den 11 juni

Fråga

2012/13:575 Whistleblowers mänskliga rättigheter

av Maria Ferm (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Så kallade whistleblowers spelar en ovärderlig roll i öppna, demokratiska rättssamhällen. Det är nödvändigt att personer som har mod och integritet att avslöja missförhållanden de får kännedom om kan göra det utan att råka illa ut. Den som avslöjar brott ska inte bli ett brottsoffer.

Nu har USA:s spionprogram Prism, med vilket NSA övervakat miljontals människors privata konversationer genom bland annat Facebook och Google, avslöjats av 29-årige Edward Snowden, som nu oroar sig för sitt liv och sin framtid.

Det är inte konstigt med tanke på USA:s track record när det gäller whistleblowers. Bradley Manning, som läckte dokument som visade hur amerikanska soldater mördat oskyldiga civila i Irak, har enligt Amnesty hållits fängslad under vad som misstänks vara tortyrliknande former på ett sätt som direkt strider mot mänskliga rättigheter.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga om utrikesministern i dialogen med USA kommer att framföra att vi som nation anser att det är av yttersta vikt att USA, med dess betydande roll i världen, följer folkrätten och respekterar whistleblowers mänskliga rättigheter.