den 1 november

Fråga

2012/13:91 Kurdernas svåra situation i Turkiet

av Arhe Hamednaca (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den turkiska statens massarresteringar av kurdiska BDP-politiker, fackligt aktiva, studenter, journalister och MR-aktivister har pågått under flera år. Just nu sitter över 9 000 personer fängslade. 700 av de fängslade personerna hungerstrejkar sedan en tid tillbaka i protest mot det sätt de behandlats på.

Turkiet bryter systematiskt mot de mänskliga rättigheterna för kurder och andra minoriteter i landet. Kurderna saknar rätten till sitt språk och sin kultur.

De hungerstrejkandes krav är att kurderna ska få använda sitt eget språk i domstolar och att de som gripits sedan Turkiet inledde massarresteringen av kurder 2009 ska släppas fria. Det är bland annat 40 borgmästare och sju parlamentariker som sitter fängslade tillsammans med många fackföreningsaktiva, advokater och journalister.

Läget för de hungerstrejkande bedöms vara mycket allvarligt just nu. De hungerstrejkandes advokat Ramazan Demir menar att det är en mycket svår situation och att de fängslade är i så dåligt skick att de inte ens kan prata.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt vad han och EU avser att vidta för åtgärder för att snarast förbättra den svåra situationen för de hungerstrejkande fängslade kurderna i Turkiet.