den 8 november

Fråga

2012/13:96 Statens ambitioner för Dalabanan

av Lars Eriksson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Trafikverket har skrivit brev till kommunerna utmed Dalabanan och meddelat att verket med hänvisning till svensk och europeisk järnvägslagstiftning inte kan fullfölja avtalet som ingåtts om åtgärder utmed Dalabanan.

Avtalet är tecknat mellan Banverkets tidigare generaldirektör och kommunerna utmed Dalabanan, däribland Sala kommun. Syftet har varit att åstadkomma kortare restider och bättre tidspassning mellan kommunerna och Arlanda/Stockholm.

Kommunerna har fullföljt sin del av avtalet med att utveckla resecentrum utmed banan. I respektive länsplan har reserverats medel för uppgradering av banan samt för drift och underhåll.

SJ har investerat i nya fordon som nu transporterar sträckan. Bristerna som inte åtgärdats i banan har gjort att tågen inte kan användas fullt ut. Dessa brister i banan har Trafikverket inte åtgärdat, vilket verket säger att det ska göra.

Ytterst blir detta en fråga om staten som trovärdig avtalspart.

Jag vill därför ställa frågan till statsrådet vilka åtgärder som vidtas för att staten ska fullfölja sina åtaganden enligt det avtal som tecknats och vilket ansvar statsrådet tar för att åstadkomma en lösning på frågan.