den 1 juli

Fråga

2012/13:632 Prövning, tillsyn och uppföljning på friskoleområdet

av Peter Persson (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Riksrevisionen granskade i sin rapport Godkänd? (RiR 2012:17) Skolinspektionens prövningar av ansökningar från enskilda som ville bli huvudmän. Riksrevisionen menade att Skolinspektionens prövning behövde utvecklas och att regeringen behövde följa upp verksamheten samt också utifrån andra perspektiv och skaffa sig en uppfattning om huruvida regelverket som helhet fortfarande fungerade utifrån de förändringar som skett. Riksrevisionen ansåg att på det sätt som prövningen genomförs i dag var det oklart i vilken utsträckning Skolinspektionen faktiskt prövar den framtida huvudmannens förutsättningar att bedriva skolverksamhet. Oklarheten berodde framför allt på att prövningen fokuserade på att kontrollera de sökandes kunskaper om skollagstiftningen genom en ansökningsblankett, där de sökande skulle svara ”rätt” på alla frågor. Denna metod medförde att det fanns risk för att Skolinspektionens prövning ledde till att huvudmän som inte hade förutsättningar att följa regelverket blev godkända som huvudmän.

Efter rapportens publicering har det skett ett antal uppmärksammade nedläggningar inom friskolebranschen som förefaller ha tagit både statsrådet och ansvariga myndigheter med överraskning. Elever har fått byta skola för att kunna gå klart utbildningar samt har tvingats till kompletteringar.

Genom vilka åtgärder avser utbildningsministern att förbättra sitt och regeringens arbete med prövning, tillsyn och uppföljning på friskoleområdet?