den 14 augusti

Fråga

2012/13:707 Gymnasiestudier för alla

av Fredrik Lundh Sammeli (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Sverige står i dag inför stora framtidsutmaningar. Arbetslösheten stiger från en redan hög nivå, och skolresultaten sjunker för sjätte året i rad. Sveriges viktigaste framtidsfråga är hur vi skapar fler jobb. Vi socialdemokrater tror inte att Sverige kan konkurrera på världsmarknaden genom låga löner. Det måste ske med förbättrade kunskaper.

I dag krävs en gymnasieutbildning för att klara sig bra på arbetsmarknaden. Det blir tydligt när man studerar ungdomars arbetslöshet. Arbetslösheten för unga som inte har en slutförd gymnasieutbildning är mer än dubbelt så hög som för dem som har det. Unga som saknar gymnasieutbildning löper en mycket stor risk att inte kunna försörja sig själva. I dag finns regler som säger att man endast har rätt att söka gymnasium fram till och med det år man fyller 19 år. Denna regel skapar stora problem för många av våra nyanlända ungdomar, eftersom de på mycket kort tid ska skaffa sig gymnasiebehörighet. Kommer du från länder med låg skolutveckling är detta oerhört tufft, och många lyckas aldrig och får därmed heller inte den gymnasieutbildning som är så viktig för framtida jobb och vidare studier. Många ambitioner och drömmar om studier krossas, och för mig är det tydligt att denna regel skulle behöva flyttas eller på något sätt undantas för nyanlända ungdomar.

Att Sverige når en världsledande utbildningsnivå är nyckeln till framtidens jobb men också till unga människors frihet att forma sina egna liv. Därför är uppdraget att säkra alla ungas rätt till en ordentlig utbildning inte bara något vi har råd med – det är det som gör oss rika.

Avser utbildningsministern att vidta några åtgärder för att förändra lagstiftningen på området?