den 23 augusti

Fråga

2012/13:722 President Obamas besök och Egypten

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Jag befann mig på Tahrirtorget i Kairo när Mubarak störtades och glömmer inte människorna som firade att deras protester hade gett resultat. Min glädje förbyttes i sorg när medierna visade döda kroppar efter militärens ingripande. Den arabiska våren gav stora förhoppningar om att fler länder i regionen skulle utvecklas till verkliga demokratier.

I det första fria valet i Egypten sedan Mubarak hade störtats fick det väletablerade islamistiska Muslimska brödraskapet majoritet. Det blev till ett bakslag för den styrande demokratin. Muslimska brödraskapet använde majoriteten till att anpassa landets lagar till sharialagstiftningen och misslyckades samtidigt med den ekonomiska politiken. Besvikelsen på det nya ledarskapet resulterade i massprotester. Att öppet demonstrera missnöje med hur landet styrs, sin rädsla och mot våld är en demokratisk rättighet.

Inför de massiva protesterna hade det varit naturligt om Mursi utlyst nyval. Att militären så som nu skedde sätter sig över demokratin är oacceptabelt. De fruktansvärda händelser som rapporterats behöver granskas av en opartisk instans. Det förvånar mig att statsminister Reinfeldt inte fördömt militärkuppen. Det kan inte passera obemärkt, och jag förväntar mig att regeringen tar upp frågan kring USA:s militära stöd till Egypten med president Barack Obama under dennes besök i Sverige. 

Avser utrikesminister Carl Bildt att ta upp frågan om USA:s militära stöd till Egypten med president Barack Obama under dennes besök i Sverige?