den 9 september

Fråga

2012/13:747 Stöd till kolkraft i Sveriges CDM-portfölj

av Sara Karlsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

I Sveriges program för internationella klimatinsatser finns andelar i en fond som heter PCF och som drivs av Världsbanken. Sverige har bidragit med 10 miljoner dollar.

I fonden, som fått stöd från fyra andra länder förutom Sverige, finns ett tjugotal CDM- och JI-projekt världen över som har till syfte att minska utsläppen av växthusgaser.

Det största projektet i fonden rör stöd till en kolgruva i Kina (Jincheng Coal Mine). Projektet går ut på att gruvbolaget får pengar för att utvinna fossilgas som läcker ur gruvschakten och bränna denna i syfte att få el.

Regeringen menar att investeringarna i CDM-projekt ska göras för att dessas utsläppsminskningar ska räknas med för att nå det svenska klimatmålet. Regeringen har angett att inriktningen på de CDM-projekt som Sverige stöttar ska vara förnybar energi och energieffektivisering.

Det stöd som kolgruvan får av svenska skattebetalare ökar givetvis dess konkurrenskraft gentemot förnybar energi. Elproduktionen vid förbränningen av fossilgas i gruvan konkurrerar direkt med vindenergi och solenergi.

Jag har följande fråga till ministern:

Till vilken av de två kategorier, förnybar energi eller energieffektivisering, vill miljöministern hänföra kolgruvan i Kina?