den 24 oktober

Fråga

2012/13:71 Kontraproduktiva skatteregler för barn

av Johan Löfstrand (S)

till finansminister Anders Borg (M)

I en familj där den ena föräldern eller båda föräldrarna är företagare kan det ibland uppstå situationer där skattelagstiftningen blir ett problem. Ett exempel kan vara att när en egenföretagare ger en familjemedlem under 16 år möjligheten att jobba lite extra tvingas egenföretagaren själv att betala skatt på den lön han betalar till sitt barn. Skulle han i stället ha anställt barnets klasskompis hade hela lönen tillfallit arbetstagaren.

Jag har själv träffat en egenföretagare som beskriver situationen då hon i somras ville ge sin son möjligheten att jobba lite extra inom hennes eget företag. Det handlade om ett mycket enkelt arbete som skulle ge ett par tusenlappar i lön. Det var stort för sonen, som var 13 år, att jobba och tjäna egna pengar, inte genom kontanter från föräldern utan genom att öppna ett alldeles eget lönekonto på banken. Men eftersom sonen var 13 år fick modern i detta fall betala skatt på pengarna.

Vid ovanstående exempel blir byråkratin genomträngande, och det resulterar i att många i liknande situationer väldigt enkelt hamnar i en situation där de betalar kontanta pengar i stället för lön. Nu är endast vissa enkla arbetsuppgifter tillåtna för barn, men även en icke myndig person som arbetar borde ha rätt till lön och bedömas på samma sätt som andra arbetstagare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansministern hur han ser på frågeställningen och vad han avser att göra för att lösa problematiken.