den 10 juni

Fråga

2012/13:571 Trygghetens hus som föregångare och gott exempel

av Per Åsling (C)

till försvarsminister Karin Enström (M)

Alarmeringstjänstutredningen har presenterat sin utredning, som nu är ute på remiss. Många frågor kring regionalisering och lokalisering av statliga myndigheter är aktuella just nu och kräver en helhetssyn. Utredningen föreslår en ny myndighet från den 1 januari 2015 där staten samlar alarmorganisationerna och tar hela larmtjänstkedjan. Trygghetens hus i Östersund är ett gott exempel på samverkan som lyfts fram i utredningen. Det är det enda exemplet på den här typen av samarbete i hela norra Europa. Denna samorganisering startade utifrån lagen om skydd mot olyckor, som lyfte fram samverkan som ett verktyg för att nå goda resultat. Ringer någon 112 ska det vara en obruten larmkedja. Precis så vill man jobba i Östersund.

Min oro handlar i dag om att detta goda arbete ska raseras för att lokalisera myndigheter från Norrlands inland. I dag hanterar Trygghetens hus ambulanslarm och andra larm för andra län. Det finns ett samlat grepp i Östersund med evidensbaserad forskning och etablerade samarbeten med flera regioner i Sverige. Fjällräddningen är en del som bör ligga med i en samlad alarmmyndighet där Trygghetens hus i Östersund kan vara nod för att leda och samordna.

I dag håller SOS Alarm på att effektivisera, men redan nu gör de precis tvärtemot det som står i Alarmeringstjänstutredningen: flyttar isär i stället för att samorganisera. Problemet är att företrädare för MSB och SOS Alarm för fram att man ska bygga upp nya centraler. Det är ineffektivt att slå sönder något som är etablerat och som fungerar.

Min fråga till försvarsminister Karin Enström är därför:

Finns det planer för organiseringen av en ny myndighet som inte tar vara på det goda exempel som finns i Östersund?