/2000:61 s. 73–74). Detta upprepades i förarbetena till den nya delgivningslagen som trädde i kraft den 1 april 2011 (prop. 2009/10:237 s. 96).

Nya internationella överenskommelser om delgivningssamarbete har utvecklat nya former för delgivning över gränserna. Bistånd med delgivning söks genom direktkontakter mellan ländernas behöriga myndigheter i stället för att använda sig av centrala organ, vilket är det sätt som huvudsakligen föreskrivs i de nämnda kungörelserna.

Ärendet och dess beredning

I propositionen 2012/13:182 Internationell delgivning föreslår regeringen vissa lagändringar som tillsammans med en ny förordningsreglering syftar till att skapa en modern och mer effektiv ordning för internationell delgivning.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.

Ingen motion har väckts med anledning av propositionen.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås ändringar i delgivningslagen (2010:1932).

De ärenden om delgivning som i dag hanteras inom Regeringskansliet (Justitiedepartementet), såsom centralmyndighet och mottagande organ för delgivningssamarbetet, flyttas över till Länsstyrelsen i Stockholms län. Vidare föreslår regeringen en tydligare reglering kring dels delgivning i utlandet, dels vilka förutsättningar som ska gälla vid bistånd med delgivning i Sverige. Av regeringens förslag framgår bl.a. när avvikelse från delgivningslagens regler får ske och vilka översättningskrav som ska gälla för de handlingar som ska delges. Slutligen föreslår regeringen ändringar i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) i syfte att tydliggöra att sekretess även gäller vid bistånd med delgivning.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2014.

Utskottets överväganden

Internationell delgivning

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till lagändringar.

Propositionen

I propositionen föreslår regeringen ändringar i delgivningslagen (2010:1932) som tillsammans med en ny förordningsreglering syftar till att skapa en modern och mer effektiv ordning för internationell delgivning.

Internationell delgivning innebär att den som delges finns i ett annat land än avsändaren. Det internationella delgivningssamarbetet baserar sig huvudsakligen på internationella överenskommelser. Avtalen omfattar delgivning i straff- och civilrättsliga mål och ärenden, men även delgivning inom det förvaltningsrättsliga området. Överenskommelserna förhandlas fram i olika forum, bl.a. inom Europeiska unionen (EU).

De svenska bestämmelserna om internationell delgivning är spridda över ett flertal författningar. Dessa har tillkommit och kompletterats vid olika tidpunkter, främst i samband med att Sverige tillträtt olika internationella överenskommelser. De författningar som i stora delar styr det dagliga delgivningssamarbetet är från 1909 respektive 1933. Regelverket är i mångt och mycket ett lapptäcke.

Regeringen konstaterar att en ny och ändamålsenlig reglering om internationell delgivning bör införas. De nya bestämmelserna bör ersätta flera av de författningar som reglerar förfarandet och formkraven för det internationella delgivningssamarbetet samt tydliggöra vissa förutsättningar när delgivning ska ske utomlands eller bistånd med delgivning lämnas i Sverige. Den nya förordningsregleringen och de särskilda regler som gäller gränsöverskridande delgivning i förvaltningsrättsliga mål och ärenden är dock tillräckliga och det finns inte skäl för några ytterligare förändringar när det gäller dessa mål och ärenden. Den nya regleringen bör vara sammanhållen, skapa ett mer effektivt förfarande och minska antalet aktörer i delgivningssamarbetet. De nya bestämmelserna kan i huvudsak meddelas genom förordningar.

Länsstyrelsen i Stockholms län bör enligt regeringen utses till centralmyndighet för det internationella delgivningssamarbetet och till mottagande organ vid delgivning i Sverige. Detta bör gälla om inte annat anges i lag eller annan författning eller om bistånd med delgivning begärs med stöd av det nordiska avtalet om rättslig hjälp eller bestämmelserna om Sveriges samarbete med internationella domstolar eller tribunaler.

Vad gäller förutsättningar för delgivning med en person som vistas i utlandet bör en bestämmelse införas som klargör att delgivning får ske om den stat där delgivningen ska ske tillåter det. En enskild sökande som behöver bistånd med delgivning utomlands utan samband med ett mål eller ärende får vända sig till Länsstyrelsen i Stockholms län. Motsvarande ska gälla när domstolar och förvaltningsmyndigheter behöver bistånd med delgivning utomlands, vilket kan regleras i en förordning.

Delgivningslagen gäller när bistånd med delgivning lämnas i Sverige och i utlandet. Detta kan meddelas genom en förordning. Om en ansökan om delgivning i Sverige innehåller en begäran om att ett visst förfarande som avviker från delgivningslagen ska användas, ska det förfarandet tillämpas, om det inte skulle strida mot svenska allmänna rättsprinciper. Vid bistånd med delgivning i Sverige får delgivning av en handling som är skriven på eller översatt till ett annat språk än svenska eller ett språk som följer av en internationell överenskommelse som är bindande för Sverige, endast ske med delgivningsmottagarens samtycke, om det inte står klart att han eller hon förstår detta språk.

Regeringen föreslår slutligen att sekretess ska gälla vid bistånd med delgivning. Sekretessen ska dock inte hindra en myndighet som bistår med delgivning att få ut de personuppgifter som krävs för att delgivningsuppdraget ska kunna genomföras.

Utskottets ställningstagande

Utskottet välkomnar den översyn som regeringen har gjort av det regelverk som i dag reglerar internationell delgivning och instämmer i regeringens bedömning att det finns ett behov av en effektiv och mera tidsenligt ordning för internationell delgivning. Utskottet instämmer i de bedömningar som regeringen gjort.

Regeringens lagförslag har inte lett till några motionsyrkanden eller andra invändningar under utskottsbehandlingen. Lagförslagen framstår som väl avvägda, och utskottet föreslår därför att riksdagen antar dessa.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2012/13:182 Internationell delgivning:

1.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i rättegångsbalken.

2.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

3.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i delgivningslagen (2010:1932).

Bilaga 2

Regeringens lagförslag