den 10 juli

Fråga

2012/13:646 Sexuellt våld mot kvinnor i Egypten

av Hannah Bergstedt (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Mer än 50 människor har dödats i Egypten den senaste veckan. I skuggan av detta våld uppges det också ha skett en dramatisk ökning av sexuellt våld mot kvinnor. På och omkring Tahrirtorget utsattes nyligen minst 19 kvinnor för sexuella övergrepp. Frivilligorganisation mot sexuella trakasserier försöker agera och rädda de unga kvinnorna men även deras volontärer antastas.

Det är uppenbart att det i Egypten finns krafter som ogillar kvinnors politiska deltagande och på detta sätt vill skrämmas och hindra det. Det handlar givetvis om enskilda individer men kan också vara organiserat av politiska grupperingar som är emot kvinnors deltagande i demokratin.

När markeringar görs mot det politiska våldet och för demokratiska lösningar så bör kvinnornas självklara rätt att delta i de politiska processerna framhävas samt att rättsapparaten måste agera mot sexuellt våld.

På vilka sätt avser utrikesministern att från svensk sida och genom EU ta upp frågan om sexuellt våld mot kvinnors politiska deltagande i Egypten?