den 16 juli

Fråga

2012/13:660 Fiskodlingar och övergödning

av Helena Leander (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

I dag finns fyra större fiskodlingar utanför Västernorrlands kust som tillsammans står för produktionen av 2 300 ton fisk varje år. Nu vill företagen som äger dem utöka till 3 800 ton fisk per år, vilket skulle innebära utsläpp på 25–30 ton fosfor och 200–245 ton kväve. Fosforn och kvävet kommer från importerat fiskmjöl och sojaprotein och bidrar därmed till att ytterligare näring sprids i det redan starkt övergödda innanhav som Östersjön utgör. Redan har syrefria bottnar konstaterats under kassarna i de befintliga fiskodlingarna utanför Västernorrland, och med den planerade expansionen skulle problemet förvärras ytterligare. Utöver de lokala effekterna försvåras våra möjligheter att nå våra åtaganden inom Baltic Sea Action Plan, då bara de tillkommande utsläppen från de planerade fiskodlingarna motsvarar 10 procent av det fosfor och 1 procent av det kväve som vi lovat att ta bort.

Om de planerade odlingarna ska få tillstånd avgörs av länsstyrelsen i Västernorrland. Då denna uppenbarligen inte haft några invändningar mot de befintliga odlingarna trots konsekvenserna för övergödningen finns dock all anledning att fråga sig om regelverket är tillräckligt.

Jag vill därför fråga miljöministern om hon avser att ta initiativ till skärpta regler för fiskodlingar för att motverka övergödning.