den 26 oktober

Fråga

2012/13:77 Handel med konfliktmineraler

av Carina Hägg (S)

till statsrådet Ewa Björling (M)

USA har i dagarna infört en ny lag om konfliktmineraler. Det är en seriös ansats till att bryta den destruktiva länk som finns mellan handel med konfliktmineraler och väpnade konflikter, framför allt i Kongo. Men om inte Sverige och andra EU-länder också tar sitt ansvar kommer en stor del av den internationella handeln med konfliktmineraler att kunna fortsätta ostörd.

Utvinningen av konfliktmineraler är en industri som varje år omsätter enorma summor pengar och som varje år kräver många liv i framför allt Afrika. Frågan om en EU-lagstiftning mot konfliktmineraler är inte ny. Men hittills har inte mycket hänt. Europaparlamentet har krävt lagstiftning, och EU-kommissionen tog upp frågan i en rapport för en tid sedan. Men flera europeiska regeringar, inklusive den svenska, stoppar en EU-lagstiftning.

Det är bekymmersamt att Sverige, i och med regeringens hållning i frågan, pekas ut som ett av de länder som stoppar förslag som skulle kunna minska konfliktnivån och lindra humanitära påfrestningar. Vi skulle i stället kunna vara ett land som bidrar till en positiv utveckling. Det är ett stort ansvar som vilar på svenska och europeiska beslutsfattare.

Jag vill därför fråga statsrådet vad hon och regeringen har vidtagit för åtgärder med anledning av den destruktiva handeln med konfliktmineraler samt följdverkningarna av denna handel.