den 23 oktober

Fråga

2012/13:68 Sockenindelning

av Gunnar Sandberg (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Den svenska befolkningsstatistiken har sedan 1600-talet utgått från en genom tiderna i princip oförändrad indelning av landet i ett par tusen församlingar, tidigare socknar. Denna indelning har stor betydelse för lokal identitet och tillhörighet. Den långa obrutna befolkningsstatistiken gör det möjligt att i historieforskning följa människor från vaggan till graven, till glädje för hundratusentals släkt- och bygdeforskare över hela landet.

Regeringen tillsatte i september 2007 en utredning med syftet att göra en allmän översyn av folkbokföringslagen och då särskilt utreda frågan om huruvida folkbokföringen även i fortsättningen ska knytas till de kyrkliga församlingarna eller om någon annan lösning ska väljas.

Folkbokföringsutredningen framhöll i sitt betänkande (SOU 2009:75) vikten av historisk kontinuitet och föreslog en distriktsindelning, vars geografiska utformning ska utgå från församlingsindelningen 1999/2000 och som har sin grund i socknarna.

Också olika remissinstanser vill ha den nuvarande indelningen kvar och anser att förändringar skulle innebära negativa konsekvenser.

Avser finansministern att behålla sockenindelningen i den svenska befolkningsstatistiken även i fortsättningen?