den 23 oktober

Fråga

2012/13:64 Barn som utsätts för luftföroreningar

av Désirée Liljevall (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

En ny forskningsstudie från Karolinska Institutet visar att barn som under sitt första levnadsår bott längs gator med förhöjda halter av luftföroreningar löper en större risk att drabbas av försämrad lungfunktion ända upp till åtta års ålder. Sambanden var särskilt starka för barn med allergi, och pojkar föreföll vara extra känsliga, liksom barn med astma. Resultaten talar för att exponering under spädbarnstiden kan ge en bestående påverkan på lungfunktionen, med försämringar på upp till en femtedel av lungkapaciteten.

Tidigare studier har visat att barn är särskilt känsliga för de negativa effekterna av luftföroreningar, och den nya studien tyder på att exponering tidigt i livet kan vara särskilt skadlig, uttalar Göran Pershagen, professor vid Institutet för miljömedicin, på Karolinska Institutets hemsida. Det kan räcka med att utsättas för partiklar från vägtrafiken under ens spädbarnstid för att drabbas av en kraftigt nedsatt lungfunktion. Det är oklart hur lång tid den negativa påverkan på lungfunktionen kvarstår, och man följer nu upp barnen vid 16 års ålder för att undersöka hur förhållandena ser ut då.

I Danmark har dessa rön fått till följd att man från politiskt håll kommer att se till att det sker ett förebyggande arbete, inte minst när det gäller att trafikplanera på ett lämpligt sätt.

Jag undrar nu vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att säkra våra barns hälsa och se till att ytterligare sänka halterna av luftföroreningar i våra tätorter när ny infrastruktur planeras.