den 12 juli

Fråga

2012/13:656 Åtgärder mot vägpiraterna

av Hans Olsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Sommaren är tyvärr också vägpiraternas tid. Det är vanligt att vägpirater gör inbrott i hus- och lastbilar som står parkerade för natten på rastplatser.

Polisen runt om i landet varnar för de så kallade vägpiraterna. Och i jakten på att lura godtrogna bilister på pengar har bedragarna blivit alltmer hotfulla. Flertalet polisdistrikt har nu under sommaren också varnat för bedragare längs med de större Europa- och riksvägarna. Personerna stoppar bilister för att försöka sälja falskt guld eller be om pengar till bensin. Ofta rusar de ut rakt i vägbanan, vilket kan skapa livsfarliga trafiksituationer. Nu börjar de också uppträda hotfullt och nyligen knivhotades en man i västgötska Kinna när han stannat för att hjälpa en kriminell duo sedan de gett sken av att ha fått motorproblem. Männen är nu anhållna misstänkta för olaga hot.

Genom vilka åtgärder och insatser avser justitieministern att få bukt med vägpiraterna och annan vägrelaterad brottslighet som inte handlar om trafikbrott utan just om inbrott, bedrägerier och hot mot yrkes- och semestertrafikanter?