den 25 oktober

Fråga

2012/13:74 Energidrycker

av Eva Flyborg (FP)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

På senare tid har det blivit allt vanligare att både barn och vuxna dricker energidrycker. Utan vetskap om vad vissa av dessa drycker innehåller går drickandet allt längre ned i åldrarna, och allt fler burkar konsumeras per dag. Det är inte ovanligt att barn dricker 4–5 burkar om dagen och i vissa fall ännu fler. Innehållet i en energidryck varierar, men i stort sett kan man säga att de farliga dryckerna är uppbyggda av två viktiga ingredienser, koffein och taurin (vissa innehåller även azofärger). Koffeinet är inget större problem om man är vuxen. Men om barn som bara är 10–11 år gamla dricker energidrycker med höga koffeinhalter kan konsekvenserna bli förödande. I USA har den federala hälsomyndigheten, FDA, konstaterat att fem personer kan ha dött efter att ha druckit av koffeinrika energidrycker under de senaste åren.

Det största problemet i energidrycker är dock taurin, som kan leda till problem med hjärtrytmen om man dricker de mängder som finns i energidrycker. Forskningen inom området är i sin linda och behöver resurser och direktiv.

Energidrycker är lätta att få tag på i detaljhandeln, även för barn. Vissa butikskedjor och enskilda handlare har själva tagit initiativ och infört en 15-årsgräns för köp av energidrycker. Det är bra, men det räcker inte. Enligt min uppfattning borde ett generellt förbud mot att sälja energidrycker till barn under 15 år införas.

Med hänvisning till det ovan anförda skulle jag vilja ställa följande fråga till landsbygdsministern:

Avser landsbygdsministern och regeringen att vidta några åtgärder för att förhindra att barn under 15 år kan köpa energidrycker?