den 20 augusti

Fråga

2012/13:717 Skolmarknad, bokslut och föräldraansvar

av Anders Karlsson (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Efter att John Bauer-koncernen gått i konkurs finns ingen ny ägare till JB-gymnasiet i Halmstad. Eleverna står plötsligt utan sin skola. De elever, föräldrar och andra intresserade medborgare som frågar sig hur detta kunnat ske får föga uppbyggliga svar.

På Skolinspektionen menar man att föräldrar i dag behöver vara aktiva konsumenter och ta reda på så mycket som möjligt om en skola innan de väljer. Föräldrar bör undersöka skolans pedagogik, lärartäthet och elevunderlag, och gärna även dess ekonomiska resultat. Skolinspektionen och dess generaldirektör ser helt kallt vår skola och utbildning som en butik vilken som helst på en marknad. ”För många föräldrar är det här förstås komplicerade frågor att sätta sig in i, medan det är enklare för andra”, säger generaldirektören på Skolinspektionen. Ska inte skolan verka kompensatoriskt för att utjämna skillnader i klass- och utbildningsbakgrund? Hur ska den kunna göra det om själva valet bygger på föräldrarnas klass och utbildning?

Samtidigt säger sig Skolinspektionen själv sakna kunskaper för att kunna göra några egna djupare ekonomiska granskningar. ”Det har bildats nya bolagsformer och företagsstrukturer, skolor har gått samman, och det här behöver man ju ha kompetens för att kunna analysera”, säger Skolinspektionens generaldirektör och fortsätter: ”Ja, i dag har vi inte en tillräcklig kompetens för att kunna göra sådana analyser.” Detta är rena snurren och visar hur virrigt tänkt det är kring friskolesystemet.

Genom vilka initiativ av utbildningsministern ska Skolinspektionen och/eller föräldrar ges kompetens att analysera skolkoncerners bokslut?