den 24 oktober

Fråga

2012/13:73 Dawit Isaak

av Arhe Hamednaca (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den tysta diplomati som har varit Sveriges strategi i försöken att få till stånd en frigivning av Dawit Isaak har inte fungerat. I Storbritannien pressade regeringen den eritreanska regimen aktivt för att få den att släppa två brittiska medborgare som satt fängslade. Den metod som den brittiska regeringen använde var att ta ifrån den eritreanska ambassadpersonalen dess fria rörlighet i landet och att förbjuda den dubbelbeskattning som eritreanska medborgare i andra länder utsätts för. Det innebar att de eritreaner som var i Storbritannien förbjöds att skicka pengar till Eritrea, något som den eritreanska regimen är mycket beroende av. Efter en kort period av aktiva påtryckningar släpptes de två britterna. Sverige måste intensifiera ansträngningarna för att få till stånd en frigivning av Dawit Isaak, och då behövs ett starkare tryck med nya metoder. Den tysta diplomatin har inte fungerat.

Det är många som undrar vad den tysta diplomatin hittills gett för information om fallet Dawit Isaak. Den eritreanska presidenten uttryckte i en intervju förra året att Eritrea inte för några diskussioner med Sverige om Dawit Isaak. Samtidigt hävdade svenska UD att det finns kontakter med Eritrea om fallet Dawit Isaak. Detta visar att det finns anledning att fråga sig huruvida den tysta diplomatin finns och om den över huvud taget fungerar.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesministern vilket ställningstagande han gjort i fråga om hur länge den tysta diplomatin kan fortgå samt vilka resultat den tysta diplomatin har gett.