den 12 augusti

Fråga

2012/13:697 Böter för dålig luftkvalitet

av Kristina Nilsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

EU-domstolen hotar att fälla Sverige för att flera kommuner har för dålig luftkvalitet. Sverige riskerar vid en fällande dom att få betala 200 miljoner kronor i böter, och regeringen vill att de berörda kommunerna ska vara med och dela på kostnaden.

Två av kommunerna med dålig luftkvalitet är Örnsköldsvik och Sundsvall. I båda städerna är det den tunga genomfartstrafiken på E4 som är orsaken till luftföroreningarna. I Sundsvall bygger man om vägen med en ny bro, så att all trafik inte behöver passera genom innerstaden. Men nu har regeringen frångått tidigare överenskommelse och vill införa avgift för personbilstrafiken på bron. Det skulle innebära att trafiken skulle fortsätta att passera genom innerstaden.

I Örnsköldsvik skulle en tunnel för genomfartstrafiken på E4 innebära en kraftig förbättring av luftkvaliteten, men detta prioriteras inte av regeringen i infrastrukturplaneringen.

Sammantaget kan man konstatera att Örnsköldsvik och Sundsvall både har dålig luftkvalitet och hotas med böter för detta på grund av brister i infrastrukturen, som de inte kan påverka och som är statens ansvar.

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta för att minska luftföroreningarna på E4 genom Örnsköldsvik och Sundsvall?