den 1 juli

Fråga

2012/13:631 Ungerns EU-medlemskap

av Peter Persson (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Under Europarådets parlamentariska församlings (PACE) session i Strasbourg den 24–28 juni presenterades en rapport om händelseutvecklingen i Ungern sedan parlamentsvalet 2010. Rapporten, som riktar skarp kritik mot den konstitutionella reformprocessen i Ungern, rekommenderar att Ungern ställs under granskningsförfarande av PACE.

Frågan är om detta är tillräckligt och om inte EU snarare bör stämma i bäcken i tid. Faktum är ju att i en rad medlemsstater hanteras etniska och språkliga minoriteter på ett mindre väl sätt. Romer är illa utsatta över hela Europa men i synnerhet i stater som Rumänien och Ungern. I Estland och Lettland finns stora rysktalande minoriteter som utifrån språktester inte tillåts rösta nationellt. Ungersktalande i Rumänien och Slovakien liksom bulgarer av turkisk härkomst har också utsatts för diskriminering och trakasserier. Lägg därtill behandlingen av olika invandrargrupper i Västeuropa, i synnerhet utomeuropeiska och de som bekänner sig till islam.

Ungerns regeringsparti, Fidesz, uppträder auktoritärt om än ej öppet odemokratiskt. I parlamentet sitter Sverigedemokraternas syskonparti Jobbik som är löst sammanknutet med det så kallade Ungerska gardet. Ungerska gardet är en organisation påminnande om 30-talets SA, ”brunskjortor”, och har som idé att trakassera både judar och romer. Fidesz, som tillhör moderaternas och kristdemokraternas partigrupp, gör inget åt detta.

Avser utrikesministern att driva frågan om Ungerns medlemskap i EU utifrån ett ultimatum att avveckla lagstiftning som står i strid mot en normal konstitutionell rättsstat och att vidta åtgärder mot det fascistiska Ungerska gardet och dess förföljelse av judar och romer?