den 7 juni

Fråga

2012/13:566 Arbetsvillkoren för biståndshandläggare inom äldreomsorgen

av Eva Olofsson (V)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Biståndshandläggaren beslutar om vilka insatser äldre har rätt att få och är den person i kommunen som äldre är hänvisade till när de behöver stöd och hjälp för att klara sin vardag. I Socialstyrelsens nya kommun- och enhetsundersökning om äldre framgår det att kommunernas biståndshandläggare i genomsnitt har ansvar för 161 personer med äldreomsorg, i vissa fall uppemot 360. Samtidigt har få av de äldre fått chansen att regelbundet följa upp sin äldreomsorg med sin handläggare. Bland äldre med hemtjänst var det 36 procent som fick minst ett av sina beslut om insatser uppföljt. För dem med särskilt boende var andelen bara 14 procent. Det är anmärkningsvärt eftersom uppföljning är så viktigt för att den äldre, och de anhöriga, ska få tycka till om hur omsorgen fungerar och om den verkligen motsvarar behoven. Biståndshandläggarna hinner helt enkelt inte med eftersom de i många fall har ansvar för ett för stort antal personer.

I Matlåda, med eller utan samtal? från Akademikerförbundet SSR och Kommunal uppger mer än hälften av biståndsbedömarna att de minst en gång i veckan hamnar i situationer där de tvingas ge avkall på sitt professionella kunnande. Den övervägande orsaken är hög arbetsbelastning. Deras kostnadsansvar ställs också mot de äldres behov. En rättssäker och professionell biståndsbedömning utifrån de äldres behov är grundläggande för att äldre människor ska få de insatser de behöver från hemtjänsten. Lika viktigt är möjligheterna till en regelbunden uppföljning och tid för direktkontakter med hemtjänstpersonalen. Jag vill därför fråga ansvarigt statsråd Maria Larsson:

Vad avser statsrådet att göra för att rätta till bristerna i biståndshandläggarnas arbetssituation som påverkar biståndsbedömningen?